Ha különböző nemzetiségű szülőknek gyereke születik, hogyan oldják meg a beszédtanulást?
Nekem a férjem német és Németországban élünk.
A gyerekeink mindkét nyelven ugyan olyan jól tudnak. A magyar nyelv megtartása a nehezebb, mert a családon belül is németül és az utcáb, oviban most már iskolában is németet hallanak, és a tv barátok, szomszéd is német.
DE én csak magyarul beszélek velük, a férjem ebben nagyon támogat, és el is várja, hogy a gyerekekkel mindig magyaruil beszéljek.
Heti 1x magyar iskolába járnak (2 órát), itt kicsit segítenek a magyar nyelv fejlödésében.
A két nyelvet kedvük szerint keverik, mi Dungarischnek hívjuk.
Szakemberek szerint mindenki kizárólag a saját anyanyelvén beszéljen a gyerekkel. Így a helyes nyelvet fogja megtanulni. Nálunk én magyar vagyok, az exem amerikai, Angliában élünk. Tőlem ugye magyarul tanult meg kicsi, az angolt az apjától, és az óvodában.
Én 15 éve itt élek, így sok ismerősöm van már , több olyan eset is van, hogy pl. anyuka magyar, férj pl. török, egymással németül beszélnek, a gyerek meg angolul megtanult az óvodában. Úgyhogy négy éves korára folyékonyan beszél négy nyelven.
A fiam bölcsis csoportjában volt egy arab kislány, akinek az apukája ugyan tudott magyarul, de eléggé "törte a magyart", anyuka csak arabul és angolul tud. Otthon gondolom, meg amennyit hallottam arabul beszéltek a gyerekkel, viszont a bölcsisek csak magyarul, pont ezért is íratták be, hogy megtanuljon magyarul is. Azóta már nagycsoportos a lány és anyanyelvi szinten beszél magyarul és arabul is, meg angolul is tud.
Egy másik ismerősöm belgiumban él, ott is szült. Apa flamandul beszél a kicsihez, anya magyarul, a szülők egymással angolul, mert egyik sem tudja a másik nyelvét beszélni. Azt mondta egyáltalán nem zavaró a kicsinek, hogy 3 nyelven is tanul. Nekem azért furcsa, hogy elkezd egy mondatot magyarul és angolul fejezi be.
Barátnőm magyar . A párja Amerikai és nemet országban élnek.
A kislány 4 éves és 3 nyelven beszél:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!