Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hogyan lehet Németországban...

Hogyan lehet Németországban és Ausztriában GYES-re jogosultságot szerezni?

Figyelt kérdés
A fent említett országokban hogyan működik a kismama és csecsemő gondozás a védőnő és a gyermekorvos részéről? (Ugyan olyan státusz vizsgálatok vannak, mint itthon Magyaro.-on?) Hogyan képzeljem el?

2013. aug. 29. 20:37
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
Szia! En Németországban élek! Letelepedtetek kinnt vagy esetleg külföldi állampolgár a párod? Ezt fontos tudni a gyest illetoen és volt vagy van munkahelyed kinnt?
2013. aug. 29. 20:44
 2/26 A kérdező kommentje:

Mindketten magyar állampolgárok vagyunk. Férjem külföldön dolgozik, folyami hajón és mindenképpen költözni szeretne. Én félek itthon teljesen feladni a munkahelyem. Ezért elgondolkodtunk a második gyermekvállaláson. Igy én is könnyedén el tudnék jönni a munkahelyemről és ha nem jönne össze a kinti élet vissza tudnánk jönni.

Ugy számolgattam - bár nem tudom igy lehet-e - a kinti családi pótlékból és a gyesből (bár azt hallottam itthonról is lehetne igényelni attól függetlenül, hogy külföldön tartózkodunk) simán ki lehetne fizetni egy albérletet. Még a kicsi felnő magamra szednék annyi nyelvtudást, hogy eltudjak menni én is dolgozni.

Kivitelezhető ez?

2013. aug. 29. 20:51
 3/26 anonim ***** válasza:
Kezdem az elején! Kinti csaladi potlekhoz es gyeshez kell kinti lakcim! Kergeted otthonrol is de nem eri meg! A kindergeld ami a csaladi potlek gyerneken kent 185euro a gyes ha nem volt munkaviszinyod 340euro de csak a gyermek 1eves koráig kapod! Védőnő az a Hebamme naka kell jelentkezni 18dik terhességi héttől, hozzá mész szülés felkeszitore, , szülés után ismét hozzá tornázni hogy vissza nyerd az alakod! Szulrd után 6hetig jár haza hozzád! Első 2hetben napi szinten utána heti 1x otthon méri a kicsit, ad minden fele dolgot pl hasfajasra, piros popsira ha szükséges! Az oltasok mas sorrendben vannak a szűrő vizsgalatok is! 4hetes korban van első oltás itt NEM oltanak pl Tbc-re! 4hetes 8hetes es 12hetes kirban vannak a kezdő oltasok! A Szuresek nevei u1-u2-u3 stb születés időpontjában , 1hetesen, 1honaposan, 3honaposan, 6hosan, 1evesen, 2evesen stb! Bolcsode 6hetes kortól van es nagyon drága 200euro plusz ebéd! Hu mire vagy még pontosan kivancsi? Kihagytam vmit?
2013. aug. 29. 21:26
 4/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Nagyon nagy segítség!

Az lenne még a kérdésem, hogy a GYES, amit említettél mindenkinek jár vagy csak annak, aki biztosított volt az országban?

2013. aug. 30. 05:30
 5/26 anonim ***** válasza:
Ha kint élsz rendelkezned kell betegbiztositassal másképp nem kapsz sem orvosi ellátást semmit, erre viszont van több lehetőség! Fizetheted magadnak, lehet munkáltató által illetve ha férjnél vagy és a ferjed biztositott kinnt akkor felvehet téged az ő biztositasahoz ez a legpraktikusabb illetve a legolcsobb mert nem fizet többet! Van privat biztosítás és a normális tb de ahhoz tudtom szerint mindig kell munkahelyel rendelkezni! Még annyi, hogy 1eves korig kapod a gyest a gyermek betoltott 15honapos kora után ga 3eves koraig otthon maradsz vele igenyelhetsz olyat, hogy Betreuungsgeld ez 100euro 2014tol 150euro! Ga pl papiron egyedül elsz akkor jogosult vagy sozialhilfe igénybevételére ami ismét 400euro de ennek a menetet nem tudom! 400euro (mini job) keresetig adó mentes mindenki! Szülés elott 6hettel ha rendelkeztel munkával akkor kapsz (Mutterschutz geld) egy másik támogatást alanyi jogon ezt a tb fizeti neked en 2000eurot kaptam ezt a bruttó keresetbol számolják ki! Ha még vmi eszedbe jut nyugodtan kérdezz! Ha hülyén fogalmazok akkor elnézést, nagyon ritkán beszelek magyarul es sokat elfelejtettem!:O
2013. aug. 30. 07:36
 6/26 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Nagyon sokat segítettél!!!!
2013. aug. 30. 08:45
 7/26 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen! Remélem segítettem egy kicsit! Ne félj kikoltozni! És igen amit kaptok penzt a gyerek/kek után abból simán megvan s lakás! Mi 570eurot fizetünk rezsistol város központban 80negyzetmeter!
2013. aug. 30. 15:54
 8/26 A kérdező kommentje:

Mi most gyűjtögetjük a kauciót aztán ha minden jól megy akkor jövőre útnak indulunk :)

Az meg, hogy pontosan hová költözünk meg úgy is munkahely függő lesz. Ha a férjem marad a hajón akkor két lehetőségünk van Passau (mert ott van utas váltás igy hetente egyszer tudnánk találkozni) vagy Bécs mert akkor otthon is tudna aludni, bár azt olvasgattam, hogy ott azért elég drága az albérlet.

Vagy ha esetleg valami csoda történik akkor "szárazföldi" munkája lesz és akkor ahhoz közel.

Nekem szociális munkás diplomám van, bizom benne, hogy pár év nyelvtanulás után esetleg a szakmámba is elhelyezkedhetnék, addig meg ha kell akár takarítok is :)

Nagyon örülök, hogy beszélgethettem veled! :)

2013. aug. 30. 20:42
 9/26 anonim ***** válasza:
Létezik kinnt intenziv kurz 3honap alatt megtanitjak a nyelvet és vizsgat is biztisitanak mellé ami nem hátrány! :-) Azt hiszem az munkaugyin keresztül is végezhető saját zsebre nagyon drága! 2-3ezer euro körül van! En is örülök, hogy tudtam kicsit segíteni! De ez csak info a lényeg rajtatok áll! Sok Szerencsét!
2013. aug. 30. 21:04
 10/26 A kérdező kommentje:

Köszönjük!

Igyekszünk!

Ami itthon folyik ebben az országban az abszurd. Kizsákmányolás felső fokon.

Szernénk ha kislányunknak lenne jövője, és szeretnénk másik babát is....ja és szeretnék nyugdíjas is lenni - nem pedig azt, hogy a munkahelyemről kelljen "kihalnom"- elég morbid, de sajna igaz lesz.

Még egyszer mindent köszönök!

2013. aug. 30. 21:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!