Kimeríthetetlen téma: GYED EXTRA- Szerintetek?
Most éppen GYESEN vagyok 26 hónapos gyermekem jogán. Mivel a gyes összegéből megélni nem lehet, ezért november első napjaiban –szóban- megállapodtam munkáltatómmal, hogy 2013. december 01-től ismét munkába állok teljes munkaidőben (sajnos részmunkaidős foglalkoztatásra nincs lehetőség), ehhez kikötése az volt, hogy a gyes folyósítását szüneteltetnem kell. A gyes szüneteltetését írásban még nem kértem, tehát nincs semmi konkrétum,csak szóbeli beszélgetés..
A megállapodással egyidejűleg azonban kaptam egy „fülest” a munkaügyi osztályról, hogy amennyiben ténylegesen vissza szeretnék térni az állásomba, úgy megszűnik a védettségem, így előfordulhat, hogy a felső vezetés csak a törvényben meghatározott, kötelező 30 nap erejéig vesz vissza, majd ezt követően megindít(hat)ja a felmondásomat, ami az esetemben a szabadságok kiadásán túl 60 nap felmondási idővel és 4 hónap végkielégítési összeggel járna.
Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy amennyiben ténylegesen bekövetkezik a munkaviszony megszüntetése, ismételten igényelhetem-e gyermekem után a gyermekgondozási segélyt?
Érhet-e ezáltal engem kár (a biztosítási jogviszony megszűnésén túl)?
Másik kérdésem a minap kihirdetett GYED EXTRA kérdéséhez kapcsolódik (bár tudom, hogy ez még talán képlékeny dolog, és sok egyéb kérdést is vonhat maga után).
A híradó szerint január 01-től az anya a gyermeke 1 éves korától teljes munkaidőben visszamehetne dolgozni, és fizetése mellett jogosult lenne gyesre vagy gyedre is.
Ez azt jelenti, hogy január 01-től nem kell lemondani a gyest, ha teljes munkaidőben visszatérek a munka világába? (Ebben az esetben talán érdemes lenne várnom 2014. január 01-ig, a 2013. december 01. helyett?)
Kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban még, hogy az új szabályozás szerint is megszűnik-e a kismamák védettsége, ha a gyermek három éves kora előtt visszatérnek a munka világába, illetve a munkáltatónak kötelező lesz-e visszavenni gyes ideje alatt a kismamát, avagy ez csak egy lehetőség lesz, amivel vagy él a munkáltató, vagy sem?
Bocs elküldtem előbb.
gyes alanyi jogon mindenkinek jár a kicsi 3 éves koráig, ahhoz az életbe egy pilanatott sem kell dolgozni.
Így ha kirúgnának is megigényelhetnéd.
Munkaügyes vagyok.
1. Nincs már a 30 napos védelem, ha visszamész.
65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(2) A felek megállapodása esetén - legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig - a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §) alatt.
Tehát csak addig vagy védett, amíg fizetés nélküli szabin vagy. (azaz gyeden, gyesen). Ha visszamész, akkor attól a naptól te már nem vagy fizetés nélküli szabin = nincs védettség = kirúghatnak.
Ez nem függ az új szabályozástól, ezt a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről szabályozza.
2. A gyest, ha így adódna, akkor ismét igényelheted.
3. Gyed extra. (én a kisfiam után még fél évig kaphatnék gyest, most ikrekkel vagyok gyeden).
Még képlékeny, de amit eddig nyilatkoztak, az alapján: az lesz jogosult a dupla gyedre/gyesre, aki 2014 január 1 után meg gyedre. (azaz akkor lesz egy max. fél éves gyereke, vagy azután szül). Ez a gyerek lesz az első, akit figyelembe vesznek. Majd ezután még szül, és akkor kap kettőt.
Ami téged illet, hogy visszatérés, és úgy kap gyest/gyedet, arról semmit sem hallani. Decemberben mindenképp tárgyalják a parlamentben, akkor a mostani javaslaton változtathatnak, módosíthatnak, hogy mi lesz belőle, azt senki sem tudja.
De ebben az esetben szerintem nemcsak azokra fog vonatkozni, akik 2014. január 1 után mennek gyedre (mert akkor kb 1 év lenne, amíg lesz olyan, aki igénybe tudja venni az 1 éves gyerek mellett), hanem talán a január 1-től visszatérők.
Szóval várni kell, mert legkésőbb decemberben tárgyalják. Ami neked azért rossz, mert neked meg decemberben kellene visszatérni. És ha visszamész mondjuk decemberben, és 2 hétel később az lesz a törvényben, hogy azokra vonatkozik, akik január 1-től mennek dolgozni, akkor elbuktad a gyest). A törvényben meg a visszaható hatály tilalma él, azaz nem lehet a múltra vonatkozóan jogokat és kötelezettséget megállapítani. Kivéve, ha kedvező, de arra nincs pénz.
Én azt mondom, várd ki gyesen a decembert, meglátjuk, mi lesz. Szerintem ami a munkaviszonyra vonatkozó részt illeti, az is januártól hatályos ugye, de arra fog vonatkozni, aki akkortól megy vissza dolgozni. (úgy legyen)!
''A 2014 január egy előtt születettekre is vonatkozik.
A korlátlan munkavégzés lehetősége, valamint a gyerm
ekgondozási ellátások folyósítása ideje
alatt született újabb gyermek esetén a korábbi ellátás továbbfolyósítása a jogosultsági idő teljes
időtartamára az intézkedés hatálybalépését megelőzően
, azaz 2014. január 1-je előtt született gyermekekre is kiterjed.A jogosultsági idő lejárta előtt szüneteltetett ellátások kérelemre felélednek.''
Utolsó és ez honnan van, mert még a hatályba lépő törvény meg sem született.
Nem pletyka oldalakról kell linkelni hanem a törvényt, az hitteles.
Javaslat még ugyan úgy semmit nem ér. Majd kiderül inkább ne élje bele magát a kérdező max meglepődik ha igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!