Mit gondoltok, ilyenkor ki menjen GYES-re? Nehéz kérdés mert még csak a környezetemben sem volt szerencsém tapasztalni.
Párom havi 60-70 ezerért dolgozik egy gyárba.
Én pultos vagyok, havi 120 ezerért. Éjjel nincs meló, csak napközben.
2 éven belül szeretnénk már gyereket. Felmerült bennem, hogy inkább neki kéne GYES-re menni, mivel én többet keresek. Viszont nem vagyok tisztában azzal, hogy kibírnék e annyi időt a gyerekem nélkül... Vagy hogy szülés után egy nő képes rögtön beállni dolgozni? Nem fáj pl.: a varrat, vagy nem folyik e túlságosan a tej, stb.
Ugyan akkor jónak látnám, ha én reggel lefejném maga, és nap közbe párom etethetné majd a kicsit, mert akkor nyilván még közelebb kerülhetnének egymáshoz.
Elsősorban tapasztalatokat várnék, de bármilyen vélemény érdekel. Előre is köszönöm.
Köszönöm a válaszokat. Sajnos fogalmam sincs még az egészről.
Azt tudom, hogy legszívesebben én is folyamatosan mellette lennék. De ha én maradok a munkahelyen, még mindig több időm marad majd a babára, mint ha a párom maradna a munkahelyén.
És továbbra is úgy gondolom, hogy neki se ártana ha közelebb kerülne hozzá. Ugyan akkor fogalmam sincs hogy kibírnék e nélküle 12 órát :)
És igen nagyjából 12 órázok, de szerencsére csakis nappal. Éjjel sosincs műszak.
Nem szeretném ha elveszne ez a munkám. Nyilván ha elmegyek 1-2 évre, addig oda kell más, utána meg vagy visszavesznek...vagy nem...
Fontos a munka, de a család nekem előrébb van jóval. Viszont ha feladom ezt a munkát később kitudja mi lesz.
Hivatalosan az apa akkor mehet gyedre, ha neked lejárt a tgyás (szülési szabadság), vagyis a 168 nap, amit már szülés előtt 28 nappal igényelhetsz, ez a nettó átlagbéred 70%-a, csak 16% adót vonnak belőle! Ez kb. 5-5,5 hónapig tart, addig neked kell a babával otthon lenni, ami szerintem jobb is. Ha lejárt a tgyás, akkor mehet apa gyedre, gondolom minimálbéren van, így kb. 48-50 ezer gyedet kapna. Te mondjuk kapnál 130 ezer fizetést az adókedvezmény miatt. Így lenne 180 ezer bevételetek, plusz 12 ezer családi pótlék, vagyis 192 ezer forint.
Ha te mennél tgyásra és gyedre, akkor a tgyásod lenne kb. 70 ezer, adókedvezménnyel 80 ezer, a gyeded pedig 62 ezer körül lenne, adókedvezménnyel 72 ezer. Tény, hogy sokkal több lenne a pénzetek, ha te dolgoznál, de szerintem egy gyereknek 1 éves koráig az anyja mellett a helyi. A párod minden problémáját meg tudja majd oldani, pl. hozzátáplálás, mit mikortól ehet, ihat, mert az én párom tuti nem tudná, még megtanulni sem:)
Na ez a variáció így nagyon tetszik. Mert így az elején ott lehetek mellette éjjel nappal, plusz fizikailag is lesz időm kipihenni magam.
Utána azért szeretném, ha a párom menne, mert akkor több ideje jutna a gyerekre ( a munkája olyan, hogy három napon át 18 órát oda van az utazással együtt, a maradék többi időt pihenéssel tölti). Meg ha utána ő lenne vele nyilván jobban "összenőnének", ha ő eteti néha.
Én a munkahelyemet nagyon féltem, mert végre jó munkám van, de félek hogy ha eljövök x időre és addig más lesz helyettem, vajon elküldik e csak azért, hogy én visszamenjek?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!