Beleszámít ha valaki kisvállalkozó volt bevétel nélkül az 1 éves munkaviszonyba ami a gyed-hez kell? csak ezzel lenne meg az egy évem
köszi
nem gondoltam, hogy a kérdésem, újabb kérdést fog szülni, remélem nem őszülök bele ebbe az egészbe
szóval nem is az a lényeg, hogy munkaviszonyom volt, vagy van, hanem hogy biztosításom volt, vagy van e.
hát ja az szerintem mindig volt, hol itthon, hol kint, hol munkanélküli idő alatt, itthoni segély folyósításánál, hol kint munkaviszony alatt, csak ugye ezt hogy igazolom külföldre a magyar munkaügyitől, vagy egybefüggően kell e az a 365 nap, stb
nem feltétel kimondottan csak a munkaviszony alatti biztosítottság. az is jogosult, aki pl m-keresési segélyben részesült
idézet a 2-es válaszadó linkjéből:
"Ki minősül biztosítottnak?
Az, aki
munkaviszonyban, közalkalmazotti, illetve közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi jogviszonyban áll,
.....
az álláskeresési támogatásban részesülő személy vagy
kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni és társas vállalkozó,
....."
#5 viszont biztosított voltam és ez már jogosultság ahogy látom
külföldi vállalkozás volt, ott van ilyenre lehetőség, hogy sem adót, sem járulékot nem kell fizetnem, egyfajta "kisvállalkozónak" minősülök. de ez alatt az idő alatt én itthon munkanélküliként voltam regisztrálva és kaptam azt az aktív korúak ellátását, ami magával vonja, hogy biztosított voltam itthon.(mivel a kiváll-al nemigen dolgoztam, nem tartottam kötelességemnek lejelenteni itthon a munkaügyinél). hanem amikor alkalmazotti viszonyba kerültem szintén kint, azt jelentettem, de ezzel meg kint lett betegbiztosításom.
de szóval ez előtt meg (visszanézve 2 évet) ha itthon nem is dolgoztam, a segély (aktív korúak ellátása) miatt végig biztosított voltam.
nem szüneteltettem a vállalkozást, az nyitva maradhat akár alkalmazotti jogviszony mellett is, vagy akkor is, ha semmit nem csinál vele az ember, fizetési kötelezettséget nem von maga után.
a lényeg a lényeg, hogy kint akarom igényelni a segélyeket, meg gyed, meg mindent, és hogy fogják a kintiek nekem összerakni ezt az egy évet, hát nem tudom. attól tartok, hogy simán legyintenek egyet rá, hogy nincs meg és pont.
röviden tömören, hol kint, hol itthon, de mindig biztosított voltam (nem magánként fizetve, hanem vagy munkáltató, vagy a városháza fizette) ami elég a gyedhez, mint feltétel.
amit vioszont kintről akarok igényelni, az ottani törvények nagyban hasonlóak, pl ott is kell az az egy év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!