Mégis hogyan intézzük el a GYED-et, ha a könyvelő sem érti, mit mondjak neki?
Én gyes-en vagyok, férjem viszont felvenné a Gyed Extrát, mert van munkaviszonya, a kicsink meg már elmúlt 6 hónapos. Ott kezdődött a probléma, hogy a kormányhivatalban nem értették hogy az apák is felvehetnek gyedet munka mellett. Találtak gyed igénylésről papírt, mondták vigyük munkahelyre, megtörtént. Majd férjem munkahelyén a könyvelő nem tudta hogy mit kell csiálni. Mit kell küldenie és hova, mit kell kitöltenie ahhoz hogy igazolja a munkaviszonyt stb, mi meg laikusként annyira sem tudjuk mint ő. Visszaküldött a kormányhivatalba, de én oda minek mennék, csak egymáshoz küldözgetnek, mert senki sem érti. Tudom nevetséges helyzet, de sajnos igaz.
Valaki le tudná írni, hogy mit kellene csinálnia a könyvlőnek? Nekem előbb ki kell lépnem a gyesből vagy hogyan működik? Mennyi időbe telik míg elbírálják a GYED-et? Mert ha én előtte kilépek a GYES-ből akkor elláttatlan maradnék hónapokig?
A GYED-nek az a lényege, hogy az illető otthon marad a babával.
Kizártnak tartom, hogy úgy lehessen felvenni, hogy közben munkába jár.
Tehát szerintem jól tudták, hogy ilyen nincs.
Egyes te melyik bolygóról jöttél. Nem új dolog a munkavégzés melletti gyed.
Kérdező töltsétek ki a gyed igénylőt, csatoljátok hozzá a kicsi iratainak másolatát és a gyes lemondásáról a határozatot. Vigyétek be a könyvelőnek és mondjátok meg neki, hogy cégkapun küldje be a kormányhivatal tb főosztályára.
1es: a gyed extra mondd valamit???
Te elmondod a gyest, mivel ugyanarra a gyerekre nem vehetsz fel két ellátást.
Férjed igényli a gyed extrát.
Kérdés, hogy te dolgozni mész-e ezután? Mert, ha nem akkor a tb-t fizetni kéne magad után.
3: Nem tudtam, utánaolvastam. Hát bizony nagyon is új, mindössze 5 éves dologról van szó.
Előtte 70 évig teljesen másról szólt a GYED.
Ha kicsi a cég és még nem találkozott ezzel a könyvelő, nem csoda, ha nem érti.
A felettesének kéne szólni, hogy nem ért a munkájához (?). Legalább utánajárni tudnia kéne.
Ha nem TB kifizetőhely, nem kell ezzel, hogy dolga legyen a könyvelőnek. Beküldheti ő is, de nem szokták.
Az 5 éves törvényt meg újnak mondani... Érdekes.
"Kérdező töltsétek ki a gyed igénylőt, csatoljátok hozzá a kicsi iratainak másolatát és a gyes lemondásáról a határozatot. Vigyétek be a könyvelőnek és mondjátok meg neki, hogy cégkapun küldje be a kormányhivatal tb főosztályára."
Ezeket már mutattuk neki, de az a baj, hogy a gyed igénylőn semmiféle adat nincs a munkahellyek, munkaviszonnyal kapcsolatban. Tehát azt a pontot nem értjük az igényléssel kapcsolatban, hogy a könyvelőnek min kell igazolnia, hova kell küldenie a munkahellyel kapcsolatos dolgokat.
Gyed Extraként említettük mindenhol amúgy. Csak azt nem tudom ha lemondom már a gyest előre, míg elbírálják és folyósítják a gyedet az hosszú folyamatot is igénybe vehet, nem? Addig ellátatlan maradok teljesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!