Mennyi munkaviszony kell a GYED-hez 2020? Nekem járna? Részletek lentebb.
2019.07.-ig nappalis felsőoktatási jogviszonyom volt.
Majd jött egy tragikus nehéz időszak az életemben, Sajnos csak 2020.03-tól vagyok bejelentett munkahelyen. És nemrégiben kiderült, hogy várandós vagyok. 2021.02.15. a szülés várható időpontja.
Olvastam, hogy 2 éven belül 365 nap TB biztosítottnak kell lenni, hogy járjon a gyed.
Nos ez a 365 nap, kizárólag munkahely általi biztosítottságra vonatkozik?
Ha igen, akkor nem leszek gyedre jogosult?
Nem így van. 180 nap beleszámít nappali felsőoktatási képzésből.
A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási idő számítása:
Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a gyermekgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.
A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani:
a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletekben foglaltak alapján a Magyarországon szerzett biztosításban töltött időhöz hozzá kell számítani a gyermek születését megelőző két éven belül EGT-tagállamban szerzett és leigazolt biztosításban töltött időt is.
a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz folyósításának idejét,
a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény, vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
Kedves egyes, szomorú dolog ez. Engem úgy vettek fel melóhelyre, hogy volt a hivatalos próbaidő előtti bejelentetlen, fekete próbaidő.
Suli suli után eü okokból nem tudtam melózni, aztán meg nem akartak felvenni sehova. Belementem a kezdeti feketézésbe, mert örültem, hogy végre felvesznek már valahova...
De ez a gyed extra 1 évtől apának ez nagyon jó ötlet volt.
1-es vagyok.
A GYED extrát már a gyerek 6 hónapos korától igénybe lehet venni egészen 2 éves koráig :)
Valamiért 1éves kortól emlékeztem a gyed extrára.
A gyed extra, az gondolom ugyanúgy 70%, mint a sima gyed, nem?
Így, neked mint anyukának nem volt semmi támogatás, pl gyes? Magadnak kelett tb-t fizetni?
Annyiból elgondolkodtató a gyed extra apának, mert a férjem jóval többre van bejelentve, mint én. Én csak minimálra.
Bár nem szerencsés "kiesni" a tb rendszerből sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!