Hogy számolják a GYED-et?
Sziasztok! Babát várok, augusztusra vagyok kiírva.
Jelenleg napi 2 órában dolgozom, május 1-től augusztus elejéig valamikor (szülésig). Ez 3 hónap.
Előtte 8 hónapig napi 8 órában dolgoztam október 1- április 30-ig (4+4 óra, két munkahely). Az egyik helyen áprilisban szerződést bontottunk, határozott idejű volt. A másik munkahely maradt, ott csökkentettek napi 2 órára.
Ez előtte 15 nap megszakítással 3 hónapig dolgoztam 6 órában (július 15-szeptember 15).
És végül ez előtt 45 nap megszakítással 1 hónapot dolgoztam napi 6 órában (május 1-június 1).
Az elmúlt 2 évben ennyi az összes munkaviszonyom. Előtte évekig kórházi kezelésre szorultam egészségügyi okok miatt, amúgy dolgoztam 6 évig napi 8 órában, de ez már nem számít sajnos.
Ha jól tudom, csed/gyed igénylésnél visszamennek 3 hónapot, és az elmúlt 6 hónap havi átlagát nézik? Ez esetben, ha augusztusban igénylem, május elejétől visszanéznek december elejéig és ez lesz a gyed alapja? Mert az jó lenne, pont 8 órát dolgoztam és kedvező lenne a gyed összege.
Köszönöm, ha segítetek. Szép napot!
A gyed-et igényeld meg egyszerre a csed-del.
Az hogy passzív, csak annyit jelent, hogy nincs mögötte már munkaviszony, de az összeg ugyanúgy jár, és nem lesz kevesebb sem. Igazából ott van jelentősége, ha még egy gyereket szeretnél kis korkülönbséggel, mert így a kicsire nem járna csed és gyed.
Annyival kiegészíteném...
Nekem egyszerre lett megigényelve a csed és a gyed. Mégis kértek egy munkáltatóit a gyedhez, különben nem kaptam volna.
(A cég már a felszámolás küszöbén állt, jó, hogy nem szűnteg a csed alatt, így még le tudták igazolni. Rá 1 hónapra szűntették meg.
Szóval nem feltétlen jó, ha a csed alatt megszűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!