Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jogosult leszek Csed-re és...

Jogosult leszek Csed-re és Gyed-re?

Figyelt kérdés
2024 augusztus 31-ig volt egy 3 évig tartó állásom, ahol heti 40 órában dolgoztam, tehát rendesen be voltam jelentve. Ezután szeptemberben terhes lettem, abban a hónapban álláskeresési járadékot kaptam. Október elsejével lett egy új munkahelyem, ahol megbízási szerződéssel tudnak alkalmazni, heti 14 órában. Óvodai állás, utolsó éves vagyok az egyetemen,levelezőn, emiatt lehetett így megoldani. Havonta jelentenek be, amikor lekérdeztem ott mutatta is, hogy folyamatos elvileg a biztosítási jogviszony. A munkabérem br. 300 ezer Ft. A terhességem eléggé nehezített, veszélyeztetett, most járok a 20. hétben, de továbbra sem értek véget a rosszullétek, így már ha táppénzre nem is mehetek ezzel a szerződéssel, de szeretném minél előbb befejezni a másik városba történő munkába járást. Kérdésem tehát az lenne, hogy meddig kéne mégis dolgoznom ezzel a megbízási szerződéssel, ha szeretnék jogosult lenni a Csed-re és a Gyed-re is. (Nem gondolnám, hogy bírom a 8. hónapig). Nem lehetne megoldani úgy, hogy a Csed igénylése előtt igénylek mondjuk két hónap álláskeresési járadékot? Sokkal kevesebb pénzt kapnék így? Egyáltalán a megbízási szerződéssel jogosult vagyok ezeknek az igénylésére vagy teljesen feleslegesen járok el dolgozni? Egyre jobban kétségbe vagyok esve. Köszönöm a válaszokat.

tegnapelőtt 02:34
 1/3 anonim ***** válasza:
0%

CSED: szülési szabadság idejére, maximum 24 hétig jár, ami legkorábban a szülést megelőző négy héttel kezdődhet GYED: a gyerek kétéves koráig (ikreknél hároméves koráig) jár GYES: a gyerek hároméves koráig jár (ikreknél iskolakezdésig)

[link]

tegnapelőtt 02:36
 2/3 anonim ***** válasza:
0%

Tök mindegy, hogy alkalmazott, megbízási szerződés.

Bejelentett munka, adózott, TB, stb. minden hónapban fizetve. Akkor is, ha betegállományban vagy.

tegnapelőtt 02:39
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

csed-gyed alapja a jogosultság pillanatában élő (vagy azt megelőző 42 napon belül megszűnt) munkaviszonyban szerzett bér. Tehát ha te pl most abbahagyod a munkát, ez a jogviszonyod úszik. Itt ugye nem mondhatod azt, hogy sorry, holnaptól tp-en leszek.

Meg emellett írod, havonta jelentenek be. Tehát havonta j jogviszonyod van... Emiatt sem leszel jogosult, mivel nem egybefüggő, hanem havonta új szerződésed van.

Úgyhogy egyedül az elmész munkanélkülire lehet megoldás. ott a minimálbért fogják alapul venni.

tegnapelőtt 08:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!