Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hogyan is működik a GYED extra?

Hogyan is működik a GYED extra?

Figyelt kérdés

Apuka szeretné felvenni a gyedet, ami decembertől jár majd. Most én kapom a csed-et a munkahelyemtől (kifizetőhely).

Ha apuka szeretné felvenni a gyedet, nekem milyen lépéseket kell megtennem a munkahelyem felé?

okt. 25. 11:35
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Majd arra figyelj, hogy így nem lesz biztosítási jogviszonyod. A TB-t is fizetheted magad után, és ha terveztek még gyereket, akkor ott gond lehet az ellátásokkal.
okt. 25. 11:39
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Le kell mondanod a gyed-ez, utána pedig fizetni a tb-t.

Viszont ha terveztek még gyereket tényleg nagyon rosszul járhatsz, mert ha 30 napnál hosszabb ideig lesz apánál a gyed megszakad a biztosítási jogviszonyod, ha hosszabb idő telik el így akkor egy következő babánál nem tudsz táppénzre menni, nem nem leszel jogosult csed-re.

Ha nem terveztek több gyereket akkor is vannak hátrányai, miután vissza mész dolgozni csak 50%-os táppénz re leszel jogosult (és csak annyira amennyit újra ledolgozol), pont akkor amikor a gyerek a legbetegesebb lesz. Nem lesz biztosítási jogviszonyom, ami sok családtámogatás feltétele (kitudja mikor mit vezetne ki-be), egy esetleges hitelfelvételnél is hátrány (vagy inkább kizáró tényező), ha neked semmilyen bevételed, jogviszonyom nincs. És a nyugdíjhoz is kiesik neked ez az időszak. Ha csak havi 10-20.000 Ft a különbség szerintem nagyon nem éri meg.

okt. 25. 12:01
 3/7 A kérdező kommentje:
Tisztába vagyok vele, de így anyagilag jobban kijövünk.
okt. 25. 12:01
 4/7 anonim ***** válasza:
90%
Rövid távon.
okt. 25. 13:16
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A gyed extra csak azoknak éri meg, ahol az anyuka nem is lenne jogosult rá.

Minden más esetben csak átverés

okt. 25. 13:17
 6/7 anonim ***** válasza:
58%
#5, ezt kifejtenéd? Miért lenne átverés? Tegyük fel anyuka keveset keresett és csak 100e körül kapna, apuka pedig annyit keres, hogy megkapják a max gyedet (nekem ez 3 gyerekkel 370e ft). Szerintem azért nagyon nem mindegy. Persze akkor éri meg ha már nem akarnak gyereket, vagy kettő közt visszamegy dolgozni.
okt. 25. 14:07
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Bizonyos esetekben jól lehet vele járni, de nagyon jól leírták mikre kell odafigyelni, mert jól pofára lehet esni vele, ha valaki tudatlanul megy bele.

Egyébként nem kell tenned semmit. Kéred a fizetés nélküli szabit, de nem igényelsz gyed-et. Apuka nem kéri a fizetés nélküli szabit, de igényli a munkáltatójánál a gyedet. Te fizeted magad után a tb-t és ennyi.

okt. 25. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!