Beleszámít ha valaki kisvállalkozó volt bevétel nélkül az 1 éves munkaviszonyba ami a gyed-hez kell? csak ezzel lenne meg az egy évem
kint is vannak ezek a gyed meg gyes, csak éppen teljesen más a neve, vagy mondhatnám más jogcím alatt futnak, de ugyanúgy egy év a feltétele, semmi más, de ugye ott is jár alanyi jogon mint itthon jóval kisebb összeg
már okosítanak konkrétan az adott ország szabályaival, eddig minden egyező az itthonival.
megkérdeztem a MÁK-ot, mondta, hogy budapesti nemzeti vagy nemzetközi nem tudom mi foglalkozik a kinti, meg itthoni biztosítási jogviszony összeadásával, szóval nekem nem kell
köszönöm mindenkinek a segítséget
de a városháza fizette addig is utánam a biztosítást.
amúgy az aktív korúak ellátása, az nem maga az álláskeresési támogatás? tekintve, hogy hol ez a neve hol az, már futott foglalkoztatást helyettesítő támogatás címen is
Nem, az álláskeresési támogatás régi neve "munkanélküli segély". Ez most max. 90 nap. 1 év munkaviszony kell hozzá, de a 90 naphoz 3 évet kell dolgozni. Az összegét a volt béredből számolják.
Az aktív korúak ellátása fix összeg, valami 22 ezer Ft és ha jól tudom 1 évig jár. Ezt ugye az igényelheti aki már nem jogosult álláskeresési támogatásra és együttműködik a Munkaügyi Hivatallal. Szóval elég nagy a különbség. Az, hogy az önkormányzat fizeti helyetted a TB-t, az nem elég, a tgyáshoz és gyedhez, ez olyan, mint ha magadnak fizetnéd a TB-t, az sem jogosít fel a tgyás és gyed igényléséhez.
a végén lesz a kérdésem, addig előszóként:
"Ki jogosult gyermekgondozási díjra?
A gyermeket saját háztartásban nevelő
biztosított szülő, aki a gyermek-gondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt"
Ki minősül biztosítottnak?
Az, aki
...
...
az álláskeresési támogatásban részesülő személy
...
szóval ha én nem minősültem az aktív korúak ellátása alatt biztosítottnak, akkor mégis hogy hogy biztosítva voltam? mert a tb kártyám élt, elláttak, sőt asszem még pont, hogy a polg. hiv-ban kérdeztem rá, és azt mondták, ha ezt kapom, azt a 22 ezer valamennyit,akkor automatikusan van biztosításom is.
Aktív korúak ellátásával a TB- fizetve van, de nem jogosít fel tgyás és gyed igényléséhez. Az álláskeresési támogatás nem az aktív korúak ellátása, az álláskeresési támogatás az, amit 1 év munkaviszony után adnak és max. 90 napig jár. A 90 naphoz 3 év munkaviszony kell. Tehát, majd ha jövedelemből vagy álláskeresési támogatásból vonnak neked TB-t, akkor jogosult leszel tgyásra és gyedre. Bármelyik OEP-ben megkérdezheted! Aki magának fizeti a TB-t, annak sem jár tgyás és gyed, pedig biztosított, de nincs jövedelme, legalábbis legálisan sehova nincs bejelentve, azért nem jogosult tgyásra és gyedre. Tehát, az aktív korúak ellátása nem elég biztosítottság, hiszen fix összeg, a TB-t nem vonják belőle, még adót sem, csupán jár az ingyenes orvosi ellátás mellette, de nem vagy olyan biztosított, mint aki dolgozik vagy álláskeresési támogatást kap!
Ugyanakkor, szüléskor munkahellyel kell rendelkezni vagy ÁLLÁSKERESÉSI TÁMOGATÁSON kell lenni, nem pedig AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁN. A kettő, még mindig nem ugyanaz.
"Álláskeresők támogatása, keresetpótló juttatás 2013-ban
2013.04.16
Álláskeresési járadékra jogosult az a személy, aki álláskereső, és az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban nem áll, és sem folytat, és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani."
Álláskeresési járadék
(folyósítási idő maximum 90 nap)1991. évi IV. tv. 26-27.§ Munkaerőpiaci járulékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér 100%-a:
98.000,-Ft/hó
3.267,-Ft/nap
Az álláskeresési járadék az álláskeresési támogatás, mielőtt belekötnél.
hát akkor remélem összeszedik azt az egy év munkaviszonyom valahogy
2012 jan 11- szept 27-ig volt egy magyar munkahelyem
meg 2013 aug 21- okt 31-ig voltam kint alkalmazottként
2013 márciustól vagyok kinti kisvállalkozó (adómentesen)ami állítólag semmit nem számít
ahogy nézem ez valahol csak 11 hónap és 10 nap :((( szóval gyorsan ezévben még dolgoznom kell legalább 10 napot
HA ezt a hivatalok is így számolják ahogy én
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!