Ha a gyerekem betölti a 3 évet, a kistesó ezt követően 4 hónap múlva születik, nem megyek vissza a munkahelyre még a szabikat kivenni sem, akkor ismét jár a CSED, GYED? Illetve a munkahelyem megszunik részemre?
A munkaviszonyod nem szűnik meg magától. Vagy fel kell mondanod, vagy el kell, hogy küldjenek. Nincs más opció. Valami papírt alá kell írni.
Bármelyik is a kettőből, ki kell téged fizetniük. Bennmaradó szabadságokat, felmondási időt stb. Igen, van felmondási idő is, akár ők küldenek el, akár te jössz el.
Ha ők küldenek el, végkielégítést is kell fizetniük, a 3 év távolléted is beleszámít az állományi évekbe.
Persze, menj vissza, szólj, hogy terhes vagy, védett leszel, nem rúghatnak ki. Sőt, részmunkaidőt is kötelesek adni, ha kéred.
Sokan visszamennek, dolgoznak pár hónapot, aztán jön a következő gyerkőc, legalább visszajön kicsit a rutin, "megmutatod" magad. Aztán megint mész szülni.
De szabikat így is kötelező kivenned, mielőtt visszamész, törvény kötelez rá. Azt csak akkor fizethetik ki, ha felmondasz/elküldenek, máskülönben ki kell venned. Ja és a szabikat teljes munkaidőben kötelesek kifizetni, inflációval korrigált bérrel, ha a hasonló munkakörben volt az elmúlt 2-3 évben inflációs emelés.
Sok kismama sajnos nincs tisztában a jogaival. Ha te nem értesz hozzá, nincs azzal semmi baj, de mielőtt bármit aláírsz, szó szerint bármit, például eléd tesznek egy közös megjegyzést, el akarnak küldeni, nézze meg ügyvéd, munkajogász.
Menj vissza, kiveszed a szabikat. Szólsz, hogy terhes vagy. Védett vagy.
Dolgozol, vagy elmész táppénzre. Miért ne mehetnél táppénzre? Semmit sem tehetnek, véd téged a törvény, szerencsére. Különben minden kismamát kirúgnának, tisztelet a kivételes normális cégeknek.
4-es, elég szomorú, hogy ezeket a lepkéket nem lehet kirúgni.
Nekem is volt olyan kolléganőm, 4x játszotta be. Hát az anyját az ilyennek, úgy őszintén.
A HR meg állandóan hirdethette meg az állást 2-3 évre, mert a kolléganő csak szülni ment. Ja, aztán betolta a pfáját két hónapra, majd megint terhes.
8-as, igen, ez szomorú. Szerencsére nálunk ritka az ilyen "lepke". Én pont HR-es vagyok, nem tudsz ilyenkor mit csinálni, hirdetjük az állást újra és újra. Én a vezetőt sajnálom inkább, aki újra és újra betanít, neki sokkal több energiája van benne. Nekem kevesebb vele a teendo
10 évig távol volt a kolléganő, szült hármat egymás után. Úgy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!