A 10 hós babám csak bébiételeket eszik + anyatejet kap. Màs is csinál ilyet?
Baj ha nem az én főztöm eszi? Mindig olyat veszek amiben van hús és rizs/krumpli/gabona. Nem eszik valami nagy adagokat, egy étkezés egy fél üveg.
Ha natur gyümit kap keverek bele gabonapépet.
A súlya nagyon lassan nő, de piciként gyorsn hízott.
Ez lehet a gond?
10 hónapos korra a súlgyarapodás lelassul, havi 2-400g gyarapodás okésnak mondható.
Másrészről viszont nem túl jók ezek a konzervkaják. Nemtom ez a babakaja mennyire darabos, de erre a korra már darabosat kéne enni (nyilván van aki eleve darabossal kezd, nem szarozik a pürével), másrészt meg az előrecosmagolt cuccok... hát... nem túl egészségesek. Tartósítószer, cukor, só minden mennyiségben. Eleve a babaételek többsége elég sok cukrot tartalmaz (WHO ajánlása szerint ajánlott hozzáadott cukor mennyisége 2 éves kor alatt 0g, ajánlott hozzáadott só mértéke 1 éves kor alatt 0g, 1-2 éves korban 1 g/nap).
8,5 hósan jött ki az első foga. Ezután gyorsan kijött még 5. 1 hétig "tököltem" a pürék felett még, bevallom. Utána adni akartam, de 3 hétig eléggé köhögött és nem mertem.
Most teljesen étvágytalan azóta. Próbáltam neki szilárdan főtt zöldségeket, zsömlét, tésztát, banánt adni, de nem fogadta el.
A súlya 100-200 grammokat nő régebb óta. Amikor jeleztem a védőnőnek akkor kontrolláltuk benn a súlyát, persze ekkor hízott 300 grammot, emitől megnyugodtam, de most megint nem hízik, sőt mióta étvágytalan azóta 100 grammot fogyott is. Nagyon lelkiismeret furdalásom van, hogy mi van, ha a bébiétellel alultàpláltam. A nagylányom ilyenkor màr tojàsrántottát meg virslit evezt
Az öklendezéssel semmi gond nincs, természetes önvédelmi reflex. Az lenne para, ha nem lenne, mert akkor valós veszély lehet a fulladás.
A pürés hozzátáplálás hátránya, hogy a kanállal a püré hátrébb landol mint a zöklendezős zóna, így a gyerek nyelni megtanul, de az ételt szájba befogadni már kevésbé. Így amikor megjelenik a szilárd étel, jóval ijesztőbb, hogy öklendezik, de közben nyelne is, hsiz az már megy.
A falatkázás vagy BLW nag yelőnye pont az, hogy az öklendezés megvédi a gyereket a fulladástól, amit nem tud megenni, egyszerűen kiköpi és eszébe sem jut lenyleni. És csak azt nyeli amit már megrágott. Ahhoz meg nem kell fog sem.
6-igen ez alapjáraton jó.
Mi is BLW-vel probáltuk először (akkor még nem tudtuk, hogy szenzoros) "ki volt éheztetve" direkt, nem kapott több tápszert, hogy azzal lakjon jól, cserébe az ételekhez hozzá sem akart nyúlni 1 éves koráig. Nagy szó volt ha megfogta végre, aztán szájához érintette és már a nyelvével érintve öklendezni esetleg hányni kezdett. A pürést probáltam meg ekkor, mert a védőnő piszkált, hogy 1 éves és szinte csak tápszeres a (BLW nem jött be ugye). Utána 1 évig üveges babakaján élt, aztán jött az áttörös egyszer. De a utálta ha koszos lett a keze, rápergett a morzsa, étel ragadt a szájára. Olyan képet vág néha ma is, mikor eszik, mintha lócitromot falatozna. Nekem nagy küzdelem volt minden etetés. Önállóan enni 2.5 évesen kezdett-itt lemaradásban voltunk.
Szóval nálunk a BLW nem működött, pedig mindent elé is raktam már- amit a receptek írtak.
Jah, amúgy ez bennem is felmerült... a BLW alaptézise az, hgoy eszik a gyerek, ha akar... ha meg nem, akkor nem, nincs abba semmi. Mivel mellette kap anyatejet, éhenhalni nem fog, a BLW-nek meg sarokköve, hogy nem tukmálunk, a gyerek majd intézi magának amit akar.
Nekünk egyébként ez jól is megy, a gyerek 10 hónapos és tartja a kezében az almát és harapja... aztán nyilván elejti meg a "harapja" az leginkább azt jelenti, hogy a fogával rétegeket horzsol le, meg eleve csak megkezdett almával működik, de na:D
De nemtom mi lett volna, ha szenzoros lett volna a gyerek, ahogy nektek. Hisz ugye.. ha nem eszik, nem eszik, nincs azzal gond... meddig hagytuk volna és mikor kezdtünk volna el váltani valami másra...
A gyereknevelés nem tudomány. Ahoz nem elég egzakt. Ez fuckin művészet:D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!