Ennyi ideig kellene tápszerezni?
Ismerősöm azt mondta, hogy ha valaki szoptat, és van elég teje, akkor addig szoptasson, amíg a baba igényli, viszont ha nincs elég teje, akkor tápszert kell adni, akár három éves koráig.
Nekem ez új, soha sehol nem hallottam, hogy ennyi ideig kellene szoptatni vagy tápszerezni a babát.
Nem azért kell pont elkezdeni a hozzátáplálást, hogy a bevezetett ételek az anyatejet vagy tápszert felváltsák?
Egyik rokonom bölcsődében dolgozik, egy év feletti gyerekeket vesznek be, de ott nem adnak tápszert a gyerekeknek, csak pépes vagy szilárd táplálékot.
a tápszert 6 hónap után azért ajánlják (tej hiányban) mert még mással nem ajánlott bevinni a tejtermékeket. Kezdődhet 7 hótól a túró, sajt, joghurt és az is bele fog számítani az ajánlott 500ml tejtermék/napba.
1 év felett azért ajánlják, hogy ne a tehéntejjel terheld, amiben nincs annyi vitamin, nem megfelelő összetételű a gyerekeknek 3 éves korig 8szerintem utána sem).
A szoptatás más, az kb. 6 hónapos korú gyereknek elég tápanyagban és összetételben, de D vitaminból, K vitaminból erősen hiányos az anyatej, azért kell adni külön is. Utána már az anyatej lesz a kiegészítés, de 1 év felett nem pótolja a tejtermékeket, a tápszert végképp nem. Kevés, nem 3 éves gyereknek termeled természetesen, az ajánlások a tehéntej miatt vannak, attól óvnak, ameddig ésszerűen és pénzben meg lehet oldani, hogy elkerüljék a gyerekek.
En is olvastam h napi 500 ml tapszert v tejitalt kellene inniuk 3 eves korig( reggel este 2,5 deci)
Arrol viszont nem vagyok meggyozodve h avtehentejet hrlyettesitené, hanem szerintem a vitamintartalomra van a fejlodo szervezetuknek szukseguk, amit pluszba nem art neha egyeb vitaminkurakkal is erositeni pl kalcium v c v d vitamin
Mindez fuggetlenul az etkezestol. Valszeg lehetetlen etkezessel mindezt biztositani mint pl terheseknél is.
A napi felnott jodszukseglet pl 10 tojasban van meg.ki eszik naponta 10 tojast...es ez csak egy pelda volt.
Nálam 1 év a maximum, anyatejben és tápszerben is.
Nem hiszek a mai divatos tej-hisztériában...
Én kisunokám 3 éves koráig kérte a "tápikát" reggel és este.
Aranyos volt, mert kétévesen már simán evett egyedül az asztalnál, de a reggeli-esti tápikás üveget nem volt hajlandó megfogni, és nemcsak az üveget kellett tartani, hanem őt is ölbe kellett venni.:)
Úgy még egy félévig.
Aztán 3 évesen már nem kellett neki többet. De a tejet, azt nem szereti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!