Ha olyan nagy áldás egy down-szindrómás gyerek, akkor miért nem akar minden család örökbefogadni egyet? Vagy miért nincsenek tudományos kísérletek arra, hogy mesterségesen tudják down-szindrómássá tenni a fejlődő magzatot az anyaméhben?
A legtöbb téren hátrány, de szerintem is egy két dologban jobb lehet, mint egy egészséges gyerek. De többségben sokkal nehezebb velük, abba az egykét tulajdonságba kapaszkodik az, aki velük él.
Úgy képzeld el, mint valami zseni autista gyereket a filmekből. Irtó okos és bármit megjegyez, de pl alig eszik, furcsán mozog, nem jön ki az emberekkel. Viszont abban az dologban messze felülmúlja az egészségeset. Az emberiségnek áldás, a szülő és rokon is büszke lehet rá. Hasznos egy egy ilyen ember.
A Downosok szeretete(nemtudom, hogy az értelmi sérülés miatt e), híresen erős és ragaszkodó, feltétel nélküli. Ugyan az emberiség nem sokra megy kedvességgel, de a körülöttük lévő emberek a szeretteik életét jelentősen feldobhatja, ha valaki folyton úgy csüng rajtuk és szeretgeti őket, mint egy kismajom.
Egy nehéz nap után van, akinek áldás az ilyen tulajdonság, néha én is el tudnám viselni.
Mivel csak pár dologban jobbak a sérült gyerekek, a többiben pedig sokkal gyengébbek, ezért nem éri meg direkt sérült magzatot előidézni. Másrészt azért, mert tömegével születnek így is maguktól.
"Engem kifejezetten zavarna, ha bárki ölelgetne a buszon" => Na, engem meg pl bárhol zavar, még családtagoktól is, nem szeretem, ha hozzám érnek. (Esélyes, hogy aspergeres vagyok, nagyapámnál, apámnál, a húgánál és az ő fiainál diagnosztizálták, én nem teszteltettem inkább.)
Áldásnak a down-szindróma biztos nem nevezhető. Nem nézek le senkit emiatt, de a távolságtartás nálam reflexből jön.
Még egészséges emberek felé is, de valahogy betegek felé méginkább, erről nem tehetek. Soha nem gúnyolódtam, down-osra sose mondtam, hogy el kellett volna vetetni, de inkább összeteszem a kezem, hogy a gyerekeim egészségesek, és a 3.babám is 30 éves korom előtt fog megszületni (2 hónap múlva), így még kevesebb a kockázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!