Hogy számolják a GYED-et?
Sziasztok! Babát várok, augusztusra vagyok kiírva.
Jelenleg napi 2 órában dolgozom, május 1-től augusztus elejéig valamikor (szülésig). Ez 3 hónap.
Előtte 8 hónapig napi 8 órában dolgoztam október 1- április 30-ig (4+4 óra, két munkahely). Az egyik helyen áprilisban szerződést bontottunk, határozott idejű volt. A másik munkahely maradt, ott csökkentettek napi 2 órára.
Ez előtte 15 nap megszakítással 3 hónapig dolgoztam 6 órában (július 15-szeptember 15).
És végül ez előtt 45 nap megszakítással 1 hónapot dolgoztam napi 6 órában (május 1-június 1).
Az elmúlt 2 évben ennyi az összes munkaviszonyom. Előtte évekig kórházi kezelésre szorultam egészségügyi okok miatt, amúgy dolgoztam 6 évig napi 8 órában, de ez már nem számít sajnos.
Ha jól tudom, csed/gyed igénylésnél visszamennek 3 hónapot, és az elmúlt 6 hónap havi átlagát nézik? Ez esetben, ha augusztusban igénylem, május elejétől visszanéznek december elejéig és ez lesz a gyed alapja? Mert az jó lenne, pont 8 órát dolgoztam és kedvező lenne a gyed összege.
Köszönöm, ha segítetek. Szép napot!
Nagyjából jó sz időszak, amit írsz.
Viszont csed megállapításkor jövedelemként kizárólag a csed-ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bevallott, társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni.
Esetedben nem számít majd a másik 4 órás bejelentés.
Gyed-nél ugyanígy van.
Csak a jelenlegi munkaviszonnyal számolnak (ami az igenylés pillanatában él)
180napot szamolnak vissza, onnan neznek 3 hónapot visszamenőleg. Ennek az átlagát veszik. Annak a 70%-a, amiből lejön 15%szja és 10%nyba
3as vagyok. Kiegészíteném annyival, cseddel kezdesz, nem gyeddel. Annak ugyan az alapja, annyi, ha augusztusban igényled, akkor már a 100%át nézik az átlagnak, es abból csak a 15%szja-t vonják.
(Ezt kapod 6 hónapig, utána jön a gyed)
A jogosultság kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napját megelőző 180 napi béred lesz az alap. Csak abból a jogviszonyból származó jövedelmet veszik figyelembe, ami az igényléskor folyamatban van, a megszűntet nem.
Augusztusban már az átlag 100%-át kapod -15% szja. Ez jár 168 napig. Aztán jön a gyed. Ez csak 70%, 15%szja-t és 10% nyugdíjat vonnak belőle és ennek van maximuma is (minimálbér 2x-nek 70%-a)
Köszönöm a válaszokat. Akkor ezek szerint a 4 órásat nézik, hát jó kevés lesz sajnos a csed-gyed.
Na ez van, így alakult, köszönöm a válaszokat. ☺️
Kérdező!
Leírtuk...
Az igénylés napján meglévő munkaviszonyt nézik....
Abbol is 3 hónapot visszamenőleg 180napot néznek....
De pont ennyi lett volna, google➡️csed alapja...
Szivesen
Amúgy nem biztos, hogy hülyeség, amit a kérdező ír, ki kellene számolni, hogy ha most egy új jogviszonya lesz, akkor azzal mennyit fog kapni. Nem baj ha nincs meg 180 vagy 120 nap, erre is megvannak a számítási szabályok. Viszont ezt pontos bérek és időpontok nélkül nem lehet kiszámolni.
Kérdező, ha megírod ezeket az infókat, akkor megnézem neked később vagy holnap.
8-as, köszönöm, de 9-es érti, hogy mire gondolok. :) Én is olvastam, hogy akár 30 napot is nézik, vagy ilyesmi.
Amúgy végig minimálbér alapján kaptam fizukat, csak ugye az óraszám más. Át tudnék menni máshova 8 órában, csak azért nem fogadtam el, mert harmadik trimeszterben vagyok, és kicsit nehezebb munkakör lenne. De végülis kibírnám...
Akár június 1-én is tudnék kezdeni 8 órában, így 2 hónap lenne a szülésig. Augusztus 8. a kiírt időpont, programcsászár lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!