Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Hozzátáplálás, de mi alapján?

Hozzátáplálás, de mi alapján?

Figyelt kérdés

Annyiféle táblázat van a neten, és persze mindegyik eléggé különböző.

Ti mi alapján vezetitek be az ételeket?

A lányom nemsokára 12 éves, nála másképp voltak a dolgok. Ott tejterméket (natúr joghurt, túró) 7-8 hónapos korban lehetett bevezetni, tojás sárgáját 10 hónaposan, fehérjét 1 évesen.

Most néztem olyan táblázatot, amiben pl.a tojást nem szedi ketté, és 6 hónapos kortól heti 1 tojást ír.

Vagy pl.tejterméket is korábban.

Nektek van egy bevált táblázat? Vagy védőnő segít?

7 hónapos a fiam, a védőnőt 1 hónapja láttuk utoljára, legközelebb meg majd februárban fogjuk, de a telefont se igazán veszi fel. Gyerekorvost ilyennel nem zaklatnám feleslegesen, úgyis jövő héten megyünk oltásra, majd akkor megkérdezem. Csak addig is tapasztalatok érdekelnek.

2022. dec. 14. 07:34
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
61%
a 12 éves gyerekednek lett bármi baja? ételallergiája, intoleranciája, tartós betegsége, egészségkárosodása? ha nem, akkor csináld úgy mint akkor… 🤦🏼‍♀️
2022. dec. 14. 08:05
 2/16 anonim ***** válasza:
80%
Böktem egyet. Oszt ennyi. Mindkettő él és virul, szóval... :D
2022. dec. 14. 08:16
 3/16 anonim ***** válasza:
84%
Hagyjad a táblázatokat. Ugyan mi blw-t választottuk, de minden pürézős ismerősömnek azt javasoltam, ne vezetgessen, hanem adja ami idény jellegű elsősorban és lehetőleg magas a vas tartalma. Tiltólistás dolgokra figyelj, minden mást ehet. Ennek a vezetgetésnek semmi tudományos alapja nincs, csak a szülők életét keserítik meg.
2022. dec. 14. 08:32
 4/16 A kérdező kommentje:

A lányomnak szerencsére semmi baja nincs a világon, azon kívül, hogy szemtelen, de annak ehhez semmi köze. 🙊🙈

Csak a legutóbbi találkozásnál a védőnő annyit mondott, hogy tejterméket semmiképpen ne adjak korán. A lányomnál másik védőnő volt, sokkal lazább volt. Ez a mostani kicsit szigorúbban vesz mindent, azért is próbáltam utánanézni a neten. De abba simán bele lehet zavarodni. :D

2022. dec. 14. 08:36
 5/16 anonim ***** válasza:
52%
Én saját táblázatot csináltam. Pl az egyik a szilvát adja már 7 hónaposan, a másik 6 hónaposan, a harmadik 6 hónaposan héj nélkül, 9 hónaposan héjastul. Én meg akkor adtam 8 hónaposan héjastul.
2022. dec. 14. 08:42
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
4. Ez a tejtermék is tévhit. Görögjoghurt, túró, cottage cheese ezek mind nagyon jó élelmiszerek. Tejjel is lehet mondjuk kását főzni, csak inni nem szabad adni nekik. Tojás is szuper tápanyag forrás, nem beszélve a magokról, amik pont az agyfejlődést segítik, mégis nagyon sokan tiltják. Sajnos a védőnők nagyon elmaradott elveket vallanak a hozzátáplálás terén és sokszor a saját szakmai ajánlásukat sem ismerik.
2022. dec. 14. 08:43
 7/16 anonim ***** válasza:
55%

[link]

Nekem ez segített.

2022. dec. 14. 08:44
 8/16 anonim ***** válasza:
66%
Én magamtól. Nem olvasgattam, mert feleslegesnek tartottam. Ahány tablázat, ahany írás,annyi variáció. Legtöbbször ütik is egymást.
2022. dec. 14. 11:02
 9/16 anonim ***** válasza:
55%

Kizarolag kulfoldi WHO ajanlas alapjan. A magyar borzaszto elavult, ebben is.

Ha nem tudsz angolul, akkor Novak Hunor.

2022. dec. 14. 11:07
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Te magad is látod, hogy ez a hozzátáplálási táblázat dolog baromság. Szóval én a helyedben alapvetően azokat az alapanyagokat használnám fel (most teljesen mindegy, hogy püré vagy falatkás módon), amik lehetőség szerint szezonálisak, vagy éppen ti is eszitek.

Amúgy ha esetleg szoptatott baba volt, akkor annyival könnyebb a dolgod, hogy ha anyatejen keresztül nem tünetelt sem a tejtermékekre, sem a tojásra, akkor nagy valószínűséggel most sem fog. Egy kanál görög joghurt vagy egy falatka rántotta kísérleti jelleggel szerintem nem ördögtől való, annak meg aztán baromira nincs semmi jelentősége, hogy a szilvát most, vagy két hónap múlva kapja először.

Mi BLW-ztünk, bár egy kicsit módosítottan, nem egyből a töltött káposztával kezdtük (pont karácsony környékén kezdtük ugyanis a hozzátáplálást), szóval nem pont ugyanazt ette, mint mi, de falatkásan, natúr formában kapta az élelmiszereket, és én azokat adtam, amiből végső soron mi is ettünk. Tojást, tejterméket már 6 hónaposan is kapott, magkrémes kenyeret is olyan 7-8 hónaposan, és azóta sincs baja (2,5 éves), állítólag a bölcsis csoportban a legjobb evő (hát, nem tudom, itthon most a vajas kiflis időszakot éli, de elhiszem nekik). A kicsivel is így fogom csinálni, annyiban lesz más, hogy ő májusban lesz fél éves, neki addigra egy rakás szezonális zöldséggel és gyümölccsel lesz szerencséje kezdeni :)

2022. dec. 14. 11:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!