Nyers lazac terhesen (Listeria monocytogenes)?
"Az L. monocytogenest a következő élelmiszerekhez kötötték: nyers tej, pasztőrözött, folyékony tej, sajtok (különösen a lágy érlelt sajtok), jégkrém, nyers zöldségek, nyers, fermentált kolbászok, nyers és főtt szárnyasok, mindenféle nyers hús, nyers és füstölt hal."
"Listerát kimutatni vérből lehetséges, de - úgy gondolom- hogy jelen esetben ez nem lenne célravezető: Ha a vérben baktériumok / pl. listeriák / mutathatok ki, az olyan súlyos állapot, hogy feltétlen kórházi ellátást igényel / pl. jellegzetes a nagyon magas, ugráló láz /.
Jelen esetben - valószínűleg - Listeria hordozásra gondol, ami hüvelyváladékból, bakteriológiai tenyésztéssel mutatható ki. A hordozás egy állandó állapot, betegséget nem okoz, tehát tünetek nincsenek .
Szüléskor a magzat fertőződhet - a szülőutakon áthaladva. A Listeria hordozás kimutatásának tehát terhességben van jelentősége, a vizsgálandó minta; hüvelyváladék"
Konzultálj a nőgyógyászoddal.
Én is ettem terhesen mert pont Dániában voltunk barátoknál és megkínáltak, és én is akkor jöttem rá hogy nem kellett volna amikor épp hátradőltem hogy milyen finom volt. :-)
Itthon rohantam a nőgyógyászomhoz, aki megnyugtatott hogy a skandináv országokban a kismamák naponta esznek ilyet, és a gyerekeknek kutya bajuk. És tényleg, az enyémnek sem okozott semmit... ;)
Nincs ra teszt igazan.
Vetelest, halva szulest , fogyatekossagot okoz DE azert ne ilyedj meg , kicsi ra az esely, kicsi de ott van.
4 - es , nyers lazacot nem esznek skandinaviaban , az japcsiknal szokas.
Attol, hogy nem lett bajod, sajnos van akinek lesz.
Nem keves veteles van a liszterozis miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!