Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi ez "tucatnév"-fóbia?

Mi ez "tucatnév"-fóbia?

Figyelt kérdés
Valaki Dórának szerette volna nevezni a gyerekét, rögtön kommentelték, hogy "tucatnév", holott nem tartozik a nagyon gyakori nevek közé. Máshol is látom, hogy ez a "tucatnév" már ítélet és aszerint választanak nevet a kisbabának, hogy melyik a legszokatlanabb (pl.Linett, Kolett, Miléna, Dolóresz stb). Oké, ha valaki nem szeretné pl. Nagy Annának nevezni a gyerekét, de mért ennyire fontos, hogy extra különleges legyen? A gyerek felé is ez majd elvárás lesz?

2018. dec. 10. 22:13
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
69%

A "tucatnév",meg az "extra különleges" között nálad nincs semmi?

Azért mert valaki nem szeretné,ha a gyereke lenne a 23.Anna,Hanna,Zoé,Jázmin,Máté,Levente,Bence a csoportban,osztályban,az még egyáltalán nem azt jelenti,hogy arra törekszik,hogy minél extrémebb nevet adjon a gyerekének.

Egyébként a Dóra,vagy 30-35éve divatnév.

2018. dec. 10. 22:31
 2/28 anonim ***** válasza:
84%

Tucat nevem van. Magasan a leggyakoribb név a korosztályomban. Mikor összejön a tágabb család, kapásból négyen vagyunk.

Utálom a nevem.

Mondjuk nem estem át a ló túloldalára, és az ilyen neveket meghagytam a kutyámnak és a cicáimnak. :)

A gyerekeim nevét úgy választottam, hogy legyen viszonylag ritka, ne legyen a rokonságban és a szűk környezetünkben, de ne legyen idegen hangzású sem. Plusz még pár szempont.

2018. dec. 10. 22:33
 3/28 A kérdező kommentje:

Nem tudom. A Dóra nem ritka, de nem is a leggyakoribb. Van egy állandó nèpszerűsége, nem tartozik a pár év alatt a top 3-ba felfutott nevek közé, így vsz nem lesz belőle 5 egy osztályban.

De most nem csak erre a névre gondolok, hanem valahogy ezt vetik fel a legfontosabb problemanak, minden második kérdésben, hogy tucatnév-e. Nem értem, hogy ha kiválasztok egy nevet, akkor nem érdekel, hogy másnak "tucat"-e, megnézem a gyakorisági listán, ha ez fontos.

De itt úgy érzem, ez a fogalom nemcsak a gyakoriságát jelenti, hanem, hogy mennyire különleges (ami nem ugyanazt jelenti).

Én inkább azt szeretném, hogy sose akadjanak fent a gyerekem nevén, legyen átlagos, egyszerű neve, nem ezen fog múlni, hogy letesz-e életében vmi különlegeset az asztalra.

Én Andrea vagyok, ami a korosztalyomban divatnév volt, mégis alig ismerek Andreát, tehát ez sem jelent semmit, viszont utáltam világéletemben, főleg mióta ismerem a jelentését (férfias).

2018. dec. 10. 22:42
 4/28 anonim ***** válasza:
57%

"Nem értem, hogy ha kiválasztok egy nevet, akkor nem érdekel, hogy másnak "tucat"-e..

Én inkább azt szeretném, hogy sose akadjanak fent a gyerekem nevén, legyen átlagos, egyszerű neve.."

"ENGEM nem érdekel, ÉN inkább azt szeretném." Oké, ez te vagy. Másnak meg más a fontos. Ez téged miért zavar? Én pl. örülök, hogy a gyerekem nem a nyolcadik Hanna vagy Bence a csoportban, osztályban.

2018. dec. 10. 23:07
 5/28 A kérdező kommentje:

Hát, én kérdeztem most igen. Zavarásról azt hiszem, nem volt szó.

Te is sarkítasz egy picit, nem azt furcsállom, hogy nem akarja mindenki Bencének hívni a gyerekét, hanem hogy a különlegesség ennyire fontos szempont.

A jelentésén, hangulatán, kultúrkörén kevesebbet aggódnak, mint azon, hogy elég különleges-e.

Érdekel, hogy ez azért van-e, mert olyan világban élünk, ahol a különlegesség, feltűnés tűnik az érvényesülés módjának.

És a tucatság meg a gyakoriság ugyanazt jelenti?

2018. dec. 10. 23:20
 6/28 A kérdező kommentje:

Amúgy elmondom, mért kérdezem, hogy ne lásd kötekedésnek.

39. hetes terhes vagyok, ez az első gyerek, tehát valóban nincs tapasztalatom arról, hogy kik járnak az ovikba.

Már fél éve kiválasztottam egy nevet, kb az alapján, hogy hogy hangzik, milyen érzest kelt, mit jelent, hogyan illik a családjaink hagyományaiba, hogy lehet becézni, hogy illik a vezetéknévhez, illetve az akkor a magzatmozgások alapján feltételezett karakteréhez (utóbbi persze butaság).

Valóban a leggyakoribb 4-5 nevet direkt kizártam, de ezenkívül nem foglalkoztam ezzel, a név a 20-30. között van a listán, és soha senkit nem ismertem vele, a gyerekkoromban nem is lehetett még adni, szóval nem is gondolkoztam, hogy tucatnév-e, de most elbizonytalanodtam, hogy mit jelent ez a szó és voltaképpen mégis fontos szempont-e a tucatnévség.

A vezetékneve ráadásul elég ritka.

2018. dec. 10. 23:31
 7/28 anonim ***** válasza:
58%

Nekünk fontos volt , hogy ne legyen tucat nèv , egyszerűen én sem akartam hogy a 10.Hanna , Anna , Zoè legyen.

Egyèbkent a mi lányunk Miléna lesz , en ez nem gondolnám annyira extra különleges névnek , szerintem nagyon szép a hangzása , különleges .

2018. dec. 11. 00:03
 8/28 anonim ***** válasza:
42%

10-15 éve a Zoé még ritka név volt, most meg tucat. Szerintem borzalmas a hangzása, másoknak ezek szerint meg tetszik. 20 éve egy munkatársam Noel-nek nevezte el a fiát, akkor még nagyon ritka volt, most a 4. leggyakoribb.

Mondjuk a Linett szintén felkapott név, a Dolores meg csöppet sem szokatlan, eléggé gyakran használt spanyol-latin név.

2018. dec. 11. 00:35
 9/28 A kérdező kommentje:

Hát lehet hogy azért is fura nekem némelyik, mert nem mozgok kisgyerekes közegben. A Milénát, Lorettát, Amàziát itt hallottam először.

Viszont az, ha a 2. Leggyakoribb nevet adod, nem ugyanaz, mintha a 22.-et.

De pl az Adrienn a 96. a listán, az Amira meg kb 30. Ehhez képest az Adrienn számomra egy átlagos (tucat?) név, volt ilyen osztálytársam, 2 kollégám, az Amirát meg megint csak most olvastam először, hogy létezik.

Ezért nem tudom hová tenni a tucatnév fogalmàt. Lehet, hogy akkor ez részben generációs problèma is.

2018. dec. 11. 00:36
 10/28 A kérdező kommentje:

És az nem zavar Titeket, hogy ezek a nevek pillanatnyilag "tájidegenek", nincsenek még meggyökerezve a magyar nyelvben?

Nem vagyok egy nacionalista típus, és ugyanez a különlegesség-keresés megvan az ősmagyar vonalban is (onnan hozták divatba a Zselykét is).

Viszont az Amáziával vagy a Dolóresszel mit tud kezdeni a nagymama vagy a szomszéd néni?

2018. dec. 11. 00:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!