Hogy számolják a GYED-et?
Sziasztok! Babát várok, augusztusra vagyok kiírva.
Jelenleg napi 2 órában dolgozom, május 1-től augusztus elejéig valamikor (szülésig). Ez 3 hónap.
Előtte 8 hónapig napi 8 órában dolgoztam október 1- április 30-ig (4+4 óra, két munkahely). Az egyik helyen áprilisban szerződést bontottunk, határozott idejű volt. A másik munkahely maradt, ott csökkentettek napi 2 órára.
Ez előtte 15 nap megszakítással 3 hónapig dolgoztam 6 órában (július 15-szeptember 15).
És végül ez előtt 45 nap megszakítással 1 hónapot dolgoztam napi 6 órában (május 1-június 1).
Az elmúlt 2 évben ennyi az összes munkaviszonyom. Előtte évekig kórházi kezelésre szorultam egészségügyi okok miatt, amúgy dolgoztam 6 évig napi 8 órában, de ez már nem számít sajnos.
Ha jól tudom, csed/gyed igénylésnél visszamennek 3 hónapot, és az elmúlt 6 hónap havi átlagát nézik? Ez esetben, ha augusztusban igénylem, május elejétől visszanéznek december elejéig és ez lesz a gyed alapja? Mert az jó lenne, pont 8 órát dolgoztam és kedvező lenne a gyed összege.
Köszönöm, ha segítetek. Szép napot!
Csak akkor van èrtelme, ha a jelenlegi munkahelyeden felmondasz, ès csak a 8 órás munkaviszonyod lesz szülèskor.
Mert többes jogviszony esetben külön-külön nèzik a jogosultságokat, tehát ott is meg kellenne lennie az 1 èvnek.
Ha viszont csak az van, akkor csak annak a munkaviszonynak a jövedelme fog számítani.
Szóval, ha felmondok, június 1től 8 órában dolgozok, augusztus 8-án szülök, akkor mivel csak 2 hónapos aktív munkaviszonyom van,csak ezt nézik? Nem mennek vissza 3 hónapot, mert nem lehet? Jól értem?
És akkor a csed/gyed 2 havi 8 órás bérből lenne kiszámolva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!