Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Beleszámít ha valaki kisvállal...

Beleszámít ha valaki kisvállalkozó volt bevétel nélkül az 1 éves munkaviszonyba ami a gyed-hez kell? csak ezzel lenne meg az egy évem

Figyelt kérdés
2013. okt. 17. 18:00
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:
tehát a vállalkozásban nem volt, ill. alig volt bevétel, ráadásul adó és járulékfizetési közelezettségek alól mentes
2013. okt. 17. 18:03
 2/21 anonim ***** válasza:
GYED: [link]
2013. okt. 17. 18:04
 3/21 A kérdező kommentje:

köszi

nem gondoltam, hogy a kérdésem, újabb kérdést fog szülni, remélem nem őszülök bele ebbe az egészbe

szóval nem is az a lényeg, hogy munkaviszonyom volt, vagy van, hanem hogy biztosításom volt, vagy van e.

hát ja az szerintem mindig volt, hol itthon, hol kint, hol munkanélküli idő alatt, itthoni segély folyósításánál, hol kint munkaviszony alatt, csak ugye ezt hogy igazolom külföldre a magyar munkaügyitől, vagy egybefüggően kell e az a 365 nap, stb

2013. okt. 17. 18:23
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Munkaviszony alatti biztosítás a feltétel, tehát ha magadnak fizetted a TB-t, az az idő nem számít bele. Ha a vállalkozásba be vagy jelentve és a járulékok rendesen fizetve vannak, akkor jár tgyás és gyed. Nem kell összefüggően lennie a 365 napnak, a szülést megelőző 2 évben kell lennie, lehet benne megszakítás. Illetve a tgyás igénylésekor vagy szüléskor is biztosítottnak kell lennie, vagyis munkahelyen vagy a vállalkozásba bejelentve kell lenni és a járulékok rendesen fizetve vannak.
2013. okt. 17. 19:24
 5/21 anonim ***** válasza:
Nem számít bele, mivel nem fizettél járulékot!
2013. okt. 17. 20:20
 6/21 Vilcsianyuja ***** válasza:
Ha egyéni vállalkozó voltál/vagy, és nem volt mellette 8 órás munkaviszonyod, akkor kellett volna fizetned járulékokat. Úgyhogy ezek szerint volt valami más jogviszonyod is ez idő alatt (hacsak nem katás vagy, de az sem "járulék- és adómentes"). Az adófizetési kötelezettség alól mentes alatt mit értesz? Netán, hogy alanyi áfamentes vagy? Mert azt ide ne keverjük bele, semmi köze a TB-járulékokhoz. Szerintem elég komplikált a te eseted, elég sokfelé dolgoztál és nem dolgoztál, legjobb lenne, ha bemennél a legközelebbi egészségbiztosítási ügyfélszolgálatra a TAJ-számoddal, és ott bővebb felvilágosítást tudnak adni, milyen biztosítotti jogviszonyaid voltak, és hogy járnak-e vagy mennyi időre járnak a TGYÁS és a GYED. De esetleg az is egy megoldás, hogy "ügyfélkapus regisztrációt" váltasz (lehet, hogy van is már ilyened, az újabban indult egyéni vállalkozóknak már szükséges). Az ügyfélkapun (ugyfelkapu/magyarország.hu) a saját jelszóddal belépve le lehet kérdezni, hogy milyen munkáltatók milyen időszakokra, hány órás munkaviszonyban jelentettek le téged biztosítottként. Ebben a könyvelőd tud segíteni, ha van.
2013. okt. 17. 23:17
 7/21 Vilcsianyuja ***** válasza:
Ja, és az is tökmindegy, hogy volt-e egy kanyi vas bevételed vagy nem, viszont most esik le, hogy lehet, hogy szüneteltetted is emiatt a vállalkozásod? Akkor a szüneteltetés idejére bizony semmiféle biztosítási jogviszonyod nincs, hacsak nem dolgoztál közben. Tényleg beszélned kellene a könyvelőddel...
2013. okt. 17. 23:19
 8/21 A kérdező kommentje:

nem feltétel kimondottan csak a munkaviszony alatti biztosítottság. az is jogosult, aki pl m-keresési segélyben részesült

idézet a 2-es válaszadó linkjéből:

"Ki minősül biztosítottnak?

Az, aki

munkaviszonyban, közalkalmazotti, illetve közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi jogviszonyban áll,

.....

az álláskeresési támogatásban részesülő személy vagy

kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni és társas vállalkozó,

....."

#5 viszont biztosított voltam és ez már jogosultság ahogy látom

külföldi vállalkozás volt, ott van ilyenre lehetőség, hogy sem adót, sem járulékot nem kell fizetnem, egyfajta "kisvállalkozónak" minősülök. de ez alatt az idő alatt én itthon munkanélküliként voltam regisztrálva és kaptam azt az aktív korúak ellátását, ami magával vonja, hogy biztosított voltam itthon.(mivel a kiváll-al nemigen dolgoztam, nem tartottam kötelességemnek lejelenteni itthon a munkaügyinél). hanem amikor alkalmazotti viszonyba kerültem szintén kint, azt jelentettem, de ezzel meg kint lett betegbiztosításom.

de szóval ez előtt meg (visszanézve 2 évet) ha itthon nem is dolgoztam, a segély (aktív korúak ellátása) miatt végig biztosított voltam.

nem szüneteltettem a vállalkozást, az nyitva maradhat akár alkalmazotti jogviszony mellett is, vagy akkor is, ha semmit nem csinál vele az ember, fizetési kötelezettséget nem von maga után.

a lényeg a lényeg, hogy kint akarom igényelni a segélyeket, meg gyed, meg mindent, és hogy fogják a kintiek nekem összerakni ezt az egy évet, hát nem tudom. attól tartok, hogy simán legyintenek egyet rá, hogy nincs meg és pont.

2013. okt. 18. 08:54
 9/21 Vilcsianyuja ***** válasza:
Kint valószínűleg egész más szabályok vonatkoznak ezekre az ellátásokra, a 2 év alatt 365 nap éppen a magyar jogszabály, külföldön egész más lehet, úgyhogy mindenképp kint kell utánajárnod, mi jár neked és hogyan (pl. látod, a vállalkozásra is más szabályok vonatkoznak, mint itthon). Nálunk mindjárt van háromféle juttatás, a TGYÁS, a GYED és a GYES, mindegyikre más szabályok vonatkoznak, de lehet, hogy abban az országban, ahol ezek szerint szintén biztosított voltál, éppen csak egyféle ellátás jár, teljesen más időszakra, mint itthon. Vagy tegyél fel új kérdést, konkrétan olyan kismamákat megcélozva, akik szintén abban az országban élnek vagy onnan kapják az ellátásukat, ahonnan te is fogod kapni.
2013. okt. 18. 09:04
 10/21 A kérdező kommentje:

röviden tömören, hol kint, hol itthon, de mindig biztosított voltam (nem magánként fizetve, hanem vagy munkáltató, vagy a városháza fizette) ami elég a gyedhez, mint feltétel.

amit vioszont kintről akarok igényelni, az ottani törvények nagyban hasonlóak, pl ott is kell az az egy év.

2013. okt. 18. 09:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!