Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Egy könyvelő be tud jelenteni...

Egy könyvelő be tud jelenteni a cégébe visszamenőleg hónapokra, akár egy évere is?

Figyelt kérdés
Csak azért mert nem lett meg az egy évem a gyedhez...jelenleg dolgozom és csak 5 hónap munkaviszonyom lesz, mert 1 hónap és lejár a szerződésem. Előtte is dolgoztam de voltak megszakítások, ami azt hiszem nem lehet több 40 napnál és nekem ezt meghaladta. Szóval az illető, aki könyvelő, jó barátja a családnak és ha megkérnénk rá akkor lehetséges lenne hogy bejelentsen visszamenőleg? lehet ilyet? és ha táppénzre akarok menni miután bejelentett akkor az neki kell fizetni? és a gyedet? vagy azt ki utalja? köszi előre is, egyenlőre még tájékozatlan vagyok a témában :)

2012. júl. 3. 17:51
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
62%
Nem nem tud max 1-2 hét.
2012. júl. 3. 17:52
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
De igen, be lehet visszamenőleg akármennyi időre, De! Ha ezt az Apeh látja, vagy munkaügyi eljárás van épp folyamatban, akkor tudod, hogy ez feketemunkának minősül, amit a munkáltató utólag próbál orvosolni? Alaphangon 100.000 Ft.
2012. júl. 3. 17:55
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok. Ez úgy jelenik z EMMA rendszerben hogy bejelentés időpontja: pl. 2012.07.01, munkaviszony kezdete: 2011.07.09. Szóval e szerint te 1 évig fekete voltál, hiszen a munkáltatónak a munkakezdés előtt kell a NAV bejelentést megtennie.
2012. júl. 3. 17:58
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Mennyi van még a szülésig?
2012. júl. 3. 18:13
 5/13 A kérdező kommentje:
azért kérdeztem rá, mert hallottam már olyat bejelentett egy cég egy nőt a gyes miatt visszamenőleg mert neki sem volt meg a folyamatos 1 éve. az én helyzetem: 5 hónapom lesz meg. 1 hónap és lejár a szerződésem. szóval még csak táppénzre sem tudok menni mert határozott a szerződésem és ugyis elküldenek.ezért gondoltam hogy visszamenőleg márciustól kellene bejelenteni h egy évem legyen és akkor olyan lesz mintha márciustól visszamenőleg máshol dolgoztam és csak áprilistól a mostani munkahelyemen.5 hetes vagyok még csak.
2012. júl. 3. 18:51
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

A megszakítás nem gond a 365 napnál.

Ahhoz, hogy lehessen neked válaszolni, az alábbiakat kéne tudni:

1. mikor szülsz várhatóan?

2. szülést megelőző két éven belül hogyan alakultak a munkáid? (melyik hónap, hány nap)

3. mikor kezdődött, és mikor szűnik meg pontosan a jelenlegi munkaviszony?

2012. júl. 3. 18:53
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha már 4 hónapja dolgozol, és 5 hetes terhes vagy, akkor jelentsen be a barátotok akkortól, amikor lejár a munkaviszonyod, hiszen a terhesség még legalább 7 és fél hónap, még össze is jöhet, ha volt korábban még egy hónapnyi munkaviszonyod (nem gond a megszakítás).

Ha válaszolsz az előző kérdésekre, akkor kiszámoljuk:)

2012. júl. 3. 18:55
 8/13 A kérdező kommentje:
Húú arra még nem is gondoltam amit írtál...mármint azt hogy ha megszűnik akkor jelentsen be a barátunk és akkor a szülésig meg lesz az 1 év. Ok. De akkor: ha már be leszek jelentve, mehetek táppénzre? mert ha csak be vagyok jelentve akkor a terhesség alatt nem kapok semmit és ahhoz kapjak valamit gondolom táppénzre kell menni?! az elmúlt két évben össze vissza voltak a munkáim, állandóan az olyan helyeket fogtam ki mulitcégeknél ahol csak határozottra vesznek fel volt úgy h csak 1 hónapra és utána elküldtek. de akkor is volt 6 hónapig h nem volt semmi. szóval az elmúlt két éveben több hónapos megszakítások voltak amiről úgy tudom h annyi nem lehet csak 40 nap max. jól tudom? a szülés várható időpontja feb.25.
2012. júl. 3. 19:30
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudod jól, lehet benne megszakítás.

Még mindig nem vagyok teljesen képben, de azért megpróbálok valamit kihámozni:)

Alap: mindenképpen be kell jelentsen, mert tgyás illetve gyed akkor jár, ha igényléskor biztosított vagy (vagyis be vagy jelentve). Tgyásnál ugyan kedvezőbb a szabályozás, akkor is jár, ha a munkaviszony a szülést megelőző 42 napon belül szűnt meg, de ez neked még kevés, gyedet is szeretnél, gondolom.

Ezért a szüléskor mindenképpen kell munkaviszony.

Ez az egyik feltétel.

A másik a 365 biztosításban töltött nap a szülést megelőző két éven belül.

Szóval ha 2013. február 23-án szülsz, akkor 2011. február 23-tól kell meglegyen a 365 nap összesen. Nem baj, ha van benne megszakítás.

Ez így jönne neked össze: 2012. április-augusztus= 5 hónap.

Utána bejelent a barát (mondjuk köttök egy szerződést 1 évre, így ő is védve van.) szeptember-február 5 és fél hónap - ez összesen 10 és fél (ráhagyással). Ha 2011. február óta voltál legalább másfél hónapot bejelentve valahová (akár kétszer egy hónap, akár négyszer két hét, teljesen mindegy) akkor a 365 nap kipipálva.

A bejelentést követően egy hónapot várj, és menj el táppénzre. Itt már számítani fog, hogy volt megszakítás a jogviszonyodban, mert csak annyi időre jár a táppénz, amennyit folyamatosan dolgoztál (de ha augusztustól nézzük, akkor kb. 5 és fél hónapra jár, majdnem kitart szülésig).

A táppénz mértéke 50%, és ennek harmadát a munkáltató kell állja, de ezeket és a járulékos költségeket feltételezem átvállalod (sok járulékos költsége a táppénz miatt nem lesz, mert max. szja-t kell utána befizetni, de az se sok egy 50%-os táppénz harmadánál).

A tgyást és a gyedet nem a munkáltatód állja, így azzal kapcsolatosan a barátotoknak semmilyen fizetési kötelezettsége nincsen.

2012. júl. 3. 19:58
 10/13 anonim ***** válasza:
Arra gondoltál, hogy ha 70,000 ft-al bejelent, azután neked kell fizetned a járulékokat, ami kb. havi 45,000ft!
2012. júl. 3. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!