Milyen gyümölcsöket, hogyan tesztek el télre?
Sziasztok! Szeretnék elrakni szilvát, barackot és körtét télre.
Amit pürébe szeretnék azt előtte megpároljam?
Amit egészben, darabokban vagy felezve, azt meg kell előtte pucolni?
Illetve ezeket hogyan olvasztom fel majd? Hűtőben? A pürét gondolom igen, de az egész gyümi nem fog megbarnulni?
Utána ha pürét csinálnék belőle előbb kiolvasztom és úgy párolás és turmix, vagy mehet bele fagyottan?
Sok a kérdés tudom, leírná valaki a menetét legyszi?😂
Köszönöm, egy első babás anyuka 🥰
Körtét nem fogyasztottam, mert télen nagyon sokféle kapható.
A szilvát magozás után, felezve raktam zacskóba és a fagyasztóba. Zabkását főztem neki vízzel, abba raktam a fagyott szilvát, és mire felforrt, a szilva is kiolvadt. Leturmixoltam az egészet, kevés banánt adtam neki, meg natúr joghurtot. Imádta mindkettő.
Az őszibarackot hámozva, kisebb kockákra vágva raktam a fagyasztóba. Azt kicsit előbb kivettem, kiolvadt, és úgy adtam a többi gyümölcshöz, zabkásához. Ezt is mindketten imadták.
Holnap megyek kifőzetni.
(Bocsi, nem tudtam kihagyni :D )
Vagy fagyasztva rakom el vagy cukormentes befőttként. Fagyasztásnál amikor a hozzátáplálás legelső időszakára raktam el, akkor hámozva nyersen leturmixoltam egy nagyobb adagot, ezt beletöltöttem nagy térfogatú szilikon jégkockatartóba, amikor megfagyott, kinyomkodtam dobozba. Néha fóliát is raktam két réteg közé, de többnyire enélkül sem fagyott össze. Egyébként inkább darabosan fagyasztottam, felezve és hámozva. Bogyós gyümölcsnél bejött, hogy először tálcán fagyasztom és csak később öntöm dobozba, így ott már nem fagy össze, könnyebb adagolni. Felhasználáskor vagy kiveszem pár órával hamarabb és egy kis tálkában (letakarva) olvadozik vagy ha nincs rá időm, megy a mikróba. Külön hőkezeléssel nem szoktam ilyenkor szórakozni. Nekem szerencsére elég hamar elkezdtek darabosat enni, így a felolvadt ételt nem turmixoltam, legfeljebb villával törtem, ha mondjuk joghurtba keverve adtam. Barnulással ritkán van gondom.
Cukormentes befőtt: csak gyümölcs és víz, lehetőleg érett gyümölcsből és úgy, hogy minél kevesebb vizet kelljen rá tölteni. Tettem már el így körtét, szilvát, őszit, kajszit, cseresznyét, szőlőt. Fagyasztva finomabb, mert befőttként a leve jobb ízű lesz, mint maga a befőzött gyümölcs :), vitaminból is kevesebb van a hőkezelés miatt, de télen ez is jobb, mint a semmi és nem foglalja a helyet a fagyasztóban. 1+ évet cukor nélkül is eláll, ha rendesen dunsztolta az ember (összesen egy üveg romlott eddig meg).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!