Hogyan kezdjem a hozzátáplálást?
Védön nem mondott semmi?
Hozzá táplálást sokmindennel lehet kezdneni, joghurttal nem igazán.
Magyarországon eléggé szokás a gyümölcsökkel kezdeni, külföldön ezeket túl savasnak találják a baba gyomrának ezért ezt csak késöbb ajánlják, de mivel te gondolom magyarországon élsz kezdheted ezzel is.
A hozzá táplálás lényege, hogy elöször egy ízt, egy dolgot adjál neki kb 1 hétig. elöször 1 kanál mjad 3 kanál majd 5 kanál stb... majd köv héten újabb íz (ha valamire alergiás, kibukja, kihányja, fosik töle, fáj a hasa nem adod tovább), majd 3-ik héten keverheted a kettöt. 4-ik héten újabb íz akár keverve az elözöeket.
minimum 5 hét mire egy étkezést kilehet váltani, majd innen minimum 4 hét mire a következö étkezést ellehet kezdeni kóstoltatni.
gyümölcsökböl lehet: alma, barack, szilva, banán
zöldségekböl: répa, paszternák, krumpli, sütötök
ennyi egyébként az elsö idöben pont elég is.
tejterméket én 7-8 hós kora elött még kóstoltatni sem kóstoltatnék, de ez is megoszló van aki az újszülöttnek tehéntejet ad.
teát sem adtam ekkor még neki, mert annyi új iz jön, hogy a víz pont elég a tej/tápszer mellett neki, nem kell rögtön cukros löttyre rászoktatni, mert majd egy évmúlva itt irod a kérdést, miért nem issza a vizet a babád.
Van itt pár félreértés szerintem...
A cukortól nem lesz több a tej, maximum kövérebb az anyuka. Nem ettől nő a tejmennyiség, ha épp.
Kérdező, nem írtad, mi volt a bajod, de igen kicsi az esélye, hogy a betegséged miatt (jogosan) nem adhattad neki a tejed. Akkor már inkább a kapott gyógyszer miatt; de ezzel meg az a gond, hogy a legtöbb csoportban lehet találni olyan gyógyszert, ami mellett lehet szoptatni... És ez most nem feléd kritika, hanem inkább a kezelőorvosod felé, ha ezt nem tudta. :(
A tejed pedig nyugodtan adhatnád a babádnak továbbra is, mert az, amit lefejtél, valószínűleg csak elsőtej, azért tűnik hígnak. Ha a babád kiürítené a melled, vagy te magad ki tudnád fejni üresre, meglátnád, hogy a vége már megint/még mindig olyan sűrű, mint volt. Nem tudom, ki mondta, hogy nem szabad ezt megkapnia, de az se értett semmit a szoptatáshoz. :(
A hozzátáplálás menetében egyetértek az előző válaszolóval.
Annyit tennék még hozzá, hogy én azt javaslom, hogy ne kész bébiételekkel kezdd el a ht-t, mert könnyen rászokhat a babád, úgy, hogy később nehezen fogadhatja el azt, amit te főzöl. (Mert végső soron a legtöbb gyerek házi kosztot eszik hosszú távon, nem babaételt.) Valamint, a legtöbb bébiételre sokkal korábbi kezdő életkor van írva, mint amit az összetevők indokolttá tennének... lásd epres pép 6 hós kortól és hasonlók.
Én azt szoktam javasolni, hogy kész kajcsit olyan esetben adjunk, ha: 1) úton vagyunk és macerásabb saját ételt vinni (tárolás, melegítés stb.), 2) tartaléknak legyen otthonra 1-2 üveg, ha a baba éppen nagyon válogatna, 3) vagy tartaléknak csak úgy szükség esetére, 4) olyan összetevőket tartalmaznak, amikből éppen nem tudsz frisset venni (nem szezonális gyümölcs, zöldség).
Ilyen értelemben a sütőtök oké (ezt lehet magában is venni), de a sima alma felesleges, mert azt egész évben el tudod érni. Joghurtos dolgokat pedig tényleg érdemes kerülni 8-9 hónapos korig, mégha a cimkén más is szerepel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!