A mai nők reagálják túl az ételek bevezetését?
Nekem még sajnos nincs gyerekem. De gyakran szóbakerülnek kolléganők közt a babás témák, legutóbb a hozzátáplálás.
Két idősebb, 45-50 közötti nő fejtette ki véleményét. Abban mindketten egyetértettek, baromság, hogy a babáknak először sima zöldség és gyümipürék jöhetnek, meg miért ne lehetne sózni, fűszerezni? A másik kereken kimondta, ő már a pici pár hetes korától azzal etette a gyereket, amit ők ettek, mivel állítása szerint a tápszert nem ette meg (teje nem volt), csak az első gyereknél volt türelme ételeket fokozatosan bevezetni, bár azt sem olyan szigorúan véve. Tehát mivel szinte csak húst ettek, pörķöltszaftot, főzeléket, ami volt.
"Mégis felnőttek, ahogy sok millió ember, anélkül, hogy túl lett volna parázva a téma."
Hol az igazság? Ezzel én sem tudtam vitázni, nem is akartam gyermektelen, tehát hozzá nem értőként beleszólni. De érdekelne, mi a másik álláspont.
Illetve milyen következményei lehetnek a korai ételbevezetésnek, ha nem olyan jól reagál rá a baba szervezete, mint kolléganő kisebbik fiáé?
"Mégis felnőttek, ahogy sok millió ember, anélkül, hogy túl lett volna parázva a téma."
Na pont ez az, amiben kivetni valót találok. 28 éves vagyok, kétfajta gyógyszert szedek, mert kétféle emésztési és bélproblémám van. Ki mondja meg, hogy nem azért, mert annak idején ideje korán kaptam én is annyi mindent, amit nem kellett volna? Mert régen ugye ezzel a témával nem foglalkoztak. Nem volt ennyire fejlett az orvostudomány, nem voltak ilyen jellegű tapasztalatok, megfigyelések.
Én tartottam a mai hozzátáplálási javaslatokat és a szerint vezettem be az ételeket a fiamnak.
Az, hogy régen fogalmuk nem volt, hogy mennyi gondot okozhat, ha ideje korán esznek gyerekek dolgokat, hogy az nem feltétlenül rövid távon derül ki, hanem majd felnőttkorban jön elő, hogy mennyi mindent képtelen egy pici baba-gyerek szervezete megemészteni, arról régen fogalmuk sem volt. Hogy ezzel minek teszik ki a gyereket. Ma már tudják.
Úgyhogy én nem a régi öregek módszerek szerint etettem a gyerekemet, hanem úgy, ahogy manapság ajánlják.
Nem a mai nők reagálják túl, hanem a tápszergyárak hitetik el velük, hogy a mai babák gyomra nem tudja feldolgozni, amit az ő gyomruk fel tudott. Az viszont régen sem volt szokás, hogy már párhetes korban azt kapta a baba, amit a szülei. 3-4 hónaposan kaphatott levesben főtt zöldséget, esetleg tésztát és fokozatosan más ételeket.
Az viszont nagyon káros, ha a babáknak csak sótlan, fűszerezés nélküli ételeket adnak. Természetesen nem borsra és csípős paprikára gondolok.
A mai módszerek káros hatásai majd 20-30 év múlva derülnek ki.
Az biztos, hogy régen nem volt ennyi ételallergiás gyerek/felnőtt, mint ma.
rengeteg az autoimmun beteg. Mostanra tart ott a tudomány, hogy felismerik őket és ezeknek a jelentős részét ételekkel hozzák kapcsolatba, illetve korábbi vírusfertőzésekkel. A szervezet védekezik és önmagát is megtámadja valami korábban idegen, elpusztítandó fehérjére termelt antitestekkel, amik a saját szervezetében is támadják azokat, amiket hasonló szerkezettel megtalálnak. Pusztítják az idegsejteket, izületeket, beleket stb. és egyre inkább gyanús a tejfehérje és a lappangó ételallergia is.
Nem nagyon túlparázás ez, autoimmun beteg vagyok én is (Sm) anyukám is (izületekkel) és sok ember a környezetemben különféle bőrbetegséggel, emésztési zavarokkal stb. Korai és korai tehéntej bevezetés gyanús mint ok.
5-ös vagyok,
Azt elfelejettem írni, hogy allergiás reakciója senkinek nincs és nem is volta családban soha ételekre. Lapírva sokkal nagyobb károkat okozott, ha az ideges fehérje a ludas, amire védekezett korán az immunrendszer csendben.
Szerintem nem kell agyon tapszerezni/bebipapizni a gyereket. 2 gyerekem van, a felesegemnek keves teje volt, es tejporra szorultunk. De 6 honap utan elkezdtuk etetni veluk a zoldseglevest, stb. Most 11 honapos a fiam, es kivana a husos eteleket. Ha mast adsz, kikopi.
1. valaszolo: Ki mondja azt, hogy nem azert, mert rengeteg mukaja, taplalekkigeszito, stb ami volt/van azokban a kajakban, amit az utobbi 10 evben fogyasztottal. Erdekes az, hogy a falusi emberek altalaban egeszsegesebbek, mint a varosiak, pont azert, mert nem jutnak/nincs szukseguk a "modern" etkezesi adalekokra. Ha aszerint eteted a gyerekedet, ahogy manapsag ajanljak, lehet egy nagy szekrenyed tele vitaminokkal, taplalekkiegeszitokkel, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!