4 hónaposan lehet kostoltatni, csak tízóraira?
Lehet egy 4 hónapos babát kostoltatni pár kanál almalével, almapürével, utána krumplival, répával, barackkal fokozatosan tízóraira?
Anyatejem nagyon kevés van, egy evésre ezt eszi: 10-20ml anyatej+120ml Milumil prosineo HA.
Ha csak pár kanállal kap tízóraira 6 hós koráig az biztonságos?
Sinemilben is gondolkodtam, de mindenféle vélemény van a tejpépekről.
Jönnek a who ajánlás hívők, akik megmondják hogy prancsolataik szerint rohanas ha nem pont 6 hónaposan lát először kanalat!
Ez csak alma, ha kostoltatsz és nem áll készen rá azt úgy is látod majd.
Mi is 4hónaposan kezdtük. Pedig anyatejes volt.
A dokink javasolta. Tavaszi gyerek, adjak neki frissen idény zöldségeket, vétek lenne kihagyni.
Nem egyből kajakiváltás kell, ahogy itt sokan gondolják, hanem kóstoltatás...
Mondjuk nálunk nagyon bejött. 5hós korára kiváltottuk a tízórait, 6hósan az uzsit, 10hósan meg már csak elalváshoz, komfortból kellett a cici...
1 pillanatra nem bántam meg, hogy így haladtunk. Nem a who neveli a gyerekem, hanem én. Én látom rajta, mi tetszik neki, mi nem.
12 én mondtam hogy jönnek. :) de azért ne felejtsd el hogy a babák nem egyformák, meg a who szerint sem. Egyébként szerintem az anyák igényei is fontosak mert a család úgy működik jól.
Az én reakciom pedig nem szólt arról, hogy ne adjon több tápszert (a dobozon is szerepel hogy mennyi az ajánlott mennyiség), csak hogy nyugodtan adhat egy egy kanal almát, mert nem árthat vele.
Mar mi az a fontos anyai igeny, amit nem lehet felretenni meg 2 honapig?
Van egy ismerosom, kilyukasztotta a cumisuveg tetejet nagyobbra es a bebipapit vizezi es igy adja a gyerekenek mert lusta a szajaba lapatolni. Masik veglet. Ott az az anyai igeny h essunk tul az etetesen gyorsan.
Nem veletlen hogy vannak ajanlasok es h a fejlodo pici gyomornak ido kell,amig adaptalodik. Plane ha a problema megoldhato lenne azzal h anya egy merokanal tapszerrel tobbet tesz az uvegbe.
#11 igen, pont miután elküldtem a válaszom láttam a tiéd, nevettem is nagyot magamban, hogy tessék, megjósoltál :D
Viszont igen, egyetértünk, minden baba más, ugyanakkor én azért bízom a WHO ajánlásokban (meg a La Leche Liga cikkeiben, meg úgy általában egy csomó cikkben, amit a neten olvasok), mert tudományos kutatások előzik meg a javaslatokat, míg a "korai" (értsd: 3-4 hónaposan elkezdett) hozzátáplálás a korábban már leírt okokból, szokáshagyományból erednek, ami nem a gyerek érdekét szolgálja. Semmi baja nem lesz egy babának, ha nem 4, hanem 7 hónapos korban kap először szilárdat enni, a növekedés vagy a jóllakottság-érzés meg nem azon a pár kanálka zöldségpürén múlik, amit ebben az időszakban megeszik. Nyilván a szülő érdekét is figyelembe kell venni, ez így van, ugyanakkor semmivel sem tart tovább egy kanállal több tápszert bekeverni, mint leturmixolni a húslevesben főtt zöldségeket, és nem azon a plusz pár hónapon fog múlni az anya kényelme és józan esze sem, főleg, hogy már így is nagyobb részt tápszeres a baba, szóval nem a szoptatással való küzdelemről és a lassú gyarapodásról van szó.
De amúgy igaza van a #13-nak is, nem a különböző szakcikkek meg az internet meg a WHO neveli és gondozza a gyerekeinket, hanem mi magunk. Mindenkinek a saját szülői kompetenciája eldönteni, mikor és mennyi szilárd(pürés) ételt ad a kisbabájának.
De erről miért a doktornőt kérdezed? Ha te éhes vagy, akkor sem hívod fel a háziorvosod, hogy "jónapot, ehetek-e még egy tányérral a bablevesből?"
Ha éhes a gyerek, adj neki enni, minden baba más étvágyú, van, aki kevesebbet mások többet igényelnek, a 150ml*testsúly/étkezés is csak egy ajánlat, ha a gyerek 180ml-t enne meg egy étkezésre, másikra meg 120-at, akkor sem történik semmi.
Jaj hagyjuk már ezt a korai dolgot. 4 évvel ezelőtt, amikor a fiam született, a védőnő és az orvos is azt mondta, hogy tápszeres gyerek esetében mehet a hozzátáplálás 4 hónapos kortól. Ennek megfelelően el is kezdtük. Eltelt 4 év, megszületett a lányom, és hopp, most már hirtelen 6 hós kor az ajánlott, tápszeres gyerek esetén is. Most őszintén, mi változott? 4 év alatt mások lettek a babák? 4 éve még bírta az emésztőrendszerük 4 hónaposan, most meg nem bírja? Akkor a fiamnál jól jártam el, hisz azt csináltam, amit éppen akkor ajánlott a WHO, de ha most a lányommal ugyanígy csinálom, akkor elhamarkodom? Évről évre változik az ajánlás, csinálja mindenki úgy, ahogy neki jó...ha a baba nem áll készen rá, az úgyis egyértelmű lesz.
Nyugodtan adj neki, kérdező, abban viszont egyetértek az eddigi válaszolókkal, hogy az a 2 kanál almalé nem fogja jóllakatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!