Milyen indokkal kell (vagy lehet) elkezdeni a hozzátáplálást 4 hónapos kor előtt? Esetleg 4 és 6 hónapos kor közt?
Minden orvos más nézeteket vall. A hivatalosan elfogadott álláspont jelenleg, hogy mind az anyatejes, mind a tápszeres babák hozzátáplálásának kezdete 6 hónapos kor.
Van benne igazság, mert teljesen mindegy, hogy mivel táplált a csecsemő, azt bélrendszerük egyformán érik. Nem érik azért előbb mert tápszert kap, és nem érik később mert anyatejet. 6 hós kor előtt még szinte emésztetlenül jönnek ki a szilárd táplálékok, akkor me nincs értelme adni, mert tápanyagot nem tud belőle felvenni. Én mind a 2 gyermekemmel 6 hónaposan kezdtük.
A WHO ajànlàs a minimum 6 honapos kor. Ez alatt csak akkor ajànlja orvos, ha nem hisz a WHO-nak, hanem a règi szokàsokhoz tartja magàt. Ahhoz hasonlìthatò, hogy a WHO 1985-ös ajànlàsa szerint kifejezetten kàros a rutinszerű gàtmetszès, Magyarorszàgon mègsem sikerült ezt gyakorlatba àtültetni. Vagy mint az ùjszülött mosdatàsa. Hiàba ellentètes a szakmai irànyelvekkel , szokàsból csinàljàk.
A hibàs informàciò persze gyorsabban terjed. Egy USA beli kutatàs szerint, előnyös, ha a glutèn bevezetèse utan mèg legalàbb 3 hònapig anyatejet is kap a baba. Mivel ott hamar abbahagyjàk a szoptatàst (àtlag max fèl èv) az jutott àt a köztudatba, hogy 4-6 hò közt kell kezdeni a glutènt (hogy kapjon a baba mèg mellette anyatejet)
Tehàt kifejezetten kàros 6 hònapos kor alatt eljezdeni a hozzàtàplàlast, de mindig lesz olyan, aki szerint adjàl mar pàr kanàl almalevet/rèpàt/krumplit, hagy szokja/hìzzon (pedig az anyatej magasabb kalóriatartalmú)
Én mindkét fiamnal 4 hósan kezdtem. A nagy 7 éves, semmi allergia, szóval nem hiszem, hogy káros lenne.
Egyik gyerekkel sem szenbedtem, hogy nem eszik, elsőre rákaptak a kanálra.
A who az egy ajánlás, ha azt ajánlja, hogy a bokájánál fogva kell a vízbe lógatni furdetesnel, azt sem kell megfogadni feltetlenül.
Én a gyerek igényeit figyeltem, soha nem olvastam semmilyen who ajánlasokat.
Ha te 6 hósan akarod elkezdeni, a dokinak csak bólogass, hogy persze kostolgat és ennyi. Nem fog kimenni leellenőrizni. Csak a saját es a baba ösztöneire figyelj... Úgy könnyebb lesz.
Kösz a sok választ.
Anyatejes a kisbabam. A tesoja is az volt majdnem 2 eves korig.
En nem tervezem megkezdeni a kóstoltatast sem 6 hó előtt. (Egyszer végigcsináltam már és siman 12-15 hónapos korára 70-80%ra már szilárd ételeket evett a gyerekem)
Tulajdonképpen az érdekelne, hogy aki mondjuk 4 hónap előtt kezdi az miért teszi? Arrol kifejezetten irják, hogy káros, szerintem ilyet orvos nem ajanl.
A körzetünkben 5-6-ot mondják a védőnők is, nyilván a hozzátáplálás nem azt jelenti, hogy egyből kiváltott étel. 4-5 hónaposan is lehet Ismerkedni az ételekkel óvatosan, de csak akkor ha a "baba is akarja" azaz érett rá.
Mi 5 hónaposan kezdtük el és azért, mert nagyon nagyon érdeklődő volt a kaja iránt, a kanalat a szájába vette, nem volt már szopóreflexe a püréknél, nem lökte ki ahogy a szájába vette. Nem kapott sokmindent, almát, barackot kapott hígan pürésítve - és nem túl gyakran. 8 hónapos volt amikor a legtöbb dolgot kipróbálta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!