Hogyan vegyem rá hogy igya a tejet a gyerek?
Hello
Adott egy 13 hónapos szoptatott kislány .. Szeretném róla leszokatni.. Ez nappal sikerült is .. Eddig csak este elaltatásnal kéri és éjszaka..
Szeretném ha nappal inna legalább egyszer tejet.. egyenlőre bolti tejjel próbálkoztam de semmilyen formában nem fogadja el..
Izesitettem is simán is próbáltam.. Sem üvegböl többféléből kínáltam sem poharból sem kanálal nem hajlandó fogyasztani.. :( Viszont sok tejterméket fogyaszt erre oda figyelek.. persze ezekkel nincs probléma..
Kérdésem hogy hogy vehetném rá hogy igya vagy próbálkozzak a tápszerrel? vagy egyszerüen türelem? kb 3 hete tart a próbálkozás..
Köszönöm
Minek neki tej ? Nem csecsemő emlős lénynek semmi szüksége rá. Főleg Magyarországon nem, ahol a lakosság nagy rész laktóz intoleráns. És nemcsak felpuffadunk tőle, hanem alattomosan más panaszokat is okozhat.
Rendkívül maradi és dilettáns sok orvos, védőnő ebben az országban. Én is ennek iszom most a levét.
Az orvos eredetileg a tápszert ajánlotta ha végleg elvállik az anyatejtől.. De soktol halottam családban is a szülőtől (2-5 éves gyerekutani tanács ) hogy rendes bolti tejet adtak.. Ezért megpróbáltam elöször ezt..
De odafigyelek a tej minöségére és persze a lejárati dátumára ami pár napos friss tartása legyen.. Ugyan ugy ebből a tejből főzők és ugy megeszi a kislány és semmilyen panasza nincs egyenlöre.. legyen az kása, túró, fözelék, …stb .. Csak folyékonyba nem hajlandó elfogadni..
Nagyon anyás most is és nagyon cicis volt.. újszülött kortól semvolt hajlandó az anyatejet üvegböl inni…
A tej nemvolt túl melegen adva mert langyosan és kihülve is próbáltam de ugysem jártam sikerrel..
Próbálkozzak konkrétan tápszerrel esetleg? vagy hagyjam el azt is ?
Nem fogom bele erőszakolni csak mint gyerek léttére legalább 2-3 éves koráig szerettem volna ha legalább napi 1 x fogyaszt bármilyen tejital tápszer bolti (odafigyelt) terméket .!
14-es vagyok, nyugodtan le lehet pontozni, de 3 éves korig nem ajánlják a tehéntejet nagy mennyiségű fogyasztásra, mert nem jó a piciknek (nehezen emészthető a tejfehérje, gátolja a vas felszívódását, nincs elég tápanyag benne, stb.). A feldolgozott tejtermékekkel más a helyzet, ill. ha főzöl vele kicsit, az is. De akkor sem fél litert fogyaszt/nap, ha kását főzöl vele vagy behabarod a főzeléket. Ha sokat cicizik még a babád, akkor én tápszerrel váltnám ki, és ebben a gyerekorvosra hallgatnék, nem a családra. Itt nem arról van szó, hogy fogyaszthat-e tehéntejet, hanem hogy nagy mennyiségben nem ajánlott. A tehéntej a bocinak van, neki 100%ig tökéletes, de a tápszert meg a babák pocakjához fejlesztették tovább és az ő tápanyagszükségleteiket figyelembe véve.
Mennyit szopik még egy nap? Az én 13 hósomnak gyakorlatilag reggeli-elalvós vacsi anyatej, cicin is alszik el, szóval neki rengeteg tehéntejet kellene innia, ha most kiváltanánk.
Ugyanakkor a babád lehet, hogy a tápszert is nehezen fogja elfogadni, nem csak az íze miatt, hanem mert megszokta szopit. Próbáld többféle eszközből adni (360 fokos pohár, kicsi pohár, kulacs????), hátha valamelyik bejön neki.
Azt hiszed komolyan, hogy a közönséges tehéntej jobb a babád számára, mint a tápszer, amit orvos is ajánlott? Hogy van benne bármi olyan, ami nincs meg más élelmiszerben/tápszerben? Mert anyád azt mondta?
Ez a “kell a gyereknek a tej, akarmilyen is legyen 3 eves koraig” egy nettó faxság. Mondom ezt úgy, hogy tele van a környezetem olyan anyákkal, akik max 6-12 hónapig tudtak szoptatni. Mégsem ad senki a gyerekének tehén tejet. Baromira nincs szüksége rá.
Nem feltétlenül a tehéntejet szeretném belenyomni !!. csak mivel látom hogy ezt nem issza ezért is kérdeztem meg hogy talán szopizáz után nehezen tér e át teljesen más szokáshoz, ízhez… vagy akkor rossz tippel próbálkoztam először.. kétségbe estem hogy fogja e egyáltalán bármilyen tejfélét inni.. Nem anyámra hallgattam ahogy irtam az elmúlt 2-5 éves tippeket hallgattam.. Valakinek sikerül valakinek nem..gyerektől függ mit fogad el akor ezek szerint..
Ha annyira nem érdekelne hogy mit nyomok bele akor nem maradtam volna a szoptatásnál és nyomhattam volna bele akármit a születésétől fogva vagy akár a kész ételeket csak melegiteni és “””letudtam”””.. De nem! Nagyon odafigyeltem és figyelek erre hogy egészségesen táplálkozzon..
Megpróbálom persze a tápszert ezek után és ha azt sem lesz hajlandó inni?! Akkor mi tévő legyek?
Nappal mar végképp nem szopizik.kivannak vàltva az ézkezései.. Csak esti elalváshoz és éjszaka szopizik.. hajnalba van az utolsó.. Ezért is nem veszem el tőle végleg az anyatejet mig nem próbáltam ki minden tejfélét..
Vagy egyszerűen még nemlenne kész lemondani a ciciről?Már ezen is gondolkodtam..
Egyértelmű, hogy a legjobbat szeretnéd a babádnak, ez nem kérdés. :)
Ez a személyes véleményem, de ha már csak éjszaka szopizik, én meghagynám neki az anyatejet még, és nem stresszelnék a váltáson, nappal adnék neki feldolgozott tejterméket, ha jól eszik, akkor minden mást. És akkor anyatejből meglenne a tejmennyiség.
Ugyanakkor nem tudom, miért döntöttél az elválasztás mellett, ha nagyon terhes neked a szoptatás már és eleged van és nem bírod, akkor kipróbálnám estére-hajnalra a tápszert. Nyilván a szopizás neki több mint étkezés, komfort és érzelmi szükséglet is (ezért nem biztos, hogy elfogad más alternatívát), de ha neked már nyűg, akkor elég nagy a váltáshoz, és a te jólléted érdekében lépjétek meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!