Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Hogy kell megtanítani a babát...

Hogy kell megtanítani a babát darabosat enni? Ezen kívül, ha kiflit adok a kezébe, nem fogja félrenyelni a morzsákat?

Figyelt kérdés
Első baba. 9 hónapos. 4 foga van. Milyen módszerrel kell bevezetni a darabos ételt? Sok helyen olvasom,hogy reggelire kenyeret kap sajttal például stb. Mi meg ott tartunk,hogy mindent pépesíteni kell,de ha már például a tejpép sűrűbbre sikerül,akkor öklendezik tőle,hány. Hígítanom kell még vízzel. Sajnos tapasztalatlan vagyok.
2016. szept. 26. 07:15
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
26%
Már régen kellene darabosat ennie. De ha kiflit adsz a kezébe, nem fogja félrenyelni. Vagy ha igen, akkor kicsit öklendezik és eszik tovább.
2016. szept. 26. 07:29
 2/15 anonim ***** válasza:
6%

Én babapiskótát adtam neki de házit nem boltit. Szinte elolvadt a kezében.

Puha gyümikból darabos pép is jó.

2016. szept. 26. 07:29
 3/15 A kérdező kommentje:
De hogy megy ez? Gondolom kisebb darabkát kell elé rakni a puha gyümölcsből is,de ha túl kicsi,akkor leszaladhat a torkába egyből,ha meg nagy,akkor azért fulladhat meg. Csak elé kell rakni,vagy a kezébe,és megcsócsálja egyedül? Vagy a szájához a fogához tartani? Bocsi a buta kérdésekért. Félrenyelős típus születése óta,ha anyatejről,ha vízről van szó. Azt hiszem ezért aggódom Ennyire.
2016. szept. 26. 07:42
 4/15 anonim ***** válasza:
71%

Van az az etetohalos cumi, bár nekünk nem volt olyan. Totál lepürésíred az ennivalót neki? Mert 8 hónapos kortól az üveges babakaják is darabosak.

Adj neki kiflicsucskot, hadd nyalogassa, persze maradj mellette. Kezébe add, gondolom amúgy is mindent a szájába vesz.

A kenyeret, szendvicset apró darabokra vágd fel, (katonákra), a puha kenyerbelet hamar el fogja nyammogni, én ilyenkor részeltem a sajtot, felvágottat a kenyérre. Adhatsz gyümölcsöt is, apró darabokra vágva, vagy darabosra nyomva, pl banánt, először úgyis furcsán fog nézni, mert nem fogja érteni, h az inyével kell szetnyomkodni, de hidd el, hamar bele fog jonni. Az is lehet, h a nyelvével majd forgatja, majd kiköpi, gyakorolni kell.

2016. szept. 26. 07:58
 5/15 anonim ***** válasza:
41%
egy kis kenyérhéjat adjál - olyan hosszút, amit amit meg tud fogni és rágcsálja. Ha elfogyott a kezéből a maradékot, a "fogantyút" kiveheted. Sztem, jobb a kiflinél, finomabb is és jobban rágható. A tejpépet nem rágja (nem is kell) azért öklendezik. A főzelékben legyen néhány határozott darab főtt zöldség, ami kockára vágva, nem pépesítve van, répa, krumplidarab - azt először külön add. Egy kistányéron - te is vegyél egy db-ot és rágd előtte és mondd "de finom" - figyeli és ő is vesz és rágja. Próbáld meg, egy kicsit előbb kellett volna kezdeni, de működik.
2016. szept. 26. 08:03
 6/15 anonim ***** válasza:
63%

Ne félj, ösztönösen ráérez a rágásra!

Nálunk a jó érett banán, folyós körte, és a főtt zöldségek voltak az elsők.

A kisebb darabokat simán kiköhögi, ja véletlenül félrenyeli (akárcsak a tejet, pépet, vagy a saját nyálát).

Először csak törd szét villával, hogy darabos legyen, érezze, hogy ez most más.

Ösztönösen ráérez a rágásra, ahogy anno a szopira.

Csak ügyesen! :)

2016. szept. 26. 08:27
 7/15 anonim ***** válasza:
26%

Ne aggódj, nem vagytok elkésve, az enyém kb. 14 hónapos volt mire odáig eljutottunk hogy nem kaptam frászt attól hogy félrenyel esetleg.

De pl. kekszet a mai napig alig merek neki adni. Én olyan étel elkezdtem a darabost ami elolvad a szájában, pufasztott rizs vagy puffasztott kukorica. Kenyérbél picikre, reszelt sajt. Szépen lassan majd ráérez, de siettetni nem kell még bőven ráértek . Amíg úgy érzed frászt kapsz addig ne adj neki inkább mert átmegy rá az idegességet.

2016. szept. 26. 09:07
 8/15 anonim ***** válasza:

Vagy villával töröd össze a zöldséget, és máris darabos, nem pépes, vagy veszel neki való bébiételt. Nálunk úgy volt, hogy házit és üvegest kapott vegyesen, onnan láttam, milyen állagút ehet már. 8 hónapos kortól volt kicsit darabos.

Viszont mi nekünk nem jött be a kenyér/kifli. Konkrétan majdnem megfulladt tőle, mert egy nagyobb darab csúszott a torkára. Sokáig nem adtam.

2016. szept. 26. 09:18
 9/15 anonim ***** válasza:
Én a második gyermekemmel jártam így ahogy te. Az elsőnél minden simán, nagykönyv szerint ment. A kicsi csak pépeset volt hajlandó enni 8 hónapos koráig! A darabosat, villával összetört dolgokat visszaköpte, meg öklendezett tőlük. Ha kiflit/babapiskótát adtam mind csomóban feltapadt a szájpadlására. Majd egyszercsak kért a mi kajánkból (tészta volt, kis szafttal) és lám, megette az orsótésztát. Szóval ő kihagyta a darabos ételeket. Onnantól nem törtem neki semmit, kb 6 foggal mindent pépesített magának. :)
2016. szept. 26. 09:20
 10/15 anonim ***** válasza:

Kisfiamnak pl kis golyókat gyúrtam hús+ zöldség kombóból és azt adtam a szàjàba. Kb akkoràt ami befért, ìgy reflexből lenyelni nem tudta rà volt kényszerìtve, hogy megràgja. 2-3 hét alatt tökéletesen megtanulta hogyan kell. Utàna màr a kisebb falatokat is ügyesen ràgta és nem egyben nyelte le.

A keksz pl szerintem egyrészt undorìtó amikor összenyàlazva félig feloldódva a gyerek kezében van,màsrészt felesleges cukor van benne, és àllagànàl fogva feltapad a fogakra és el is ronthatja azokat. Ràadàsul bàrmikor letörhet belőle egy szàrazabb darab ami a torkàra szaladhat. Gondolom mindenki jàrt màr úgy, hogy ràharapott egy kekszre és az kismillió darabra tört.

2016. szept. 26. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!