Hogyan is működik a GYED extra?
Apuka szeretné felvenni a gyedet, ami decembertől jár majd. Most én kapom a csed-et a munkahelyemtől (kifizetőhely).
Ha apuka szeretné felvenni a gyedet, nekem milyen lépéseket kell megtennem a munkahelyem felé?
Le kell mondanod a gyed-ez, utána pedig fizetni a tb-t.
Viszont ha terveztek még gyereket tényleg nagyon rosszul járhatsz, mert ha 30 napnál hosszabb ideig lesz apánál a gyed megszakad a biztosítási jogviszonyod, ha hosszabb idő telik el így akkor egy következő babánál nem tudsz táppénzre menni, nem nem leszel jogosult csed-re.
Ha nem terveztek több gyereket akkor is vannak hátrányai, miután vissza mész dolgozni csak 50%-os táppénz re leszel jogosult (és csak annyira amennyit újra ledolgozol), pont akkor amikor a gyerek a legbetegesebb lesz. Nem lesz biztosítási jogviszonyom, ami sok családtámogatás feltétele (kitudja mikor mit vezetne ki-be), egy esetleges hitelfelvételnél is hátrány (vagy inkább kizáró tényező), ha neked semmilyen bevételed, jogviszonyom nincs. És a nyugdíjhoz is kiesik neked ez az időszak. Ha csak havi 10-20.000 Ft a különbség szerintem nagyon nem éri meg.
A gyed extra csak azoknak éri meg, ahol az anyuka nem is lenne jogosult rá.
Minden más esetben csak átverés
Bizonyos esetekben jól lehet vele járni, de nagyon jól leírták mikre kell odafigyelni, mert jól pofára lehet esni vele, ha valaki tudatlanul megy bele.
Egyébként nem kell tenned semmit. Kéred a fizetés nélküli szabit, de nem igényelsz gyed-et. Apuka nem kéri a fizetés nélküli szabit, de igényli a munkáltatójánál a gyedet. Te fizeted magad után a tb-t és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!