Mit gondoltok, ilyenkor ki menjen GYES-re? Nehéz kérdés mert még csak a környezetemben sem volt szerencsém tapasztalni.
Párom havi 60-70 ezerért dolgozik egy gyárba.
Én pultos vagyok, havi 120 ezerért. Éjjel nincs meló, csak napközben.
2 éven belül szeretnénk már gyereket. Felmerült bennem, hogy inkább neki kéne GYES-re menni, mivel én többet keresek. Viszont nem vagyok tisztában azzal, hogy kibírnék e annyi időt a gyerekem nélkül... Vagy hogy szülés után egy nő képes rögtön beállni dolgozni? Nem fáj pl.: a varrat, vagy nem folyik e túlságosan a tej, stb.
Ugyan akkor jónak látnám, ha én reggel lefejném maga, és nap közbe párom etethetné majd a kicsit, mert akkor nyilván még közelebb kerülhetnének egymáshoz.
Elsősorban tapasztalatokat várnék, de bármilyen vélemény érdekel. Előre is köszönöm.
Először TGYÁS-t fogsz kapni fél évig, utána GYED-et, mindkettőt a fizetés alapján számolják, GYED a gyerek 2 éves koráig jár. Utána van GYES.
Azt nem tudom, hogy lehet-e úgy, hogy előbb te maradsz otthon, mivel ezeket meg kell igényelni.
Szerintem egy anya ne maradjon ki gyermeke első napjaiból, éveiből. Kihagyhatatlan csoda!
Mi lenne, ha első évben te lennél gyeden, aztán gyesre, meg a páros menne?
1.Igen, lehet megosztottan gyedre menni, de először szülési szabadság jár fél évig. Hallottam már olyanról, aki már ekkor visszament dolgozni (1 hónaőp után :/), de ezt nagyon-nagyon nem ajánlom, ráadásul TGYÁS-t csak te kaphatsz, apa nem.
2. Utána jár a baba 2 éves koráig gyed. Ezt apa is igényelheti, illetve lehet megosztva is. Szerintem ha még szopizik a baba, akkor maradj vele te, utána átveszi apa
3. A pénzügyek fontosak, pláne ha már egy babát is el kell tartani, de az elsődleges akkor is az, hogy lelkileg hogy bírnátok, párodnak tetszene e a szitu.
4. A gyes a baba 2 éves kora után jár, ha még otthon marad valamelyikőtök... de az már nagyon kicsi összeg én nem vállalnám be, annyi idősen már elvan a baba oviban.
"Kihagyhatatlan csoda! "
Egy apának is.
Nálunk hasonló volt a szitu. Én többet kerestem/keresek, mint a párom, de ettől függetlenül én nem vállaltam be, hogy ő maradjon itthon a gyerekkel. Alapjáraton ugye ahogy már leírták a TGyást CSAK te kaphatod, utána a gyedet már Apa is. Én két éves korában visszamentem dolgozni, addig otthon voltam, inkább beosztottuk ami volt. 2 évesen nagymama átvette a gyest, mi gy jártunk anyagilag a legjobban.
Feltételezem pultosként 12 órázni szoktál. Egy reggel nem tudsz annyit lefejni, hogy az egész napra elegendő legyen! Így napközben is fejned kéne, ezt megtudnád oldani? Vagy tápszeres lenne a baba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!