Hogy kezdtétek, hogy kezdenétek ebben az esetben? (Első ételek, fekvő baba etetése, glutén)
19 hetes a lányom, szóval az 5.hónapot tapossuk. Most érte el a 6 kilót (3670 volt születéskor). A súlya kezdetben nagyon jól, majd egyre kevésbé jól gyarapodott, 2 és 3 hó között csak 300 grammal, 3 és 4 hó között 500-zal. Elégedett , kiegyensúlyozott baba, éjjel 1x kel fel enni, napközben is igény szerint szopizik, tápszert nem kapott. A hossza 95ös percentilis görbe feletti, szóval hosszú-vékony típus.
A kicsi súly miatt azt a doki tanácsot kaptuk, hogy az 5.havi mérés (ami csak otthon lesz) után, ha nem nő a súlya, előbb kezdjem a hozzátáplálást, ne várjak 6 hóig. Addig is mérjem, ha nincs heti 100 gramm hízás, kezdjem el bevezetni a dolgokat.
Javasolták a Milupa táblázatot.
Javasoltak sinlac-ot.
Javasolták a glutén és az allergének minél hamarabbi pici kóstoltatását. (Eper!) Azért, hogy további 2 hónapig a glutén után legyen idő még szoptatni, ha netán kevés a tejem.
Van már idősebb gyermekem, akkor más volt a módi,plusz ők nagyon gyorsan hiztak, nem volt ilyen "gond".
Kérdés: szerintetek nagyon keveset hízott?
Hogyan kell elkezdeni a glutént? Milyen pép az, amit mondjuk naponta adhatok és nem lépem túl a glutén ajánlott mennyiségét?
Hogy használjam a sinlacot? Hogy kezdjem?
A baba nem ül, dönthető etetőszék van, de félek, hogy félrenyel, ezt hogy szoktátok?
Sikerült kihagynom, hogy az eperről mi a véleményetek?
A védőnőt inkább hagyjuk..
Én emiatt biztos nem kezdeném előbb. Az se garantálja a hízást. Az én fiam pl 9 hós koráig nem evett mennyiséget. Várhattam volna tőle a hízást. A glutént babakekszel kezdtük gyümölcs pépbe keverve.
A legújabb ajánlás az hogy ha nincs indok ami miatt nem lehet, akkor minden allergén legyen bevezetve 1 éves korig. Ilyen ok pl családon belüli étel allergia.
Nálunk most 10 hós a kicsi és már csak mogyorót nem evett az allergének közül.
De azért ne pont azzal kezd. Pláne nem 6 hó előtt
Hasonló ok miatt kezdtük el 4 hónaposan a kószoltatást a legnagyobbal. Dönthető etetőszékben volt, sosem nyelt félre. Ő hamar elkezdett mennyiségeket enni, 5 hónaposan már kiváltottuk az első étkezést, őt visszafogni volt nehéz, annyira evett volna mindent. 😊 A hízása egyébként nem gyorsult fel és nem is gyorsulhatott volna, genetikailag picike, ahogy a kistestvérei is. 1 éves koruk körül voltak 70 centis és 7-7,5 kg-k. Arányosak, husisak, ügyesek, csak az apjuk magasságát örökölték. 😊
Epret szezonban adtam mindegyiküknek először, mivel télen születtek, ez 1 éves koruk után volt.
Már most tudom, hogy iszonyat le leszek pontozva 😅
Mi 4hósan kezdtük a hozzátáplálást. Szó szerint kinézte az ételt a szánkból.
Először alma, barack, répa, krumpli. Fokozatosan. Aztán folytattuk mindig egyre többel, keverve. Én a pihenőszékébe félülőre tettem, úgy etettem. Glutént először úvy kapott, hogy az almába reszeltem háztartási kekszet. 5hósan már megült ha felültettem, akkor egy fél kiflit a kezébe adtam, simán elmajszolta (akkor le se vettem a szemem róla, a fulladásveszély miatt). 5hósan 2 étkezést váltott ki, nem eröltettem.
10hósan már szó szerint azt ette amit mi, cicizni csak elalváshoz fogadta el. 13hósan én szoktattam le, egyéb okok miatt.
Tejpépet, tejutalt, ilyen bolti izéket sosem vettem neki.
Most 15hós, kanállal villával eszik ugyan azt mint amit mi, ugyan abban az állagban (tehát nem törögetem össze, vagy ilyesmi)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!