Keresztelő kérdés?

Figyelt kérdés

Kisfiam most fog megszületni. Én egyáltalán nem vagyok vallásos, meg sem vagyok keresztelve, elutasítom az egyházat, illetve szintúgy az egész családom. A férjem viszont vallásos családból származik, bár ő maga nem hívő. A családi szokás miatt szeretné, a ha fiunk meg lenne keresztelve. Én a nézeteim miatt ebben nem szeretnék részt venni, de ha ő megszervezi és lebonyolítja anyósomékkal, legyen. Kellek én effektíve a keresztelőhöz? Kell ott nekem nyilatkozni? Elmegyek, persze, de nem fogok hazudni abban, hogy vallásosan fogjuk-e nevelni a gyermeket. Még nagyobb "baj", hogy akiket kinéztünk keresztszülőknek, ők is messze állnak a vallásosságtól, emiatt pedig tőlünk távolabb eső embereket nem szeretnék felkérni ilyesmire. Hogy működik ez a dolog? Mi a menete?

Köszönöm a válaszokat! Nem szeretnék hitbeli vitát kirobbantani, legyen szíves mindenki elfogadni a másik egyéni világnézetét.

2019. márc. 20. 15:28
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Akkor ezek szerint egyházi esküvőtök sem volt ha jól értem. Vagy ha igen, akkor ott hogy oldottátok meg?

Érdemes lenne körbekérdezni, hogy melyik pap "lazább" a környéketeken vagy az ismeretségi körben. Van, aki már annak is örül ha keresztelhet, de van aki betűre betartja a szabályokat.

2019. márc. 20. 15:51
 12/20 anonim ***** válasza:

"Nekem indifferens a kérdés, de anyósom és apósom nagyon keresztül szeretnék vinni ezt a dolgot."

Akkor ne csak a szájuk járjon, hanem kérvényezzék ők maguk.. Ha már olyan fontos nekik..

Anyukámat megkeresztelték anno úgy, hogy a nagymamája odavitte és hárman voltak a pappal együtt. Igaz ez 1961-ben volt. Az apukájának olyan munkája volt, hogyha ez kiderül, azonnal kirúgják, ezért kellett titokban.

Ma már nem hiszem, hogy nagyszülőknek ezt így engedik, de tegyenek egy próbát.

2019. márc. 20. 15:52
 13/20 A kérdező kommentje:
Utolsó, köszönöm a kimerítő választ. Igazad van, az én szememben ez bohóckodásnak tűnik, de ez a neveltetésem és a világnézetem miatt van. A férjem viszont, attól függetlenül hogy manapság nem jár misére, (nem akarok butaságot mondani mert nem értek hozzá), volt elsőáldozó, meg bérmálkodott is, egészen 13-14 éves koráig aktívan gyakorolta a vallást, illetve anyósomék a mai napig aktív hívők. Így az ő szemükben természetesen nem lenne ez bohóckodás, nagyon is átlátják, ezért is szeretnék. Itt a kérdés az, hogy én mennyire kellék ehhez az egészhez.
2019. márc. 20. 15:53
 14/20 A kérdező kommentje:
Kilences válaszoló akkor szántam, akkor épp ő volt az utolsó.
2019. márc. 20. 15:54
 15/20 A kérdező kommentje:
11-es, nem, nem volt egyházi esküvőnk. Ebben egyetértettünk a férjemmel, nem akarta rámerőltetni, sőt, ő sem ragaszkodott hozzá. Anyósoméknak ebben a kérdésben nem hagytunk szavazati jogot. Viszont a keresztelőt a férjem is szeretné, ha nem is mindenáron.
2019. márc. 20. 15:59
 16/20 anonim ***** válasza:
62%
Miert nem tartotok nevado unnepseget? Az a keresztelo polgari valtozata, nem vallasos. Nalunk nem lett megkeresztelve, mert bar en reformatusnak, a ferjem katolikusnak van keresztelve, egyhazi ertelemben nem gyakoroljuk a vallast. A ferjem szerint pedig a keresztseg kereszt is, amivel a gyerek magaval cipelni mind azt a rosszqt is, amit a keresztenyseg neveben elkovettek korabban (mi pl. nem hkszunk a pokolban, ordogben a klasszikus egyhazi ertelemben, szerintem a pokol az ember lelkeben van jelen elsosorban, nem ahova halala utan az megy, aki rosszat tett eleteben). En nem akarom, hogy a pokollal riogassa barki a gyerekem, es egyetertek abban, hogy majd felnottkent eldonti, mit szeretne, addig pedig megismeri a mi hitvilagunkat, ami a szeretetre, mint a letezo legnagyobb erore epul.
2019. márc. 20. 16:00
 17/20 A kérdező kommentje:
Nekem tökéletes lenne egy névadó ünnepség is, nem én ragaszkodom a formaságokhoz. Ha a gyermek majd később önként, befolyástól mentesen odafordul akármelyik felekezet felé, nem fogom akadályozni, ő tudni fogja, hogy mire van szüksége. Addig meg hiszek abban, hogy bibliai szövegek, misék és imák nélkül is lehet egy gyermeket együttérzővé, figyelmessé, tisztelettudóvá, odaadóvá, önzetlenné nevelni.
2019. márc. 20. 16:07
 18/20 anonim ***** válasza:
41%
Nálunk nem lesz. Én egy forintot se adok az egyhâznak! Majd ha nagyobb lesz, eldönti
2019. márc. 20. 16:20
 19/20 anonim ***** válasza:
Én ugyanebben a helyzetben vagyok. Úgy döntöttünk, hogy nem kereszteljük meg a gyereket mert ennek így semmi értelme. A mai 21.századi felfogások szerint senki sem fog megkövezni érte akik vallásosak azoknak a véleménye meg nem érdekel. Majd a sajátjukat megkereszteltetik, ehhez nekem semmi közöm.
2019. márc. 20. 17:12
 20/20 anonim ***** válasza:

Beszélje le anyós és após a pappal úgy, hogy te vagy a férjed is ott van.

Én nem vagyok gyakorló hívő, kb mint a férjed. A férjem meg mint te. Nekem nem él sajnos sok hozzátartozóm, de mindenképp szerettem volna keresztelőt. Katolikus vagyok, a városi pap ezekkel a “feltételekkel” kiátkozott volna kb, a kertvárosi pap aki egy jó fej halad a korral, megkeresztelte a gyerekeimet. Nem mondtam, hogy a férjem nem hívő, bár ő is meg van keresztelve. Amikor mondtam, hogy a keresztanya református, majdnem félrenyelt, de biztosítottam róla, hogy nem ő fogja a katolikis hitre “nevelni” a gyerekeket, hanem én. Ezt anyósodék simáneg tudják beszélni a pappal, ha olyan a pap is.

2019. márc. 20. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!