Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » TGYÁS/GYED alapja táppénz esetén?

TGYÁS/GYED alapja táppénz esetén?

Figyelt kérdés
2013 októberében fog megszületni a kisbabám, már a 9. héttől, azaz március végétől veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok. Egyszerűen nem találok olyan oldalt, ahol normálisan le lenne írva, hogy ebben az esetben, melyik évem lesz a tgyás és a gyed alapja? Valaki tud segíteni? Előre is köszönöm!

2013. ápr. 9. 20:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Én 8 hetesen kerültem táppénzre. Én paraszti ésszel azt gondolom, hogy a baba születése előtti 2 évet fogják figyelembe venni. Tehát a táppénzes hónapok is sajnos beleszámítanak. Ha a babád betöltötte a 91 napos kort, akkor kérni kell egy igazolást a dokitól és kérheted a családi adókedvezményt. Ami +10.000Ft -tal megemeli majd a táppénzedet. Sajnos mást nem nagyon tudsz tenni. Legalább is én ilyen információkra jutottam.
2013. ápr. 9. 20:44
 2/14 anonim ***** válasza:
A 2012-es évedet veszik alapul a táppénz összege nem fogja befolyásolni!
2013. ápr. 9. 21:02
 3/14 anonim ***** válasza:

Októberben szülsz, a tgyást még idén igényleg. A tgyást a 2012-es napi bruttó átlagbéredből számolják.

A gyedet 2014-ben igényled már, itt a 2013-as évet fogják nézni. A táppénzt nem veszik alapul, mivel ellátás nem lehet másik ellátás alapja. Mivel nem lesz 180 bérezett napod 2013-ban, mivel több mint fél évet leszel táppénzen, így a szerződés szerinti béred lesz a gyed alapja.

2013. ápr. 9. 21:09
 4/14 anonim ***** válasza:
1 vagyok: Én novemberben szülök. Áprilistól táppénzen vagyok. Tehát a TGYÁS- nál a 2012-es évet veszik figyelembe? És a GYED-nél a 2013-as év 3 hónapját amit dolgoztam?
2013. ápr. 9. 21:14
 5/14 anonim ***** válasza:

Mindig az igénylést megelőző évet nézik. Tgyást idén igényled, tavalyi évet nézik. Gyedet már 2014-ben igényled, a tgyás lejárta után, így a 2013-as évet nézik.

Az első 3 hónap kereseted sajnos nem fogják figyelembe venni, mert nincs 180 nap. 180 bérezett napnak kell lennie, hogy a napi bruttó átlagbért nézzék. Ha nincs meg, akkor a szerződés szerinti bért nézik. Táppénz nem számít bérezett napnak.

2013. ápr. 9. 21:20
 6/14 anonim ***** válasza:
Akkor ez ha jól értem jó hír, mert a szerződésben szereplő bérem több mint a táppénz. Tehát nem a táppénzből nézik majd a 70%.
2013. ápr. 9. 21:24
 7/14 anonim ***** válasza:
Én is táppénzen voltam sajnos a 20.héttől 2012-ben és ebben az évben született a babám is. A TGYÁS-om a bejelentett bérem alapján jött,most igényeltem nemrég a GYED-et,még nem kaptam meg az elsőt,de elvileg annak is a fix bérem lesz az alapja. Szóval szerintem nem lehet a táppénz az alapja ezeknek az ellátásoknak.
2013. ápr. 9. 22:23
 8/14 anonim ***** válasza:

3-as és 5-ös vagyok.

Táppánzt nem vesznek alapul tgyás és gyed számolásánál, nem lehet egy ellátás alapja egy másik ellátás. Ez miatt ne aggódjatok.

Napi bruttó átlagbérből számolnak vagy a szerződés szerinti bérből.

Ha a napi bruttó átlagbért nézik, az több pénzt jelenthet, mint a szerződés szerinti bér, hiszen az átlagbérbe beleszámolják a túlórát, pótlékokat, prémiumot, egyéb olyan jutalmakat amit pénzben kaptál, ezek megemelik a bruttót. Ha az igénylést megelőző évben van 180 bérezett nap, akkor az átlagbért nézik. Tehát, ha a szerződés szerinti béred pl. bruttó 130 ezer forint, de a pótlék, túlóra, prémium miatt ez lehet pl. 160 ezer is, ilyenkor ezt a bruttót veszik alapul, nem azt, amivel be vagy jelentve. Tehát, ha a kérdezőnek a 2012-es fizetésére rámentek ilyen plussz pénzek, akkor a tgyásának a plussz pénzekkek együtt összejött bruttójának nézik az átlagát.

De a gyedet már a 2013-as évből számolják, mivel 2014-ben fogja igényelni. Mivel itt javarészt táppénzen lesz, közel 7 hónapot, így nem lesz meg a 180 bérezett nap (6 hónap), így a bejelentett (szerződés szerinti) bére lesz az alap, vagyis a példa alapján a bruttó 130 ezer.

Viszont a gyed maximalizálva van. Jelenlegi minimálbérrel számolva, ha a bejelentett béred, szerződés szerinti béred meghaladja a bruttó 196 ezer forintot, vagyis pl. 210 ezer a szerződés szerinti bér, vagy az átlagbér is többre jön ki, mint 196 ezer forint, akkor is csak a 196 ezer forint lesz az alap, vagyis annak a 70%-a.

Még annyit, hogy tgyásból csak SZJA-t vonnak, a gyedből SZJA-t, nyugdíjjárulékot is.

A terhesség 91. napjától tudtok családi adókedvezményt érvényesíteni, ezt a tgyásnál és gyednél is lehet érvényesíteni.

2013. ápr. 10. 07:56
 9/14 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek. A legrosszabb az egészben, hogy januártól minimálbérre vagyok bejelentve:(

Még egy kérdés: ha ne adj isten tudnék még annyit dolgozni, hogy meglegyen idén a 180 napom, és erre az időre megváltozna a bruttó bérem, akkor valamilyen átlagot vennének alapul?

2013. ápr. 10. 08:16
 10/14 anonim ***** válasza:

Persze, ha a minimálbérre még mennek pótlékok. Mint írtam du. pótlék, túlóra. Nézd meg mondjuk a februári fizetési papírod, hogy mennyi, az össz. bruttód, amiből vonták az adót, nyugdíjat, Tb-t . Elvileg több, mint 98 ezer, hisz rámennek a pótlékok még a 98 ezerre. Lehet, hogy ezekkel a bruttód elérte a 105-110 ezer forintot is.

Normál esetben minimálbérből, ha jól tudom 64 ezer körül jár kézbe, ha ennél többet kaptál, akkor a bruttód több mint 98 ezer.

2013. ápr. 10. 08:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!