Mégis hogyan intézzük el a GYED-et, ha a könyvelő sem érti, mit mondjak neki?
Én gyes-en vagyok, férjem viszont felvenné a Gyed Extrát, mert van munkaviszonya, a kicsink meg már elmúlt 6 hónapos. Ott kezdődött a probléma, hogy a kormányhivatalban nem értették hogy az apák is felvehetnek gyedet munka mellett. Találtak gyed igénylésről papírt, mondták vigyük munkahelyre, megtörtént. Majd férjem munkahelyén a könyvelő nem tudta hogy mit kell csiálni. Mit kell küldenie és hova, mit kell kitöltenie ahhoz hogy igazolja a munkaviszonyt stb, mi meg laikusként annyira sem tudjuk mint ő. Visszaküldött a kormányhivatalba, de én oda minek mennék, csak egymáshoz küldözgetnek, mert senki sem érti. Tudom nevetséges helyzet, de sajnos igaz.
Valaki le tudná írni, hogy mit kellene csinálnia a könyvlőnek? Nekem előbb ki kell lépnem a gyesből vagy hogyan működik? Mennyi időbe telik míg elbírálják a GYED-et? Mert ha én előtte kilépek a GYES-ből akkor elláttatlan maradnék hónapokig?
"7, rosszul tudod, már rég nem intézheti a munkavállaló magának, amióta elektronikus rendszeren megy minden"
Én is ezt lobogtattam a cégemnek, aztán emiatt csúszott a gyed igénylésem egy hónapot, mert fogalmuk se volt, mit csináljanak vele, aztán inkább ültek rajta. Aztán elintéztem magamnak.
12-es: Végülis hogyan sikerült elintézned magadnak?
13-as: A bérügyes küldött a kormányhivatalba. Ugye van a könyvelő, meg van ez a gazdasági ügyintéző, vagy mi. Kettejükön kívül már nincs más. Amúgy ez egy autószervíz.
Én múltkor nagyon kikeltem magamból a kormányhivatalban. Elkezdett az egyik ügyintéző flegmáskodni velem hogy miért mentünk hozzájuk és nem a munkahelyre és miért mertem azt mondani, hogy milyen szomorú, hogy azoktól nem kapok segítséget ehhez akiknek ez a kompetenciája. Mondom, ha fáj a fogam akkor fogorvoshoz megyek, ha gyest, gyedet intézem akkor meg a kormányhivatalba. Aztán két munkatársnő összedugta a buksiját és úgy kerestek rá a gyed extrára interneten és nyomtatták ki a gyedes papírt.
Mint írtam cégkapun, elektronikusan fogja tudni megküldeni. De nem a gyed igénylőn igazolja le és szkenneli el.
Mondjátok neki, hogy olyan formában kell foglalkoztatóit küldenie a tb főosztályra, amilyen formában minden hó 12-ig a NAV felé küldi a bevallásokat. Külön elektronikus formanyomtatványon.
Érdemes lenne utána nézni, hogy egyáltalán be van-e rendesen jelentve a férjed, mert akkor jellemző ilyen szarkavarás.
Ugyanazon a rendszeren kell intézni, mint a táppénzt. Azt se tudnák elintézni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!