Hogy lehetne megtanítani rágni? Mivel?
Olvastam, hogy a 8-10. hónapig könnyű elsajátítaniuk a rágást, mindegy, van-e már fog vagy nincs. Utána már nagyon nehéz és hosszú folyamat. Mi ebből elkezdtünk kicsúszni a kiütések miatt.
Próbáltam ujjnyi hasábokat adni neki (párolt répát, párolt almát, párolt cukkinit, főtt krumplit), de hiába markolja meg rendesen, azonnal betömi a szájába az egészet, még szívja is. Egy pillanat alatt eltűnik benne a nagyobb falat, aztán meg kigúvadt szemmel fullad. Ezért nem merem a kezébe adni, csak én fogom erősen és úgy tartom a szájához, de ez vélhetően kevés ahhoz, hogy megtanuljon rágni. Azt sem tudom, hogy az ilyen puha dolgok segítik-e ezt.
Ne viccelj már,sok gyerek még ennyi hónapos korában kizárólag anyatejes vagy épp kóstolgatni kezd,semmiről nem fogsz lecsúszni, vagy lemaradni.
Mi korán elkezdtük kóstoltatni, de 8 hónaposan csak püréket evett,vagy max apró falatkákat.
Rágni akkor fog, ha az idegrendszere megérett rá(minden mást is akkor fog)
NE ADJ NEKI NYERS ALMÁT!
B@sszus, a nyers almaszeletből pont letörhet akkora darab, amekkora simán a torkán akad, ne javasoljatok már ilyet egy rágni egyáltalán nem tudó, de foggal sanszosan rendelkező babának. Nyers alma csak egészben adható, akkor reszelgeti a fogával de nem tud akkora darabot kiharapni. Semmi olyat ne adj neki, ami törik, hasad és kemény (nyers alma, répa, krumpli, karalábé, stb.), mert megfulladhat. Csak ha már biztosan rág és használja az őrlőfogait is.
A többihez nem tudok nagyon hozzátenni, mert mi blw-ztünk (nem bántásból, csak infóképp azoknak, akik nem értik a módszert: a blw-ben pont az történik, hogy a baba előbb megtanul rágni, és aztán nyelni, s közben védi az öklendőreflex). Tipp: nyitott szájjal, látványosan mutasd neki a rágást, harapást, ilyenkor erős bennük az utánozókészség. Ha azt akartam, hogy jól rágja neg a falatot, én is ilyen látványosan mutattam neki, hogyan kell. Értette.
Hát nekem egyik fiam se rágott 1 éves korukig. Az első tortájukat is úgy ették, hogy figyelni kellett mekkora darabokban vannak a tányéron mert nyeltek csak mint a libák. Szóval aki azt mondja, hogy kapjon a gyerek kifli csücsköt meg nyers almát, az még nem látott lassan rágni tanuló gyereket.
Mindkét gyerekemnél próbálkoztunk, de a kicsinél még a köles golyó is a torkán akadt, hiába ment már a pufi evés. Egymás alatt 3 golyó volt, amit nem tudott lenyelni. Csak ette ette, azt hittük már a gyomrában vannak mire elkezdett fulladozni. Szóval ez baromira nem játék. Folyton ki kellett venni valamit a torkukból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!