Keresztelő kérdés?

Figyelt kérdés

Kisfiam most fog megszületni. Én egyáltalán nem vagyok vallásos, meg sem vagyok keresztelve, elutasítom az egyházat, illetve szintúgy az egész családom. A férjem viszont vallásos családból származik, bár ő maga nem hívő. A családi szokás miatt szeretné, a ha fiunk meg lenne keresztelve. Én a nézeteim miatt ebben nem szeretnék részt venni, de ha ő megszervezi és lebonyolítja anyósomékkal, legyen. Kellek én effektíve a keresztelőhöz? Kell ott nekem nyilatkozni? Elmegyek, persze, de nem fogok hazudni abban, hogy vallásosan fogjuk-e nevelni a gyermeket. Még nagyobb "baj", hogy akiket kinéztünk keresztszülőknek, ők is messze állnak a vallásosságtól, emiatt pedig tőlünk távolabb eső embereket nem szeretnék felkérni ilyesmire. Hogy működik ez a dolog? Mi a menete?

Köszönöm a válaszokat! Nem szeretnék hitbeli vitát kirobbantani, legyen szíves mindenki elfogadni a másik egyéni világnézetét.

2019. márc. 20. 15:28
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
48%
Erre én is kíváncsi vagyok.
2019. márc. 20. 15:29
 2/20 anonim ***** válasza:
91%
Milyen vallás szerint szeretnétek? Mert mindnél más a szokás. De szerintem kell mindenhol a szülőknek nyilatkozni, ha nálunk reformátusoknál kell, akkor biztos, hogy a katolikus egyháznál is kell.
2019. márc. 20. 15:31
 3/20 A kérdező kommentje:
Katolikus lenne a baba ráadásul, ott pedig nem az elnézésről és lazaságról híres a protokoll.
2019. márc. 20. 15:33
 4/20 anonim ***** válasza:
91%
Igen. Azért írtam, hogy ha nekünk református szülőknek kell nyilatkozni az egyház felé, akkor a katolikusoknál is biztosan.
2019. márc. 20. 15:35
 5/20 anonim ***** válasza:
94%
Igen, a szertartáson fogadalmat kell tenni, hogy az Egyház tanításának megfelelően nevelitek a gyereket. De talán el sem juttok addig, mert ha megtudja a pap, hogy az egyik szülő határozottan elutasítja a katolikus vallást, a másik szülő és a keresztszülők pedig nem gyakorló hívők, akkor elképzelhető, hogy megtagadja a szentség kiszolgáltatását.
2019. márc. 20. 15:40
 6/20 anonim ***** válasza:
Ha nem a vallásosság a lényeg kisebb templomban megkereszteli a pap.
2019. márc. 20. 15:42
 7/20 anonim ***** válasza:
91%

A Katolikusoknál tényleg vmivel erősebbek az elvárások. A legjobb,amit tanácsolhatok,h várjátok meg,míg felnő a gyerek és döntse el maga,h mit akar.

A másik,ami inkább tapasztalat,h manapság a keresztelő sajnos csak formalitás. Persze a gyerek meg lesz keresztelve,de később senki nem fogja számon kérni,h mennyire nevelitek vallásosan vagy sem. Szóval szerintem tartsátok meg nyugodtan a keresztelőt. Viszont a keresztszülők olyanok legyenek,akik meg vannak keresztelve.

2019. márc. 20. 15:43
 8/20 A kérdező kommentje:
Ez lett volna a kérdésem lényege. Elutasíthatja-e a keresztelést a fent nevezett okok miatt? De ezek szerint igen. Nekem indifferens a kérdés, de anyósom és apósom nagyon keresztül szeretnék vinni ezt a dolgot.
2019. márc. 20. 15:44
 9/20 anonim ***** válasza:
95%

Egyházjog szerint bárkit meg lehet keresztelni, aki még nem volt. Életveszélyben meg is kell, ha az illető kéri vagy ha a gyerek van életveszélyben és az egyik szülő kéri.

Viszont:

Normál esetben gyermekkeresztségkor a szülők és a keresztszülők teszik le a gyermek nevében a hitvallást és ígérik, hogy ebben a hitben nevelik fel. Ezt meg is kérdezik a keresztelő során: "Nektek, akik gyermeketek számára a keresztséget kéritek, kötelességetek lesz őt úgy nevelni, hogy hitünk szerint éljen. Tartsa meg Isten parancsait, úgy szeresse Istent és embertársait, ahogy Krisztus Urunk tanította. Vállaljátok-e ezt a kötelességet?" A leírás alapján erre egyikőtök sem mondhatna igent. Egyébként az nem lenne akadály, hogy az egyik szülő nem vallásos, mert egy szülő is kérheti a keresztséget.

A keresztelés előtt meg a szülők és keresztszülők hitvallást tesznek, a leírás alapján ti nem vagytok tisztában a Katolikus Egyház hitével, így kicsit mókás lenne a dolog.

Ami a keresztszülőket illeti: jogilag nem kötelező, hogy legyenek. Nekem sincsenek, mégis meg vagyok keresztelve. Tehát nem ez a nagyobb baj. Hanem az, hogy ti akartok egy olyasvalamiből bohóckodást csinálni, amit igazából nem is értetek.

2019. márc. 20. 15:46
 10/20 anonim ***** válasza:
#15.44 Papfüggő. Ismerek olyan plébánost, aki valószínűleg felháborodva elhajtana titeket, de biztos van olyan is, aki lazán megkeresztelné, és örülne, hogy eggyel több gyermeke van Istennek. Ha szerencséjük van apóséknak, az utóbbi típussal találkoztok.
2019. márc. 20. 15:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!