Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ki az illetékes, hol tudok...

Ki az illetékes, hol tudok érdeklődni?

Figyelt kérdés

Munkahelyemen a bérügyintéző/munkaügyes , kb annyit tud, mint én. Sok kérdésünk volt már felé, de amit tud, azt is helytelenül, ezért nem nála kezdenék a kérdésemmel.

Hamarosan lejár a GYED - em. Azt jól tudom, hogy a lejárat előtt 8 nappal elég beadni a gyes-re vonatkozó kérvényt?

Gyes mellett nem megyek vissza dolgozni. Magam után kell fizetnem a TB - t? A családi adókedvezményt január hónapra még én fogom kérni (február végén született a fiam) utána, majd férjem, következő évben, egyben. Azt neki mikor kell nyilatkoznia (gondolom munkahelyén) lehet egyszerűbb lenne, ha már a januárit is ő kérné?

Ha itt nem kapok választ, akkor ki fog tudni segíteni nekem, hová forduljak?

2020. jan. 2. 14:42
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Gyes alatt nem kell tbt fizetned, en 2 hettel a gyed lejarta elott ugyfelkapu keresztul igenyeltem a gyest. Igen, szerintem egyszerubb lenne, ha mar januartol o kerne a csaladi adokedvezmenyt, ugyis mostanaban kell leadni az igenylest.
2020. jan. 2. 14:57
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A gyest mindegy mikor igényled, a megkötés annyi, hogy maximum 30 nappal előbb lehet. Tehát ha például február 19-től szeretnéd igénybe venni, akkor január 19 után bármikor megteheted. A 8 nap azért kell, mert annyi átfutási időre általában szükség van.

Nem kell fizetned a TB-t, mert gyesen leszel, az jogosít a TB-re. Januárban szokták adni az adókedvezményes papírt. Jelezze a munkahelyén a munkaügyön, hogy ő szeretné kérni februártól. Kitöltitek a papírt, a többit a munkahely intézi. Mindegy mikor kéri. Év közben is válthattok bármikor.

2020. jan. 2. 15:00
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

"utána, majd férjem, következő évben, egyben"

Ha nem kéri a férjed, hogy év közben a bérszámfejtésnél vegyék figyelembe a kedvezményt, akkor nem kell a munkahelyén semmit jeleznie, mint ahogy eddig sem tette. Csak egyszerűen beírjátok jövőre az adóbevallásba az összeget, amit visszaigényeltek.

A gyes igénylést egy hónappal korábban beadhatod, és amíg azt kapod, nem kell tb-t fizetned.

2020. jan. 2. 15:24
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!
2020. jan. 2. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!