Üdv! A GYES mikor jár? Jól értelmezem-e? "gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt" Nekem volt 1 hónap munkanélkülim decemberben, viszont előtte sose volt megszakításom, se most januártól.
GYES alanyi jogon jár munka nélkül is, huszonpárezer forint.
Nem a Gyed-re gondolsz? Javítsatok ki ha már nem ez a neve.
Jár a csed és a gyed is.
Ami kérdés, hogy mennyi a csed/gyed alapja.
Szerintem ilyen esetben a januártól lévő béred alapján számolnak. De ebben nem vagyok biztos.
A csed a bruttód - 15% szja (tehát magasabb, mint a fizud).
A gyed a fizud talán 70%, maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a.
#5 Mindenképp jár.
Az állakincstár meg úgyis szeret alternatívan számolni (új munkahely esetén, ha a TB folyamatos, akkor is az új fizu alapján számolnak), pedig jogszabály szerint nem úgy kéne.
Neked elvileg gondolom a 120 napod megvan az új helyen, szóval elvileg abból fognak számolni, de ki tudja mit találnak ki :/
#7 Nem jogszabály szerint az utolsó egybefüggő TB ellátást kéne vizsgálni, abban nem vagyok biztos, hogy ez ilyen esetben a munkanélküli segélyt beszámítja-e:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!