Tudom sablon kérdés, de mi az igazság a szülés utáni ellátásokkal kapcsolatban?
Ha nincsen 180 bérezett napod, akkor megnézik, miért nem volt. Ha azért, mert az igénylést megelőző évben nagyobbrészt gyeden voltál, akkor a gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapja lesz. (ez a tgyás lesz)
A tgyás alapja a szerződés szerinti béred, de ha volt tényleges béred (neked volt, amíg dolgoztál) akkor az az alapja.
Csak 180 bérezett nap híján a tgyásnak lesz maximuma, annyi, mint a gyednek.
Ha elmégy táppénzre, akkor is ez lesz a helyzet: fizetésed alapján számolják a tgyást, és ugyanezen jövedelem alapján számolják majd a gyedet.
Köszönöm!
Akkor nekem miért mondta a tb-s, hogy dolgozzam le a 180 napot?
Ezt a 180 napot még egy munkajogász is mondta, ezért nem értem...
87 ezer volt a gyedem, most is ennyi lenne akkor?
A 180 bérezett nap nem feltétele az ellátásnak, attól, hogy nincs, még kaphatod.
A 180 bérezett nap kizárólag az ellátás alapjára van befolyással.
Ha korrekt választ szeretnél a kérdéseidre, akkor legközelebb ne munkajogászt kérdezz, mert neki nem szakterülete az egészségbiztosítás pénzbeni ellátásai, kérdezz tb jogászt:)
Ja és a 180 bérezett napot valóban le kell dolgoznod, ha a mostani fizetésedet szeretnéd alapul.
De mivel tavaly végig gyeden voltál, most meg gondolom táppénzen leszel, így a kedvezményszabály nálad él - í gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapja lesz.
És ahogy írtam, a tgyás alapja meg mindenképpen a tényleges bér, csak 180 bérezett nap híján maximuma van.
A jogszabály tgyás szempontjából tök egyértelmű - ha nem volt jövedelem, akkor a szerződéses bér az alap, ha volt, akkor a tényleges. Ha volt 180 bérezett nap, akkor meg a naptári napi átlagkereset.
Öcsém, engem rendesen átvertek akkor...
Érdemes dolgoznom szerinted még kb. 4 és fél hónapot? Most vagyok 12 hetes.
2010-ben 134 ezer volt az alapbérem, ebből kaptam 87 ezer gyedet, most 149 ezer az alapbérem. Nem lenne jelentős az eltérés akkor, nem?
Ha március óta dolgozol, akkor már csak 83 napot kellene dolgoznod.
De a te esetedben ez egyáltalán nem fog számítani, ugyanis nálad a számítás így fog zajlani:
tgyás: tényleges bér (ha mondjuk holnaptól lemégy táppénzre): havi 149 bruttó az 97 napra (máig ennyit dolgoztál) 475 ezer kb. a naptári napi átlagkereset: 475000/97= 4895. A 70%-a: 3425FT - 30 napra a tgyás bruttó 102750. (adókedvezménnyel nettó is ennyi).
Tekintettel arra, hogy neked tavaly gyed, idén pedig a táppénz miatt nem lesz meg a 180 bérezett napod, életbe lép a kedvezményszabály, és az utoljára kapott ellátás alapja lesz a gyed alapja is - vagyis összegszerűen ugyanannyi lesz bruttóban, mint a tgyás.
Így ha nem bírod, nyugodtan menj el táppénzre.
Sajnos még csak 56 ledolgozott napom van, mert a gyerek non-stop beteg . Kiszámoltam, hogy okt. 31-ig kéne ténylegesen dolgoznom, ha addig nem megyek se szabira, se táppénzre, így a maradék 20 nap szabim eltartana nov. 28-ig, akkor meglenne a 180 napom... :S Dec. 20. körül meg szülök...
Hát ezen az anti- gyermekbarát melóhelyen sanszos hofy kibírom okt. 31-ig... :S
Köszönöm, hogy leírtad nekem érthetően a dolgokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!