Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jelenleg GYED-en vagyok és...

Jelenleg GYED-en vagyok és újra babát várunk. Hogy járnék jobban? Részletek lent.

Figyelt kérdés

12éve vagyok ugyanazon a munkahelyen. 2012. január elejétől táppénzen voltam egészen a szülésig,augusztus 14-ig. De még januárban a bruttóm megemelték 120.000.-ra. Most 72-74000.- GYED-et kapok.

Hogy érné meg jobban? Ha elmennék tp-re,így terhesen és úgy mennék szülni,vagy ha maradok GYED-en ugyan úgy járok?

Illetve májusra vagyok kiírva. Ha augusztusig kérem a nagy után a GYED-et,kérhetem a pici után augusztustól a GYÁS-t így csúsztatva?

2013. szept. 25. 16:05
 1/4 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy, hogy gyeden maradsz vagy táppénzre mész, ugyanúgy a szüléskor érvényben levő szerződés szerinti bér lesz a tgyás, majd a gyed alapja is.

Maradhatsz augusztusig gyeden, de szerintem nincs értelme, a 168 nap tgyás a szülés napjától kezdődik, tehát október környékén ugyanúgy lejár.

2013. szept. 25. 17:50
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha nem vezetik be addig a gyed-extrát, akkor szerintem a tgyást kérd, mert az picit ugye több, mint a gyed. Viszont ha netán bevezetnék a gyed-extrát, akkor az azt jelentené, hogy a nagy után kapnád a gyedet és a kicsi után a tgyást, vagyis a nagy utáni juttatások nem vesznének el, mert ugye jelenleg csak egy gyerek után lehet igényelni.

Azt, hogy hogy jársz jobban, hogy addig elmész-e táppénzre, azt nem tudom, de sokan teszik ezt, úgyhogy lehet, hogy valamivel jobban jársz. Érdemes lenne megtudnod, hogy ha táppénzre mész, mennyi lenne a fizud és kb. így a gyeded (esetleg a kérdések között keresgess, biztos más is kérdezte, hátha kaptak rá választ. Annyit tudok segíteni, hogy én nem mentem táppénzre a 2. gyerkőc előtt, így nekem a fizumból számolták a tgyást és gyedet. A gyedem 125 bruttó mellett lett 80, de ebből 10 egy gyerek utáni adókedvezmény (a tgyásom meg 5-6-tal volt több).

2013. szept. 26. 08:08
 3/4 anonim ***** válasza:

Neked nem éri meg elmenni táppénzre, mert a táppénz alapja ugyanaz lenne, mint a jelenlegi gyededé, és összegszerűen ez valamivel kevesebb bevételt jelentene.

A tgyást mindenképpen kérd, semmiképp ne várd ki a gyed végét, mert 1. a tgyás alapja a szerződés szerinti béred, amit emeltek, és 2. a tgyás alapesetben is magasabb összeg, mint a gyed (kivéve, ha rengeteg nem rendszeres jövedelmed volt a gyed igénylést megelőzően).

2013. szept. 26. 12:09
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Szóval ha bevezetik a GYED extrát akkor két gyerek után is kaphatok juttatást?
2013. szept. 26. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!