Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ilyen esteben járni fog a...

Ilyen esteben járni fog a csed és a gyed?

Figyelt kérdés

Az adott lány 2017-ben érettségizett, utána még maradt a suliban 1 évet szakmát tanulni, nappali tagozatos, iskola rendszerű okj-s képzésen. Itt 2018 májusában végzett, onnan meg 2018 szeptemberétől egy ESTI okj-s képzésre ment. Ebben az esetben még október 31-ig nappali tagozatos tanulónak számított, addig érvényes volt a diákigazolványa is, utána meg még 45 napig türelmi idő van, tehát december 15-ig volt biztostott, onnantól viszont fizetnie kellett a havi 7500 Ft egészségügyi biztosítási járulékot.

(Én is hasonlóan voltam, azért tudom ilyen jól.)

Ezután 2019 február 11-én dolgozni kezdett, majd nem sokra rá kiderült, hogy terhes, szeptember 16-ig dolgozott, október 20-25. körül fog szülni.

A szükséges 365 munkanapja egyértelműen nincs meg, de ugye elvileg a nappali tagozatos tanulmányiból 180 nap beleszámít, ha minden igaz.

Így mit fog kapni?

2019. okt. 2. 13:20
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
80%

Semmit, vagyis csak gyest.

Felsőoktatási tanulmány számítható be, azt hívják diplomás gyed-nek.

2019. okt. 2. 13:35
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Gyest fog kapni. Csak az egyetemi tanulmányok számítanak.
2019. okt. 2. 13:36
 3/15 A kérdező kommentje:

Tuti?

Mert itt azt írják, hogy közép- vagy felsőfokú:

[link]

"A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani (...) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot"

2019. okt. 2. 14:14
 4/15 A kérdező kommentje:

A gyed-nél is ugyanezt írják:

[link]

De itt amúgy ki van fejtve a diplomás gyed is, és az szerintem megint más, ott nem csak 180 nap számít bele, hanem akkor rendesen megkapja a gyedet.

2019. okt. 2. 14:40
 5/15 A kérdező kommentje:
De persze javítsatok ki ha tévedek.
2019. okt. 2. 14:40
 6/15 anonim ***** válasza:

Nekem is szült nemrég így egy ismerősöm, csak gyest kap, pedig két nappali okjt csinált előtte és 6 hónapot dolgozott a terhesség előtt.

Szóval nem hiszem hogy az okj számít

2019. okt. 2. 14:43
 7/15 anonim ***** válasza:

Na most olvasva a jogszabályt, megvan : "közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot"

Akkor járhat esetleg a csed-gyed, ha több éves képzésről van szó, ez lehet okj vagy egyetemi, főiskolai képzés.

A leírásodból nekem az jön le, hogy egy éves képzésen volt a lány.

2019. okt. 2. 14:46
 8/15 A kérdező kommentje:
Hát de az 1 éves képzés előtt meg rendesen középisolába járt. Azt írja tanulmányok, szóval gondolom nem csak az utolsó tanulmány számít.
2019. okt. 2. 15:09
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
És mi lenne, ha előbb fizetne be a közösbe, utána akarná megcsapolni az államot?
2019. okt. 2. 15:11
 10/15 anonim ***** válasza:

Gyes + családi.

"Hát de az 1 éves képzés előtt meg rendesen középisolába járt."

De 2 éven belül nézik. 2019. októberben szül, akkor 2017. októberétől nézik, hogy megvan-e az idő. Neki nincs, mert az okj nem nem éven túli, középisolába pedig előbb járt.

2019. okt. 2. 15:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!