Táppénz kérdés?

Figyelt kérdés

Az érdekelne, kb. mennyi tp-t kapok, és mennyi ideig? Érdemes előbb felvenni a tgyást?

A fizetésem 2012-ben bruttó 230, idén bruttó 260e HUF, és 3,5 éve dolgozom egy helyen, előtte munkanélküli volt, tehát akkor is biztosított voltam, 2 hónapig, előtte meg másik munkahely, ca. 7 éve biztosított vagyok megszakítás nélkül. Ezek alapján, kaphatom a tp-t 4 hónapig? Vagy jobb, ha előbb felveszem a tgyást. Úgy tudom, lehet ilyet. Persze beszélek a könyvelővel/bérszámfejtővel is még:)

Az adókedvezmény jár tp alatt?

2013. máj. 17. 12:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Persze, jár a táppénz szülésig. A táppénz a tavalyi (2012-es) átlagbéred 60%-a lesz.

A tgyást a szülés előtt 28 nappal tudod igényelni. Ez szintén a 2012-es napi bruttó átlagbérednek a 70%-a. A gyeded maximalizálva lesz már, tehát a gyed bruttója 137200 Ft lesz.

A táppénzen nagyon durván 115 ezer körül lesz, de ez attól is függ, hogy a 230 ezerben mennyi a túlóra, pótlék, prémium.

A tgyásod kb. szintén nagyon durván 135 ezer körül lesz.

2013. máj. 17. 12:44
 2/12 anonim ***** válasza:
Persze, kérdés hogy idén szülsz, vagy jövőre?
2013. máj. 17. 12:45
 3/12 anonim ***** válasza:
A tp-nek is van egy napi limite, 5000 es par szaz forint naponta, tehat sajnos kevesebbet kapsz majd meg, mint a fizud 60%-a. Viszont a terhesseged 91.napjatol, illetve mar arra a teljes honapra, amikor ezt betoltod jogosult vagy a csaladi adokedvezmenyre, amit a tp-re is ervenyesithetsz - hacsak nem eri meg jobban a parod fizujara ervenyesiteni...
2013. máj. 17. 12:57
 4/12 anonim ***** válasza:

Itt azt irjak brutto 6.533huf/nap a max.

www.szuloklapja.hu/hivatalos-ugyek/1666/tgyas--gyed--tappenzvaltozasok-2013-ban-.html

2013. máj. 17. 13:02
 5/12 anonim ***** válasza:

A lényeg, hogy a minimálbér napi összegét nem haladhatja meg a táppénz. (196000/30), ahogy írták előttem, 6533 a napi összege. De te ezt bőven kapod, mert ahhoz, hogy a maximum táppénzt kapd 320 feletti bruttó kell :)

Ha most mégy el táppénzre, alapja a 230 ezer lesz, összege pedig bruttó 138 ezer, levonás belőle csak szja.

Ne menj el hamarabb tgyásra semmiképpen, mert akkor 15 ezer forintot kihúzol a saját zsebedből, ugyanis a táppénzed nettóban magasabb lesz mint a gyeded, és ha szülés előtt elmégy tgyásra, akkor a gyedet kapod egy hónappal tovább, nem a táppénzt. Szülésig maradj táppénzen, a nettó táppénzed adókedvezmény nélkül 115 ezer körüli összeg lesz (míg a gyeded 101 ezer adókedvezmény nélkül).

Mikorra vagy kiírva?

2013. máj. 17. 13:14
 6/12 anonim ***** válasza:

Na, 1-es vagyok. Akkor mégis csak jól írtam, mert az 5-ös is alátámasztja. Csak én már nettó összegeket írtam, kivéve a gyednél. Az igen, nettó 100 körül lesz.

Persze tudsz táppénz, tgyás és gyed alatt is családi adókedvezményt igényelni, ez egy gyereknél 10 ezer forint, ennyi adót neked is bőven levonnak, tehát mindegy, hogy te vagy a párod igényli. Ha nem vagytok házasok, akkor csak te tudod igényelni a gyerek születéséig.

2013. máj. 17. 13:21
 7/12 A kérdező kommentje:

idén szülök, és két babát, de olyan nagyon sokban ez nem befolyásol semmit, állítólag a családi adókedvezmény se nagyobb kettőnél, csak háromnál. de egyelőre én is mendemondákra támaszkodok, úgymond:) a neten nehéz utánanézni, szóval minden választ köszi ezután is.

csak itt mondta a könyvelő, de ígérte, utánanéz, hogy lehet nem "jó" nekem az, ha 4 hónapig tp-en leszek csak. veszélyeztetett terhes vagyok, de ha jól tudom, sokat ez se számít?!

2013. máj. 17. 13:43
 8/12 anonim ***** válasza:
Hm, mar csak azt nem tudom, hogy en miert kaptam ilyen keves penzt: veszelyeztetettkent tappenzen vagyok mar sajnos harmadik honapja, egyszer kaptam 77 ezret, utana 92-t. Es azutobbihoz mar beattam az adokedvezmenyt... ??? (Ja es ua, vagy tobb volt a fizum tavaly, mint a kerdezonek)
2013. máj. 17. 16:04
 9/12 anonim ***** válasza:

A táppénz kiszámolása nagyon összetett dolog, nem olyan egyszerű, én azért is írtam, hogy az összegek csak durva megközelítés.

Itt elég részletesen leírják: [link]

2013. máj. 17. 16:18
 10/12 A kérdező kommentje:
msty sajnos nekem fogalmam sincs, mennyit dolgoztál a tp előtt? ez is biztosan számít. én bárhol számolom, adókedvezmény nélkül 100 körülre jön ki, vagy felette. mondjuk ez is nagyon kevés, sajna..
2013. máj. 18. 07:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!