Milyen biztonságos praktikákkal oldhatnám meg a házi bébiétel alapanyagainak előkészítését, amivel időt spórolhatnék?
A kislányom 6,5 hónapos, néhány napja kezdtem el kóstoltatni almával, eddig anyatejes volt.
Kizárólag általam készített zöldség és gyümölcsfőzelékekkel szeretném a későbbiekben etetni. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok zöldséget/gyümölcsöt/husit biztonságosan neki előkészíteni, és 2-3 hétre előre tartósítani? A fagyasztásra gondoltam, de ezt hogyan oldjátok meg? Hallottam a jégkockatartós husifagyasztásról, ehhez milyen húst tesztek el, és hogyan készítitek el, mennyi vízzel pürésítitek?
Ugyan ezt megtudom csinálni zöldséggel-gyümölccsel? hogy fagyasztva elrakom?
Értem a problémád, de feleslegesnek tartom. Ha lefagyasztod a különböző ételeket, sérül a szerkezetük, módosul az állaguk, színűk, ízük. Egy ekkora babának összedobni naponta a friss ételt kb. 20 perc. Megér ennyit, hogy minden nap friss ételt ehessen.
Fagyasztani, csak olyasmit fagyasztanék, aminek most van/lesz a szezonja, de télen jól jönne majd. Pl, meggy, szilva, barack, stb. Ezeket kimagozva, mosva fagyasztanám, zacskóba.
Én annak idején sütőtököt fagyasztottam, mert mire kóstolni kezdtünk, már nem lehetett kapni.
Én a sütőtököt elkészítettem és úgy fagyasztottam le, kicsi műanyag edényekbe. Pont egy adag fért egy-egy tálkába.
Hús: én a csirkemellet felkockáztam kb. 2x2 cm darabokra, műanyag tálcán vagy tányéron fagyasztottam, utána tasakba dobáltam és vissza a fagyóba. Mindig egy kockát dobtam a főzibe.
Lefagyasztani túl sokat nem érdemes, mert sokszor olvasztás után nem lesz olyan az íze, állaga, amit szívesen adnál a babának. Krumplis étel fagyasztva rossz, és kezdetben a legjobb sűrítő anyag a krumpli.
Én szoktam fagyasztani, az idénygyümölcsöket adom, azokból tárolok be őszre, télre.
Két napra érdemes főzni, egyik nap adod frissen, a másik nap még finom. Többre nem nagyon érdemes előre elkészíteni.
Ahogy nőtt a baba, úgy terveztem a főzést, hogy ne kelljen plusz alapanyag. pl. ha mi zöldbabfőzit ettünk natúr szelettel, akkor a babának összefőztem egy kis zöldbabot, krumplit, kis darab karajt és turmixoltam.
Nem kell ezt túlbonyolítani.
mivel nekem van egy 2 evesem a 8 honapos melle es sokkal szivesebben vagyok veluk mint a konyhaban napi szinten ezert en fagyasztas parti vagyok!
5 honapos volt amikor elkezdtem kostoltatni, akkor meg volt sutotok, megvettem 2 nagyot, vettem ceklat, egy kilot, 1 kg almat,3 cukkinit, 2 fej salatat, 5-6 repat, fel.kilo csirkemellet, fel kilo csirke majat es egy Apas delutanon nekialltam konyvasztani! mindent kulon kulon megparoltam, aztan leturmixoltam. a csirkemellet pici vizben parolom, azt is turmixolom es uzsonnaszacsiban fagyasztok kb egy golflabdanyi adagot egyben. a majat megsutottem (epp magunknak is az keszult) es izesites nelkul lepuresitettem, jegkockatartoba tettem.
a zoldsegekbol elraktam kulon kulon is, de ahogy a fiamnal, most a lanyomnal is csinaltam olyat, hogy Aventes poharban osszekevertem 2-2 osszetevot. pl: cekla alma, salata cekla (ezt imadja) cukkini sutotok... stb
en a deditol es Anyosomtol is azt kerem ha kerdezi mit vegyen a gyereknek, hogy toltse fel a keszletem:-) igy lett most 6 kis muanyag kavespoharnyi (Anyosom otlete szerintem.jo!) brokkolim, a deditol kis zacsikban spenot es soska!:-)
ha főzicskéztél valamit a kicsinek (főzelék, húsleves, csirke, stb) akkor még az edényt hűtsd le vízzel (mosogatóba engedsz hideg vizet, és az lesz a lábas hűtőfürdője) mikor már nem forró, meleg, rakhatod is a hűtőbe. ez akkor oldható meg, ha viszonylag modern, új, jó állapotú a hűtőtök. én így csinálom. ugyanis minél korábban kerül hűtőbe, és lesz lehűtve, annál kevésbé támadnak a bacik. ha a hűtőbe lehűlt, akkor jöhet a fagyasztás. a fagyasztóban (kombihűtő) egy fiók kizárólag babaételes, méghozzá a legfelső.
eltevéshez, fagyasztáshoz igen jól jönnek a kiürült bébiételes üvegek. ha nálatok nem akad, keress bébiételes kismamákat (általában a több gyerekes anyák már idősporolás gyanánt alkalmazzák a kész bébiételeket. én is, bár én kezdő anya vagyok) :) szóval én ezeket a kis üvegeket kimostam, és most abba porciózom a fagyasztandó ételeket. ráírom vignettára az eltevés dátumát. (és az előírás szerint használom, pl. főtt, darált csirkemellet felhasználom 3 hónapon belül)
amúgy ezeket a kis üvegeket félig töltöm csak meg. inkább kettőt veszek ki, mint hogy pocsékoljak.
a húspürét úgy csinálom, hogy veszek csirkemellett, kisebb darabokra vágom, felteszem főni sok vízzel, ételízesítővel (szigorúan nátrium-glutamát mentes) meg petrezselyemmel, zöldséggel. mikor kész, akkor bele az aprító-darálógépbe, és érzésre felöntöm a húsleves lével, amiben főtt. én ebbe a pépbe beleszűrök mindent, így lesz egy tiszta húslevesem (nem szedem le a habot főzés közben, isten ments) főtt zöldségeim, és a fűszeres, ízletes húspépem (olyan pástétom állagúra sináltam a múltkor, de ez is jó, mert eleinte úgyis belekevered a főzelékekbe)
külön fagyasztom a húst természetesen, és külön a különféle főzelékeket.
ha van ilyen húspéped, akkor ezt üvegreszelőn pépesített almával is bekeverheted.
a helyedben almát banánt nem fagyasztanék, egész évben kapható.
ja, én körtét fagyasztottam le, megpucoltam, kicsumáztam, kockákra vágtam, és bébiételes üvegben elraktam.
jótanács: max. 2 heti adagot fagyasszál, nem tudhatod,hogy eszik majd a baba, végül is anyatejes, tehát nem kerget a tatár téged az étel kiváltásra, így nem fogod eröltetni (én pl. ilyen vagyok) vagy előfordulhat, hogy a gyerek nem érdeklődik annyira az evés iránt, jó játék neki az evés, de inkább cicivel akar jól lakni.
szóval csak pár üveggel tegyél el először, és ha beválik, akkor havi egyszer spejzolj be a fagyasztóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!