Mennyi munkanapnak kell eltelnie ahhoz hogy ne a gyed-em legyen a tgyás alapja?
Jó lenne tudni, mennyi a bruttód, hogy érdemes- e ezen variálni.
Ti. bizarr, de úgy van, ha visszamész dolgozni a babázás után, megszűnik a felmondási védelem ( hacsak nem várandósan / netán lombikozva / mész vissza, amit bejelentesz a cégnek)még akkor is, ha a gyermek nem töltötte be a 3. életévét.
A második TGYÁS( ha nincs 180 bérezett napod a második szülés előtt- ebbe szabi is beleszámít) összege a szerződés szerinti béred, de max a minimálbér 2-szeresének a 70%-a.
Bruttó ~200 ezres jövedelem alatt tehát nem lesz magasabb a második TGYÁS -od /GYED-ed akkor sem, ha visszamész a 2 gyerkőc között.
Ennél magasabb jövedelem esetén is csak a TGYÁS lehet érdekes ( TGYÁS 180 előzetes bérezett nap esetén nincs maximalizálva, tehát ha a béred mondjuk bruttó 500 ezer, akkor a 350 ezres TGYÁS izgalmasnak hangzik a ), a GYED-nek ugyanakkor maximuma van.
#3. válaszra: a 180 bérezett nap VAGY az igénylést megelőző évben, VAGY a közvetlenül megelőző időszakban nézik.
A szeptemberi 2 hónapos várandós kommentelő tehát ugyanúgy jogosult lehet ezekre az ellátásokra 120 nap tavalyi + 60 nap idei ( folyamatos!) 180 bérezett ( igénylést megelőző) nappal, mint akinek csak a tavalyi 180 napját veszik figyelembe.
Ha idén 120 munkanapod lesz és jövőre 60 nap, akkor napi bruttó átlagbért fognak számolni. Vagyis, a napi bruttó átlagbér 70%-a, lesz a tgyás és gyed alapja. De ehhez, valóban dolgozni kell, táppénz nem számít bérezett napnak.
Én ugyanilyen helyzetben vagyok. Most vagyok 2 hónapos terhes és szeptember közepén jár le a szabim a gyed után. Szabi lejárta után visszamegyek dolgozni legalább a tgyás kezdetéig, legalábbis így tervezem. Így sokkal jobban járok majd, hiszem már a szabadság kezdetekor felemelték a bruttó alapbérem és ha visszamegyek dolgozni, akkor még pótlékok és prémium is rámegy, így jobb tgyást és gyedet kapok, mintha táppénzre mennék és így csak a szerződés szerinti bérem lenne az alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!