Zöldség/ gyümölcs pürék mellett még mit adhatok a kicsinek?
A táblázat elavult dolog, szokás alapú, ninvs tudományos háttere.
A mézet, nyers húst, nyers tojást, füstöléssel tartósított húsárut kell kerülni, minden más mehet.
A táblázat ha elavult is arra jó, hogy sorra tud venni a dolgokat, ne maradjon ki semmi, ne kelljen állandóan ezen gondolkozni.
Én az Anya kérek még c. könyvből néztem, de nem tökéletesen tartottam, de alapnak nagyon jó volt.
Ott a hozzátáplálás kezdetére ezeket írja:
Burgonya (/édesb.)
Sütőtök
Alma
Avokádó
Banán
Körte
Mangó
Barack
Csirkehús
Hal
Marhahús
Máj
Pulykahús
Sertéshús
Barna rizs
Búza
Rizs
Zab
Vanília
Fahéj
Lenmagolaj
Margarin
Napraforgó olaj
Olívaolaj
Repceolaj
7-8 hónaposra írja az egyéb zöldségek és gyümölcsök mellé:
Joghurt (natúr)
Kefir
Tojás
Pasztörizált sajt
Bulgur
Köles
Kuszkusz
Lenmag
Quinoa
Hozzátenném hogy mindet nem adtam én se csak egy vezérfonal volt.
Például quinoát nem szeretem, nem veszek ezért.
1-es vagyok.
Pl reggelire, tízóraira zabpehely (ha pürèt eszik akkor darálva) vízben főzve, gyümölcsökkel (később plusz darált diófèlèvel), nagyon szerette:
-spenót+kukoricadara
-pisztráng filè, batáta, kuszkusz és brokkoli
-puffasztott kinoa vagy amaránt avokádóval és valamilyen gyümölccsel
-lecsó kölessel
-mindenfèle tèszta zöldsèges szósszal
-baba bolonjai (reszelt rèpával)
Sokszor igyekeztem olyat főzni amit ő is evett, ilyenkor vettem ki neki egy külön kis adagot és a miènket utána sóztam, fűszereztem.
Nekem is nagy segítségemre volt az Anya kérek még könyv, sokszor jó ötleteket adott a kombináláshoz. Én sem a hozzátáplálási táblázat alapján vezettem be az ételeket, a tejtermékeket azért jobb 8-9 hós korban próbálgatni mert kisebb az esély a hasfájásra.
Egyelőre arra figyelj, hogy minèl több alapanyagot bevezess, több mindent tudsz neki kombinálni akkor (ilyenkor még pl ne a zöldfűszeren, fokhagymán, stb legyen a hangsúly)
Hat nalam a gyerek elso korben csak sarga etelt volt hajlano enni. Repa sargasinnye sargabarack stb.. de ezeket sogivel! a doki azt hittem majbeteg a gyerek mert meg a szemfeherje is sarga volt. 🤣
Aztan kerdezett ra h megis mit eszik ez a gyerek!?!
Kisse tultoltuk a betakarotint 😁
Húst és glutént.
Csirke, pulyka már mehet nyugodtan.
Glutént is érdemes bevezetni 7 hónapos korig. Pl babakekszet /háztartásikekszet eláztatni a gyümölcspürében. Vagy milupa 7 gabonás pépet is tehetsz a pürébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!