Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi van ha nagyon régóta...

Mi van ha nagyon régóta kinéztem egy nevet, csak az tetszik, de a vezetéknévhez nem illik?

Figyelt kérdés

A vezetéknév Gog. Az utónév Gellért. Nem tetszik más, egyszerűen hónapok óta őrlődöm, valahogy szeretném már hívni a babát pocakon belül, de mindig csak ez a név jön.. A férjemnek maga a Gellért név tetszene, de a vezetéknevéhez kiszúrásnak érzi. Mindenki pofákat vág ha kimondjuk (jó persze ez érdekel a legkevésbé hogy más mit mond, mert tudom, mindenkinek nem tudunk megfelelni) .

Én azzal érvelek, hogy így is kétszer rá szoktak kérdezni a nevünkre, és persze 10 ből 9 szer Góg vagy Gógh stb lesz belőle- tehát akkor meg olyan mindegy hogy magyarázkodni kell e.

Ez nem egy Horváth vagy Kovács vezetéknév, amit mindenki elsőre megért.

2019. jan. 25. 09:38
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
86%
Nem, egyáltalán nem kell majd magyarázkodni és nem keverik össze, egyszerűen csak mondani kell , hogy szólítsák. Már az óvodai beiratkozáskor mondod , hogy Gellértnek megszólítjuk, szeretnétek ha ott is így hívnák. Ugyanez az iskolában is egyszer kell elmondani utána mindenkinek természetes lesz. Most az , hogy az orvosi rendelőben a Gog áront szólítanak , az meg teljesen mindegy.
2019. jan. 25. 10:05
 12/22 anonim ***** válasza:
85%
Nekem van két ismerősöm is akik a második nevüket használják. Úgy mutatkoztak be hogy helló X Y Z vagyok, a Z-t használom és mindenki így hívja őket.
2019. jan. 25. 10:16
 13/22 anonim ***** válasza:
75%
a fentiekért talán az lenne a legjobb, ha az első keresztnév kicsit vezetéknév jellegű lenne pl Aba
2019. jan. 25. 10:18
 14/22 anonim ***** válasza:
75%
A nagyobbik fiamnak is 2 keresztneve van, mi is a másodikat használjuk, és ezzel együtt mindenki. Soha senki nem Sanyikázta (ez az első neve az apja után) Az oviba és a suliba is megkérdezték, hogy melyik nevét használjuk, és mindenki úgy is hívja. Tanárok, gyerekek, rokonok. Fel is kapnám a fejem ha valaki lesanyikázná, annyira idegen, furcsa. Később viszont eldöntheti, hogy mégis melyik nevét fogja használni majd.
2019. jan. 25. 12:10
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Ha következetesen mindenhol két néven mutatkoztok be, akkor előbb-utóbb megszokják. Persze, első alkalommal mindenhol rá fognak kérdezni, vagy rutinból rontják, hogy melyik nevet használja, de megszokható.

Gyerekekkel dolgoztam, volt ilyen, ahol apuka ragaszkodott a névörökléshez, és ezért a második név lett a gyerek sajátja. Példa kedvéért, Tóth Iván Krisztián. Ha a gyerekről volt szó, anyuka mindig így, teljes néven emlegette, a gyerek is így mutatkozott be, szóval soha nem maradt le sehonnan a második neve sem, és soha senki nem hívta Tóth Krisztiánnak sem így simán. Én egyszer leivánoztam, anyuka elmagyarázta, hogy nem azt használja, utána én is megjegyeztem. :D

Manapság meg már egyre nagyobb divat, hogy a második keresztnevét használja valaki, szóval nem olyan furcsa, mint pár éve lett volna mondjuk.

Ebben az esetben tehát én is a két neves verziót választanám.

2019. jan. 25. 12:14
 16/22 anonim ***** válasza:
81%

Látom, en vagyok az első, de szerintem a Gog Gellért se rossz. Sőt..nem kell magyarázkodni, mekyiket használja. Szerintem egyáltalán nem rossz.

Nekünk is nehéz volt,épp ezért gondolkodtam hires emberek névéin, és tok sok van amit itt leszavaznának h ugyanazzal kezdődik mint a vezeteknev és nyelvtörő stb de szerintem senkinek nem jut eszebe az adott hiresség kapcsán. Pl a műsort készítette, Gog Gellért. Különleges.

2019. jan. 25. 13:07
 17/22 anonim ***** válasza:
86%
Nem rossz ötlet a plusz egy keresztnév, de szerintem sem feltétlenül szükséges. Mert mi van akkor, ha Gog Gellért lesz a neve? Semmi. Csak akkor hangzik furán amikor a teljes nevet használja, az pedig elég ritka. Néha bemutatkozunk, meg hivatalos iratokon használjuk, de amúgy mindenkit a keresztnevén szólítanak.
2019. jan. 25. 13:18
 18/22 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm !És úgy örülök, hogy nem kell lemondanom róla :))

Próbáltam amúgy én is gyűjteni ilyen embereket akiknek így van a nevük, férjem barátja pl. Kiss Sándor, de eszembe jutott Balogh Gábor öttusázó is .

2019. jan. 25. 13:52
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem is olyan rossz igy sem, hogy Gog Gellért.

A mi vezetéknevünk -zi-re végződik, nekem a Zita tetszett évekig, így szerettem volna hívni a lányomat, hát a ...Zi Zita az felejtős :D

2019. jan. 25. 13:56
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
A Gog Gellértet is simán lehet adni, de ha ez nagyon nem megy, akkor apuka után lehet tényleg Gog Márton Gellért, és szóltok, hogy a Gellértet használjátok - főleg azért, mert így el lehet kerülni a a "nagy Márton - kis Márton"-ozást, meg a többit. De a Gog Gellért is teljesen OK, szerintem :)
2019. jan. 25. 22:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!