Kihez fordulhatnék GYEd-es kérdéssel, ha az OEP mindig elhajt?
Ma is felhívtam őket, de csak azt hajtogatják, hogy biztos változik a törvény, semmit sem lehet előre tudni.
De kihez forduljak így, nincs a neten valaki aki tudna segíteni?
Ami érdekelne:
-Jelenleg gyeden vagyok az első gyermekemmel, szülés előtt 180 nap munkaviszonyom megvolt, így rendesen kaptam a gyedet. A 180 nap előtt pedig nappali tagozatos egyetemista voltam /vagyok.
A kérdésem az lenne hogy mi lenne ha a GYES alatt születne még egy babánk, akkor kapnék-e gyedet, tgyást?
Mennyi munkaviszony kell stb.?
Ha jól tudom akkor a munkaviszonyom most is él, de ez bizonytalan,mert tulajváltás volt és nagyon nem segítőkész az új tulaj (kis cég).
Szerintetek?
Mivel már gyed-en vagy, így a következő babával is 2 éves koráig leszel jogosult a gyed-re. Hiába volt korábban csak 180 napod, mivel a tgyás, gyed, és a gyes alatt is él a munkaviszonyod, így ezeket a napokat is beszámítják a biztosítotti időbe.
A tulajdonosváltás miatt nem szűnhet meg a munkaviszonyod, ha gyed-en, gyes-en vagy, akkor a munkaviszony kizárólag akkor szűnhet meg, ha a cég megszűnik, így a munkaviszonyod tuti megvan.
Az összeg tekintetében már kicsit bonyolultabb a helyzet.
Az összeg alapját 180 bérezett nap adja (ez nem egyenlő a biztosításban töltött napok számával!)
Mivel te otthon vagy a gyerekkel, így neked nincs bérezett napod. Ilyenkor megvizsgálják, miért nincs. Ha azért, mert nagyobbrészt gyed-en voltál, akkor a második baba után is annyi gyedet kapsz, mint az első után.
Ha azért, mert nagyobbrészt gyes-en voltál, akkor a második baba utáni gyed alapja a minimálbér. Természetesen abban az esetben, ha a minimálbérnél kevesebbet kerestél, úgy az lesz az alapja mindkét juttatásnak, vagyis akkor mindegy, hogy gyed, vagy gyes alatt szülsz, ugyanannyi gyed jár a második babával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!