Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Gyed extra hogy működik?...

Gyed extra hogy működik? Tudtok ebben segíteni?

Figyelt kérdés

Párom venné fel.

Mivel nekem már most nincs munkaviszonyom így gondolom hogy sokkal jobban megérné mint a sima gyes.

Havi kb 160-170-et keres

Ebből mennyi százalék a gyed?

Illetve olvastam hogy akkor én nem kapok gyest.

Emiatt viszont biztositott sem leszek.

Tehát magam után kell fizetnem a tb-t.

Illetve nem vagyunk házastársak csak apasági van.

2018. júl. 23. 17:58
 1/2 anonim ***** válasza:
17%
Na szóval hol is kezdjem. Ha a pici megszületett és fél éves akkor attól kezdve tudja igénybe venni a párod a gyed extrát. Összege ugyan annyi mint a gyed, a bruttó fizetésének a 70%-a, ebből lejön a 16% szja és a 10% nyugdíj járulék. Ha igénybe veszi a családi adókedvezményt, akkor az szja és a nyugdíj nem jön le belőle. Mellette dolgozhat igen és ez a gyermeketek 2 éves koráig jár. Sajnos ezzel egyidejűleg te munkanélkülivé válsz. A tb-t fizetheted magadnak, de például nyugdíjad nem lesz erre az időre és ha esetleg még egy lurkót szeretnétek, akkor nem lesz cseded sem, mivel annak a feltétele, hogy legyen legalább egy év munkaviszonyod valamint az egyszeri anyasági támogatás sem jár majd, ezek azért nem kis pénzek. Mióta nem dolgozol? A mostani csemetéd után lesz majd cseded? A gyes persze nem fog járni. Gondolom a párodnak ez a nettó bére, de a gyedet nem ebből számolják, hanem a bruttóból.
2018. júl. 23. 18:30
 2/2 anonim ***** válasza:
83%

Egyszeri anyasági nincs kötve munkaviszonyhoz!

Amúgy a baba fél éves korától tud az apuka gyedre menni, addig akkor marad a gyes. Mivel ő munka mellett veszi igénybe, így neked fizetned kell a tb-t, de még mindig így jártok a legjobban.

2018. júl. 23. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!