Jogosult vagyok-e a CSED/GYED/GYES-re ha szlovák állampolgár lesz a babám?
Magyar állampolgár vagyok MO-n szeretnék szülni, de a párom szlovák és szeretném ha a baba is szlovák lenne. A feltételeknek megfelelek (1 év munkaviszony bőven megvan, jelenleg is dolgozok 8 órában ) , a baba lakcíme állandón MO-n lenne. A páromnak nincs magyar lakcíme (de bejelenthetem)
Nem vagyunk összehazasodva , de lehet , hogy 1 éven belul össze fogunk. A hazassagot magyarorszagon kotnenk. Életvitelszerűen viszont szlovakiaban szeretnek lenni a babával. Így a kicsinek szlovák lakcíme is lesz , és nekem is lesz szlovák címem . Ilyenkor mi van? Mire vagyok jogosult?
Par info: határmenti településen élünk , az átjárással nincs gond, nem szeretnek skban biztosított lenni , hanem magyarorszagon továbbra is , házunk van skban és mo-n is , és többet lennenk inkább skban.
EU-s kartyam van , de én nem szeretnek Szlovákiától semmit, a kisbabát viszont szeretném ha szlovák lenne , de én kapni szeretném a csed/GYED/GYES-t .
De ha az egyik szülő szlovák akkor miért ne lehetne szlovák állampolgár , magyar lakcímmel?
Nem szeretnek szlovák kettős állampolgárságot neki ,és nem is lehet.
én azt szeretném ha ő szlovák állampolgár lenne csak ! A párom is szlovák , így döntöttünk . Én vagyok magyar állampolgár .
Annak nézz utána, hogy a szlovák allampolgarsagnak mi a feltétele. A magyarnak az, hogy minimum az egyik szülő magyar legyen. Ha a szlovaknak is, akkor alapesetben a gyereked magyar és szlovák állampolgár lenne. De mivel azt írják, Szlovákia nem engedi a kettős állampolgárságot, így -ha amúgy a szlovákot megkaphatja a gyerek- csak szlovák lesz. Ehhez, ha Magyarországon szülsz, a kórházban be kell mutatni a szükséges iratokat.
Csed, gyed, gyes stb feltetele hogy az anya Magyarországon élő magyar állampolgár legyen. Csedhez és gyedhez kell a magyarorszagi munkaviszony is, a külföldi csak időben számítható be.
Nincs külföldi munkaviszonyom, csak magyar. Magyarorszagon elő magyar állampolgár vagyok , és szlovák lesz a kicsi , akinek lesz magyar állandó lakcíme (és szlovák is). Így szlovakiaban fogok szülni.
Koszi, utananezunk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!