Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Okozhat gondot, ha vegetáriánu...

Okozhat gondot, ha vegetáriánusnak akarjuk nevelni a gyermekünket?

Figyelt kérdés
Nem az a kérdés, hogy egészséges-e (mert ha okosan csinálja az ember, nem lesz vele semmi baj, vannak hivatalos orvosi közlemények is ebben a témában, ne ezen a részén kelljen pörögni, kérlek), hanem hogy ebben a "csodálatos" mindenbe beleszólok jellegű magyar rendszerben mit mondhat rá a védőnő, óvónő, gyerekorvos, van-e beleszólásuk, ha kifogunk egy vaskalaposabb figurát, akkor piszkálhat-e minket ezzel, megoldható-e az oviban, iskolában az étkezése... (és nem is az a kérdés, hogy adni fogok-e a gyereknek húst, ha kéri, hanem hogy ha ő se akarja, illetve előtte, a hozzátáplálásnál, amikor még nem tud ilyesmiben véleményt nyilvánítani). Az értelmes válaszokat előre is köszönöm!
2017. ápr. 21. 18:11
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
32%

Igen, lehetséges, hogy olyan védőnőt, óvónőt stb fogtok ki, akinek ez nem fog tetszeni, erre jobb felkészülni. Piti dolgokba is beleköt egyik-másik, és van esély rá, hogy ebbe is.

Remélem, értelmes lett, a saját véleményem nem hangoztatom, de ebben biztos vagyok néhány védőnőt és óvónőt ismerve, hogy bizony beleköthetnek. Nálam abba is belekötött a védőnő, hogy miért nem mászik a gyerek, pedig avval aztán nem tudtam mit csinálni.

2017. ápr. 21. 18:16
 2/22 anonim ***** válasza:
49%
Fejlődő szervezetnek szüksége van a húsra. Akkor is, ha te divatból nem eszel. Ne azzal törődj, hogy más mit mond, hanem a gyerek egészségével. De ha a gyerek nem lát húst, akkor nem is fogja kérni.
2017. ápr. 21. 18:18
 3/22 anonim ***** válasza:
37%

Egyik ismerősöm vega kb 2-3 éves kora óta(most már 20 is bőven elmúlt). Ő sose szerette a húst, így anyukája kénytelen volt húsmentesen etetni, mert más választás nem volt. Semmi baja nincsen neki egyébként.

Azzal meg, hogy ki mit mond ne foglalkozz. A magyarok szeretnek beleszólni más dolgába. Amíg egészséges és jól fejlődik nincs gond.

Normálisabb intézményekben meg külön van kaja a speciális étrendűeknek vagy visz magával és azt eszi.

2017. ápr. 21. 18:28
 4/22 anonim ***** válasza:
67%

Szidod a magyar rendszert amiért mindenbe beleszól, miközben konkrétan rá akarod erőltetni a gyerekedre a természetellenes táplálkozási szokásaid. Az irónia megvan,

Igen, elég sok gondot okozhat, mind fizikailag (fejlődő szervezetnek szüksége van taurinra és állati eredetű aminosavakra), mind mentálisan, egy gyerek se szereti ha megmondják neki mit ehet, így főleg nem. A kimaradt tápanyagokat gondolom mesterséges tápkiegészítőkkel akarjátok pótolni?

2017. ápr. 21. 18:33
 5/22 anonim ***** válasza:
80%
Igen okozhat. Legkésőbb az óvodában, ha haza kell vinned délben, mert nem adnak neki enni.
2017. ápr. 21. 18:41
 6/22 anonim ***** válasza:
83%

Én egyszer olvastam, hogy az egyébként vegetáriánus orvos is ad húst a kisgyerekének, mert szükséges a fejlődéséhez.

Emellett szerintem az óvodában, iskolában csak a táplálékallergiások kaphatnak külön ételt, arról még nem hallottam, hogy lenne külön vega menü. Max. ilyenkor nem eszi meg a húst, de akkor meg éhes lesz, mert mondjuk üres rizst kell ennie, vagy pl. egyáltalán nem tud mit enni, mert nem tudja a húsos levesből vagy rakott zöldségből kiszedni a húst.

Az orvos és védőnő max. a véleményét mondhatja el (ha ilyesmire gondoltál, gyámhatósághoz nem fordulhat emiatt), de nagyon szomorúnak tartom, hogy vannak, akik ezt a véleményt magasról lesz...ják, mert úgy gondolják, jobban tudják, mi kell és mi nem egy kisgyerek fejlődéséhez.

2017. ápr. 21. 19:10
 7/22 anonim ***** válasza:
62%

Bölcsi, ovi, suli biztos nem kap majd "vega" étrendet, esetleg ha rendelsz neki vagy főzöl.

Egy dolog, hogy Te vega vagy de a gyerekre ne erőltesd rá. Én minden ilyen szülőtől elvenném a gyerekét..

2017. ápr. 21. 21:13
 8/22 jafnrétti ***** válasza:
86%

Beleszólni beleszólhat a védőnő meg a gyerekorvos, de nem kötelezhet rá, hogy adj a gyereknek húst. De azért ha akar, tud kellemetlenkedni. Van olyan ismerősöm, akinél abba kötött bele a védőnő, hogy a gyereknek nincs kiságya. Merthogy náluk az anyagi helyzet egyik fokmérője, hogy van-e a gyereknek saját ágya. No hát náluk nem anyagi okokból nem volt, hanem mert ők tudatosan együtt akartak aludni a gyerekkel. Lehet ezzel egyet nem érteni, én sem így csinálom, de könyörgöm, törvény nem tiltja, szíve joga így csinálni, ha meg nem használják, minek foglalja a helyet a kiságy? Ettől függetlenül jelentette őket a védőnő, és mentek ki hozzájuk környezettanulmányra, ahol természetesen megállapították, hogy minden rendben van.

Ugyanígy veletek is szívózhat a védőnő, ha olyan típus, de végső soron nem lehet belőle nagy baj, csak némi felesleges hercehurva.

Oviban, suliban viszont elég nehéz lesz megoldani az étkezést. Még az élelmiszerallergiás gyerekeknek is nehezen biztosítják sok helyen a diétás étrendet, főleg, ha több dologra is allergiás, van, ahol nem is lehet megoldani, nálatok meg nincs egészségügyi oka a speciális étkezésnek, ezért állami intézményben kizártnak tartom, hogy erre gondot tudjanak fordítani, de még magánoviban sem hiszem, hogy simán menne, mert amennyire én tudom, a legtöbb helyen egyszerűen nincs rá igény, 1-1 gyerekre meg nem főznek külön, ha nem indokolt egészségügyileg.

Mondjuk szerintem oviban, suliban úgyis érdekelni fogja, hogy mit esznek a többiek, és feltehetően meg fogja kóstolni, aztán lehet, hogy onnantól ő is azt akarja enni, amit ők.

De ha mindenképpen tartani akarjátok ezt oviban, suliban is, akkor elvileg van lehetőség rá, hogy ti vigyétek az ebédjét, de nem tudom, hogy egy óvodában ezt lehet-e orvosi indoklás nélkül. Suliban már tudtommal lazábban veszik, és lehet vinni saját ebédet, de nem minden iskolában van megoldva a megfelelő hűtés és melegítési lehetőség. Ha nem egésznapos a suli, és valamelyik szülő nem dolgozik, akkor még a legjárhatóbb út, ha otthon ebédel, de erre meg ugye nem mindenkinek van lehetősége.

2017. ápr. 21. 22:13
 9/22 anonim ***** válasza:
69%
Mièrt veszed el a gyerek elôl a vàlasztàs lehetösègèt?
2017. ápr. 21. 22:38
 10/22 A kérdező kommentje:
8-as, erre voltam kíváncsi, nagyon köszönöm! nem tudod esetleg, hogy törvényi szabályozas van-e a témban, vagy hogyhol érdemes utánanézni? :)
2017. ápr. 22. 09:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!