Mióta előlegezi meg az állam a külföldi apa esetén is a gyt-t, és mióta jövedelemhatárfüggetlen?
Engem pár éve elhajtottak azzal hogy külföldi apa esetén, plusz a jóvedelmhatárom miatt nem előlegezik meg a gyt-t.
Erre most jön szembe ez a cikk:
"A tartásdíj megelőlegezését bárki kérheti, jövedelemtől függetlenül."
"Mi a helyzet azzal a szülővel, aki külföldön él és nem fizet tartásdíjat?
Erre külön uniós jogszabályok, illetve nemzetközi egyezmények vonatkoznak, természetesen ilyen esetben is lehetséges a végrehajtás, csak hosszadalmasabb."
"Mikor nem vagyunk jogosultak a tartásdíj állam általi megelőlegezésére?
a) ha a különélő szülő lakóhelye olyan államban van, ahol a tartásdíj nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján nem érvényesíthető, vagy
b) ha a fizetésre kötelezett külföldi tartózkodási helye ismeretlen, vagy
c) ha a fizetésre kötelezett a jogosulttal közös háztartásban él
d) behajtás részben, 80%-ban eredményes, tehát ha végrehajtó a tartásdíj kevesebb mint 80%-át tudja csak behajtani, akkor a jogosultság fennáll a tartásdíj állam általi megelőlegezésének
e) lejárt gyermektartásdíj esetén."
Nincs olyan pontja, hogy ha az apa külföldi, akkor nem jár.
Az a) pontnak megfelel. Érvényesíthető. Behajtás alatt van.
"Nem magyar állampolgárra nem vonatkozik a magyar jog, ha nem Magyarországon él."
Ez mondjuk hülyeség. Az én exem is külfödi, és külföldön él, mégis megítélt a magyar bíróság gyerektartást. Én dolgoztam bíróságnak fordítóként, és volt gyerektartás behajtási ügy külföldön élő küföldi apától.
A megelőlegezésről fogalmam sincs.
Van eredménytelen végrehajtásrol is végzésem. De folyamatosan ujra megpróbálják behajtani bizonyos időközönként.
Aztán megint kihozzák hogy eredménytelen. Késobb pedig ismételten indul a behajtás.
Azzal kezdte hogy csak olyanoknak jár akiknek alacsony a jovedelme aztán folytatta a többivel. Hogy kulfoldi apánál meg pfu mégúgyse.
Kb igy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!